Wandelen in de Algarve

Prachtig wandelen langs de mooiste kustlijn van Europa

De Algarve is bekend als strandbestemming , maar het is ook een ontzettend mooie wandelbestemming. Er ligt kilometers wandelpad langs de kustlijn met mooie steile kliffen en prachtige stranden. Maar ook verder landinwaarts zijn er legio wandelmogelijkheden. Er valt dus veel natuurschoon te ontdekken tijdens de wandelingen. Een aantal hiervan staan op onze bezienswaardighedenpagina. Hieronder geven we tips voor het wandelen in de Algarve, zodat je goed voorbereid op pad kan.

Wat is er te zien?

Zoals al vermeld is de Algarve bekend om haar mooie kustlijn. Zeker het westen van de Algarve is prachtig. Je vind er prachtige stranden en prachtige landschappen, zoals:

Er zijn veel wandelingen te maken langs de kust en ook in het binnenland van de Algarve. Het achterland is heuvelachtiger en je vindt er ook bossen.  Het leuke is dat je vaak meerdere van deze mooie plekken kunt combineren tijdens een wandeling. En dan ook nog even kunt uitrusten op een van de talloze stranden die je onderweg tegenkomt.

Hieronder vind je een aantal wandeltips voor de Algarve met prachtige landschappen.

Wandeltip 1: Praia da Luz - Lagos

Een van de mooiste wandelroutes is die tussen Praia da Luz en Lagos. Je loopt hier langs de kliffen via Ponte da Piedade en langs de stranden Praia do Camilo en Praia de Dona Ana naar Lagos. Je kunt dit combineren met een boottocht bij Ponte da Piedade van een half uur.

Wandeltip 2: Carvoeiro - Armação de Pera

Ook tussen Carvoeiro en Armação de Pera liggen hele mooie wandelingen. Je komt er onder andere langs Algar Seco en het mooiste strand van de Algarve "Praia da Marinha". Je kunt zelf de lengte van de wandeling bepalen. Er zijn verschillende startplekken met parkeerplaatsen langs deze kust. Ook hier kun je de wandeling weer combineren met een boottocht langs de grotten van Benagil en de kust.

Wandeltip 3: Stranden van Portimão

Heel leuk om te doen zijn ook de stranden van Portimão. Als het eb is, kun je een wandeling maken vanaf het strand van Praia da Rocha naar Praia do Vau waar je vrijwel de gehele wandeling over het strand kunt lopen. De stranden zijn weergaloos mooi met veel natuurlijke bogen en rotsformaties. Deze wandeling is ook mooi als het vloed is, maar dan loop je deels ook bovenlangs.

Wandelen in de Algarve met (kleine) kinderen

De kustwandelingen zijn over het algemeen prima te doen met kinderen. De meeste wandelingen zijn gemarkeerd als eenvoudig. De paden zijn veelal vlak en goed onderhouden. Bereid je altijd even voor op de moeilijkheidsgraad en de afstand als je met kinderen gaat wandelen.  Op sommige punten kom je vlak bij kliffen. Ga niet te dicht bij de rand van een klif staan. Dit is gevaarlijk gezien het feit dat de kliffen kunnen afbreken. Er staan hiervoor ook overal waarschuwingsborden.  Ga je met kleine kinderen op pad? Dan is een buik- of rugdrager onmisbaar. De wandelwagen kun je thuis laten.

Wandelgidsen Algarve

De meeste wandelpaden in de Algarve zijn goed gemarkeerd. Maar hoe weet je welke wandelingen er in de Algarve zijn? En waar je het beste kunt starten? En welke route het beste is? Een wandelgids kan uitkomst bieden. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van de Rother wandelgids Algarve. Een zeer fijne compacte wandelgids met veel informatie per wandeling. Zo staat er niet alleen een uitgebreide omschrijving van de wandeling in, maar ook een plattegrond, het begin- en eindpunt, alternatieve startpunten, parkeerplaatsen, informatie over openbaar vervoer en eetgelegenheden, etc. Naast de Rother zijn er ook diverse andere wandelgidsen beschikbaar.

Eten en drinken

Bij de populairdere bezienswaardigheden en in de buurt van de stranden en steden zijn vaak wel restaurants aanwezig. Als je wat afgelegener gaat wandelen in de Algarve dan is het aanbod een stuk minder groot. In het voorseizoen is nog niet alles open. Zorg dus dat je zelf wat te eten en te drinken bij je hebt. Het is overigens geen straf om te picknicken onderweg. Je komt op prachtige plekken waar je heerlijk kunt genieten van je stokbroodje.

Schoenen en kleding

De wandelpaden in de Algarve zijn rotsig en kunnen glad zijn. Goede wandelschoenen zijn dan ook een vereiste. (Half)hoge wandelschoenen geven de meeste steun.

Voor wat betreft kleding zijn er geen bijzonderheden. Het is meestal lekker weer in de Algarve. Als er kans is op regen neem dan in ieder geval een poncho mee. Wil je een wandeling combineren met een boottocht neem dan een vest mee. Het kan koud zijn op de boot.

Wellicht overbodig, maar check jezelf altijd op teken als je in de natuur bent geweest. Ook als je een lange broek en shirt gedragen hebt.

Lees ook onze andere blogs over de Algarve

Overnachten en stranden Algarve

De Algarve kent een lange kuststrook. Aan deze ...
Verder Lezen

Waar auto huren Algarve (Portugal)? | Tips en informatie

De meeste bezoekers die iets van de Algarve ...
Verder Lezen

Bezienswaardigheden Algarve (Portugal)

De Algarve is een verassend mooie bestemming in ...
Verder Lezen

Dolfijnen spotten in de Algarve

Op zoek naar de leukste dieren in de ...
Verder Lezen

Grotten boottocht Algarve met grot van Benagil | Speedboot, SUP of kajak

Fantastische boottocht langs de kust van de Algarve ...
Verder Lezen