Furnas Sao Miguel | Warmwaterbronnen, Caldeiras en waterval

Ontdek de natuurlijke schoonheid en warmwaterbronnen van Furnas op São Miguel

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Furnas Sao Miguel | Warmwaterbronnen, Caldeiras en waterval

Furnas is een toeristische trekpleister op Sao Miguel op de Azoren. Het ligt in een krater en er is volop vulkanische activiteit. Hier is dan ook van alles te zien en te doen. Je hebt hier de Caldeiras (borrelende waterbronnen), het meer, mooie natuur en de warmwaterbaden. Het is een must-visit als je op Sao Miguel bent.

Caldeiras de Furnas

In Furnas kun je op twee plekken borrelende waterbronnen zien. De eerste vind je in het centrum. Dit is naar onze mening ook de mooiste. Er is een looproute langs de Caldeiras. Erg leuk en mooi om te zien. Dit is een must-see als je in Sao Miguel bent. Parkeren kun je op meerdere parkeerplaatsen vlak bij de bronnen. Parkeren hier is gratis. In een van de putten werd mais gekookt. Die worden bij het eettentje bij de parkeerplaats verkocht.

De tweede spot is bij het meer van Furnas. Hier vind je naast borrelend water ook de kookputten voor de Cozido das Furnas. Een traditioneel gerecht van vlees en groenten die je hier kunt eten.  Voor toegang moet je een tarief per persoon betalen. Er lopen wandelpaden langs de Caldeiras. Het kan zijn dat deze afgezet zijn vanwege de stoom. Als je Cozido wil eten, moet je dit vroeg van te voren reserveren. Het gerecht moet namelijk lang garen en er zijn maar een beperkt aantal putten.

Grena park

Sinds 2019 is er ook een natuur park geopend vlakbij de Caldeiras bij het meer, het Grena park. Hier kun je een wandeling maken langs watervallen en er zijn dieren te zien die op Sao Miguel voorkomen. Er wordt een toegangsprijs gevraagd (€ 10 p.p. in 2023). Bij de entree halen ze het tarief voor het parkeren bij de Caldeiras eraf als je erom vraagt. Wij hebben dit park zelf niet bezocht. Wij gaven de voorkeur aan het bezoeken van de Salto de Rosal.

Het Furnas meer en Pico do Ferro

Het Furnas meer is een groot meer die je rond kunt wandelen. Er loopt een wandelroute om het meer. Deze is 9,5 km en duurt 3 uur. Deze staat onder andere beschreven in de Rother wandelgids. De start van deze wandeling is in het dorp Furnas zelf.

Een mooi uitzicht over het meer heb je vanaf Pico do Ferro. Je kunt hier naar toe wandelen of naar toe rijden.

Salto de Rosal

Vanaf de Caldeiras gezien aan de andere kant van het meer vind je de Salto de Rosal. Deze ligt in José do Canto Park vlak bij de kerk. Je betaald entree om het park in te mogen. Vanaf de ingang van het park kost het ongeveer 30 minuten om de waterval te bereiken. Deze ligt prachtig in de mooie tropische natuur. Bekijk hem ook van iets verder weg. Dan zie je hem in combinatie met de mooie tropische vegetatie ervoor.

Vlak voor de waterval staat een sequoia boom. Zeker een stop waard. In het park is nog meer te zien (aan de andere kant van het park zijn bijvoorbeeld vogels te zien). De meeste bezoekers komen echter alleen voor de waterval. Parkeren kun je aan de hoofdweg. Je moet dan het stuk naar de ingang van het park langs het meer lopen.

Warmwaterbronnen van Furnas: Poca da Dona Beija en Parque Terra Nostra

Furnas is ook bekend vanwege de thermale baden. Er zijn twee thermale baden in Furnas. Poca da Dona Beija en Parque Terra Nostra. Neem oude zwemkleding mee en slippers. Zwemkleding heeft behoorlijk te leiden onder het thermale water.

Poca da Dona Beija heeft vijf thermale baden die vlak bij elkaar liggen. Hier ga je met name voor de thermale baden heen. Ze werken met tijdssloten van 1,5 uur. Deze baden zijn ook ’s avonds geopend (8.30 – 23.00). Er zijn kleedhokjes en ook (warme) douches (tegen betaling). Meer informatie vind je op de website van Poca da Dona Beija.

Parkeren kan op de parkeerplaats vlakbij. Deze is echter niet heel groot. Parkeren ergens in de stad is een betere optie.

Parque Terra Nostra heeft naast drie thermale baden ook een grote botanische tuin. Liefhebbers van botanische tuinen kunnen hier uren in rondwandelen. Terra Nostra heeft geen tijdssloten, maar daardoor kan het ook drukker zijn. De baden zijn geopend van 10.30 tot 16.30. Er zijn beperkt douches (koud water) en kleedhokjes aanwezig. Meer informatie vind je op de website van Terra Nostra.

Parkeren kan het beste ergens in de stad.

Bolos Levedos - Gloria Moniz

Als je lekker wil lunchen, kun je een traditionele Bolos Levedos proberen. Bolos levedos zijn traditionele, lichtzoete broodjes die hun oorsprong vinden op de Azoren. Deze bolos, wat Portugees is voor "broodjes," staan bekend om hun zachte en luchtige textuur. Midden in een woonwijk dicht bij de Caldeiras vind je Gloria Moniz. Gloria Moniz is een begrip op Sao Miguel als het om Bolos gaat. Zij maken de Bolos zelf. Naast de bakkerij is een eetgelegenheid met een terras in de tuin. Je kunt er Bolos krijgen met allerlei soorten beleg. Zelfs met een hamburger erop. Het adres is Avenue Victor Manuel Rodrigues 16 in Furnas.

Tours naar Furnas

Als je geen auto hebt of slechts beperkte tijd tot je beschikking hebt, zijn er tal van georganiseerde tours naar Furnas beschikbaar. Vaak maken deze tours deel uit van uitgebreide eilandtours. Je vindt veel van deze tours op GetYourGuide. Er zijn ook tours waarbij de lunch met de beroemde Cozido das Furnas is inbegrepen, zoals deze 2 daagse tour.

Gloria Moniz Bolos Lêvedos, 16, Avenida Victor Manuel Rodrigues, Furnas, Povoação, Azoren, 9675-063, Portugal

Pico do Ferro, Povoação, Azoren, 9675, Portugal

Poça da Dona Beija, Lomba das Barracas, Furnas, Povoação, Azoren, 9675-024, Portugal

Terra Nostra Garden, Avenida Doutor Manuel de Arriaga, Furnas, Povoação, Azoren, 9675-059, Portugal

Salto do Rosal, Furnas, Povoação, Azoren, 9675, Portugal

Grená Park, Furnas, Povoação, Azoren, Portugal

Caldeiras das Furnas, Furnas, Povoação, Azoren, Portugal

Caldeiras, Rua do Estaleiro, Furnas, Povoação, Azoren, 9675-022, Portugal