Lagoa do Fogo | Mooiste kratermeer van Sao Miguel Azoren

Bezoek een van de mooiste meren van de Azoren

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Lagoa do Fogo | Mooiste kratermeer van Sao Miguel Azoren

Lagoa do Fogo is een schitterend kratermeer gelegen in het midden van het eiland. Het is een must see op Sao Miguel. Het meer is gelegen tussen hoge kraterwanden. Je kunt het meer bekijken vanaf twee uitzichtpunten: Pico da Barosa en Miradoura Lagoa do Fogo. Bij die laatste is het ook mogelijk af te dalen naar het meer zelf.

Lagoa do Fogo is wel het punt op het eiland dat het vaakst in de mist ligt. Om te kijken of het zin heeft om er naar toe te gaan gebruik de app of website SpotAzores.com. Hier vind je webcams en informatie over het weer. Vanaf juni 2023 is voor in ieder geval het hoogseizoen een shuttle bus in het leven geroepen. Huurauto’s mogen niet zelf het stuk tussen Remedios en Caldeira Velha rijden. Meer hier over vind je onder het kopje shuttle service.

Pico de Barosa

Miradoura Pico de Barosa is vanaf Ponta Delgada het eerste uitzichtpunt wat je tegenkomt. Er is een uitzichtplatform aan de kant van de weg. Dit is een mooi uitzichtpunt, maar niet de mooiste view die je vanaf dit punt kunt krijgen. Hiervoor moet je de heuvel aan de andere kant van de straat beklimmen. Het mooiste uitzicht vind je vanaf en achter de top. Hier vind je ook een wandelpad. Als je genoten hebt van de uitzichtpunten kun je via dezelfde weg weer terug.

Miradoura Lagoa de Fogo

Het uitzicht vanaf Miradoura Lagoa do Fogo is weer anders. Deze ligt iets lager, maar is niet minder mooi. En dus ook zeker de moeite waard. Aan de rechterkant van het uitzichtpunt vind je een trap die naar het water leidt. Het is een flinke afdaling die je ook weer omhoog moet nemen. De wandeling naar beneden geeft diverse leuke doorkijkjes op het meer. Ook de plantengroei is prachtig. Beneden aangekomen kun je een klein stuk langs het meer lopen. Het is niet meer toegestaan om verder langs het meer te lopen.

Shuttle service

Lagoa do Fogo heeft sinds 2023 een Schutte service. Dit om chaos bij de parkeerplaatsen te voorkomen. Het geldt alleen voor huurauto’s. Zij mogen tussen 9.00 uur en 19.00 uur niet op deze weg rijden. Als je vanaf Ponta Delgada/Lagoa komt, kun je auto parkeren bij Remedios/Casa da Agua. Vanaf Ribereira Grande kun je op de parkeerplaats van Caldeira Velha terecht. Het mooiste is als je Calderei Velha en Lagoa do Fogo kunt combineren. Maar dan moet wel het zicht op het meer goed zijn.

Op het moment dat wij er waren (augustus 2023), waren er twee busroutes. Eentje tussen Casa da Agua en de twee viewpoints en de andere tussen Caldeira Velha en de twee uitzichtpunten. Kijk dus goed in welke bus je stapt. Ze zijn het proces nog aan het aanpassen, dus dit kan nog veranderen. Op de kaart stond ook nog een derde stop bij Bela Vista, maar hier werd niet gestopt. Meer informatie vind je op Lagoadofogo.pt. Hier kun je ook online bustickets kopen. Wij hebben de tickets in de bus zelf gekocht.

Deze beperking geldt vooralsnog van 15 juni tot en met 30 september. De bussen rijden niet af en aan. Dus houdt rekening in je planning met wachttijd.

Tour boeken naar Lagoa do Fogo

Er zijn ook tal van georganiseerde tours naar Lagoa do Fogo. Van begeleide wandeltochten tot eilandtours waar Lagoa do Fogo dan deel van uitmaakt. Online kun je veel tours op GetYourGuide vinden. De beschrijving is in het Nederlands en vaak zijn de tours ook gratis te annuleren (check de annuleringsvoorwaarden).

Parkeren Lagoa do Fogo

In hoogseizoen kun je vanaf de richting Ponta Delgada/Lagoa je auto parkeren bij Remedios/Casa da Agua. Vanaf de richting Ribereira Grande kun je op de parkeerplaats van Caldeira Velha terecht. Buiten het hoogseizoen of voor 9.00 uur en na 19.00 uur kun je ook parkeren bij het Miradoura Lagoa do Fogo. Hier kun je 20 minuten gratis staan, daarna is het betaald. Bij Pico de Barossa is weinig parkeergelegenheid.

Miradouro da Lagoa do Fogo, PRC 37 SMI, Água de Pau, Lagoa, Azoren, 9560-280, Portugal

Ribeira Grande (Conceição), Ribeira Grande, Azoren, 9600-533, Portugal, Caldeira Velha

Is het bezoeken van Lagoa do Fogo kindvriendelijk?

De uitzichtplatformen zijn prima met kinderen te doen. Als gaat wandelen houdt er dan rekening mee dat de klim naar Pico de Barossa wel langs afgronden loopt en dar flink geklommen moet worden. De afdaling en klim vanaf Miradoura Lagoa do Fogo kan ook behoorlijk pittig zijn. Beide wandelingen zijn niet buggyproof. Gebruik een rugdrager voor de allerkleinste.

Eten en drinken

Er zijn geen bars of restaurants aanwezig bij de uitzichtpunten. Neem je eigen eten en drinken mee.

Kleding en schoenen

Als je alleen de uitzichtplatformen doet dan geen bijzonderheden. Ga je wandelen dan zijn goede wandelschoenen wel aan te raden. Er is ook bijna geen schaduw. Dus bescherm jezelf tegen de zon. Het is hier ook iets koeler dan aan de kust. Wij hadden geen jas of trui nodig. Maar check van te voren even de temperatuur.