Caldeira Velha warmwaterbronnen Sao Miguel Azoren

Caldeira Velha – Genieten van het warme water midden in de jungle

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Caldeira Velha warmwaterbronnen Sao Miguel Azoren

Sao Miguel is rijk aan warmwaterbronnen, maar de allermooiste bevinden zich bij Caldeira Velha, midden in de weelderige jungle. In een van de baden stroomt zelfs een waterval.

Toegang en tickets Caldeira Velha

Vanwege de mooie locatie behoren deze warmwaterbronnen tot de meest bezochte plekken van Sao Miguel. De toegang is beperkt tot 100 personen per tijdslot van 1,5 uur die kunnen genieten van de warmwaterbronnen. Daarnaast zijn er 150 tickets beschikbaar voor bezoekers die alleen het park willen verkennen zonder toegang tot het water.

Tijdens het hoogseizoen (1 mei - 30 september) zijn er 6 tijdsloten per dag. Het eerste tijdslot begint om 9.00 uur en het laatste eindigt om 18.00 uur. Buiten het hoogseizoen zijn de openingstijden beperkter. Vooral in het hoogseizoen raken de tickets snel uitverkocht, vaak dagen van tevoren. Het is verstandig om tijdig te reserveren. Tickets en gedetailleerde informatie over openingstijden zijn te vinden op de officiële website van Caldeira Velha. Zorg ervoor dat je 10 minuten voor aanvang aanwezig bent. Je mag soms eerder het park in.

Tickets voor alleen parkbezoek (zonder toegang tot de baden) zijn doorgaans beschikbaar bij de kassa en raken zelden uitverkocht.

Parkfaciliteiten

Het park herbergt prachtige tropische planten en beschikt over een interpretatiecentrum waar je informatie kunt vinden over de oorsprong van de Azoren. Vaak wordt dit centrum overgeslagen of slechts kort bezocht vanwege de tijd die bezoekers besteden aan de warmwaterbaden.

Zodra het toegewezen tijdslot begint, worden de tickets gescand en bereik je de baden binnen ongeveer 5 minuten. Op meerdere locaties in het park vind je kleedruimtes, waaronder vlakbij het interpretatiecentrum en bij het bad met de waterval. Douches zijn te vinden bij het interpretatiecentrum, maar let op, deze zijn helaas koud. Ook de toiletten bevinden zich bij het interpretatiecentrum.

De Baden van Caldeira Velha

Caldeira Velha heeft drie baden met elk een verschillende temperatuur, waarbij alle baden een diepte hebben waarin je gewoon kunt staan. Zelfs kinderen kunnen hier comfortabel in staan.

Bad 1 heeft een temperatuur tussen de 34 en 36 graden en is opgesplitst in twee secties, één ondiep en één wat dieper.

Bad 2 is het warmste bad en ligt dichtbij een borrelende 'Caldeira', waar je absoluut niet in mag, maar waarvan het water in dit bad stroomt. Het water bereikt al snel een temperatuur tussen de 36 en 38 graden.

Bad 3 is het minst warme maar meest pittoreske bad, met de waterval die vaak op foto's te zien is. Door de continue watertoevoer blijft de temperatuur tussen de 25 en 28 graden, wat wij niet als echt koud hebben ervaren. Het is raadzaam om dit bad als eerste te bezoeken, aangezien het anders wat koeler kan aanvoelen.

Tips voor je bezoek

Als je het eerste tijdslot om 9.00 uur boekt, bevinden zich nog geen andere bezoekers in het park. Wij waren een van de eersten die het park betraden en waren tevens de eersten bij het bad met de waterval. Doordat we onze zwemkleding al aan hadden, konden we een tijdlang genieten van dit bad zonder andere bezoekers.

Georganiseerde tours

Caldeira Velha behoort tot de meest populaire attracties van Sao Miguel en wordt vaak opgenomen in eilandtours. Als je geen auto tot je beschikking hebt of de voorkeur geeft aan begeleide verkenning van de eilandattracties, is er een ruime keuze aan georganiseerde eilandtours waar Caldeira Velha deel van uitmaakt.

Parkeren Caldeira Velha

Heb je een huurauto tot je beschikking, houdt er dan rekening mee dat de weg tussen Casa da Agua en Caldeira Velha tussen 9.00 en 19.00 niet toegankelijk is. Vanaf 2023 rijden er shuttles tussen Caldeira Velha en Lagoa do Fogo na 9.00 uur. En huurauto's worden op deze weg geweerd. 

De beste route naar Caldeira Velha is vanaf de zijde van Ribeira Grande. Bij Caldeira Velha is een ruime parkeerplaats, maar deze kan gedurende de dag behoorlijk vol raken, vooral op dagen dat Lagoa do Fogo goed zichtbaar is vanwege de pendeldienst. De parkeerplaats van Caldeira Velha wordt gebruikt voor deze pendeldienst.

Bij de parkeerplaats leidt een trap je naar boven, waar je de ingang van het park vind.

Caldeira Velha, Ribeira Grande (Conceição), Ribeira Grande, Azoren, 9600-533, Portugal

Is Caldeira Velha kindvriendelijk?

Caldeira Velha is een geschikte plek om met kinderen te bezoeken. De baden zijn niet diep. Houdt simpelweg dezelfde basisregels aan als bij zwemmen in een zwembad.

Eten en drinken

Tegenover de ingang van het park staat een foodtruck. In het park zelf is niet te verkrijgen.

Kleding

Slippers en zwemkleding. En neem ook droge kleding mee voor na het badderen. Zwemkleding kan verkleuren tijdens het gebruik van de zwembaden. Gebruik bij voorkeur niet je nieuwste zwemkleding. En zeker geen lichte kleuren.

Meer zien in de omgeving

Als Lagoa do Fogo goed te zien is, is dit goed te combineren met een bezoek aan Caldeira Velha. De shuttle bus stopt vlak bij de trap op de parkeerplaats. Je kunt de auto dus gewoon laten staan.

Salto do Cabrito ligt ook vlak bij Caldeira Velha in de richting van Ribeira Grande.