De witte krijtrotsen van Etretat | Mooiste kliffen van West Frankrijk

Prachtige kustwandeling aan de westkust van Noord Frankrijk

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

De witte krijtrotsen van Etretat | Mooiste kliffen van West Frankrijk

Etretat is een plaats in Normandië in het noorden van Frankrijk. Het is bekend om de witte kliffen met mooie rotsformaties. Deze kust behoort tot de mooiste kuststroken van Frankrijk. De kliffen zijn tot 120 meter hoog.

De kliffen zijn het best bereikbaar via het leuke dorpje Etretat. Alles is te bereiken vanaf de boulevard. Etretat heeft ook een klein kiezelstrand dat je direct aan de boulevard vind. Loop dus richting het strand en daar vind je de boulevard.

De rotsformaties van Etretat

De meest bekende formaties zijn ook direct vanaf de boulevard te zien.

  • Arche de L’ elephant - Deze vind je aan de kant waar het kapeltje boven op de heuvel staat.
  • La Porte d’ aval en L’ aiguille d’ aval. Deze vind je links van de boulevard aan de kant van de golfbaan. La Porte d’ Aval is een mooie natuurlijke poort. De L’aiguille d’aval is een 70 meter hoge puntige naald.

Vervolgens kun je je weg zowel links als rechts omhoog vervolgen. Als je naar links gaat, loop je langs de golfbaan. Je loopt dan naar de Falaise d’Aval. Vanaf hier heb je wederom een mooi uitzicht op de Arche de L’ elephant. Als je verder door loopt, kom je nog meer mooie rotsformaties tegen. De meest in het oog springende daarvan is de “La Manneporte” . Wederom een erg mooie natuurlijke brug. Verderop vind je nog de Pointe de La Courtine.

De andere kant op kun je een trap beklimmen naar La Falaise d’ Amont. Je loopt dan naar het kapelletje. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op La Porte d’ aval en L’ Aiguille d’ aval. Je kunt hier ook nog verder lopen voor nog andere mooie rotsformaties. Ook daar staat nog een naald in het water “ Aiguille de Belval”. Deze naald is wel nog een stukje lopen en de meeste bezoekers bezoeken deze dan ook niet.

De duur van het bezoek is dus afhankelijk van hoe ver je wil lopen. Als je beide heuvels wil beklimmen en een stuk door wil lopen, ga dan zeker uit van 1,5 uur.

Microlight vlucht boven Etretat

Wil je Etretat van bovenaf ontdekken, dan is het mogelijk om een Microlight vlucht te boeken. Er zijn verschillende Microlight vluchten die vertrekken van de luchthaven Le Havre-Octeville. Bij een van deze routes kun je kiezen om over de Etretat kliffen te vliegen.

Parkeren Etretat

Dicht bij het strand is een parkeerplaats. Wij waren er in het middenseizoen. Toen was daar al geen parkeerplaats meer te vinden. Je kunt verder doorrijden naar boven. Daar vind je net buiten de stad een groot aantal parkeerplaatsen langs de weg. Het is dan ongeveer zeven minuten teruglopen naar de stad. Ook bij de golfbaan zijn parkeerplaatsen.

Is Etretat kindvriendelijk?

De wandeling de heuvels op kan voor kinderen pittig zijn. De trappen en de paden op de heuvels zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. De boulevard is goed te bezoeken met kinderen en toegankelijk voor buggy’s en wandelwagens.

Eten en drinken

In Etretat zijn meerdere restaurants te vinden. Zowel in de stad als de boulevard vind je eetgelegenheden.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Zeker als je de paden boven gaat lopen. Er is geen schaduw, denk aan zonnebrand.