Poco Azul en PR21 SMI | Mooiste wandeling Sao Miguel

Wandel een van de mooiste wandelroutes op Sao Miguel

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Poco Azul | Blauwe bron

De Poco Azul is een populaire bestemming op Sao Miguel, bekend om zijn prachtige blauwe bron te midden van de natuur. Het water straalt een intense blauwe kleur uit. Er zijn verschillende routes om er te komen:

  • De PR21 SMI - Prachtige rondwandeling met andere natuurlijke attracties inclusief de Salto de Farinha;
  • De korte route - Een directe korte route vanaf het dorp Achadinha naar de Poco Azul;
  • Een combinatie van de korte route en de PR21 SMI. Je volgt de route van de PR21SMI maar vanaf Poco Azul volg je de korte route.

De bron heb je zelden voor jezelf alleen, want hij is erg populair bij bezoekers. Ondanks het ijskoude water willen velen ook graag een duik nemen in de bron.

PR21 SMI Padrão das Alminhas - Salto da Farinha

De PR21 SMI is een van de mooiste wandelingen van Sao Miguel. Naast de mooie tropische plantengroei vind je hier een mooi uitzicht op de kliffen, watervallen en de  indrukwekkende Poco Azul. De wandeling is 5,5 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur. De route wordt gemarkeerd met rood/gele bordjes.

Je start de wandeling vanaf de parkeerplaats langs de weg vlak bij het dorp Achadina. Ga het dorp in en sla na zo'n 500 meter linksaf richting Miradoura, aangeduid met een bord aan de linkerkant. Vanaf Miradoura geniet je van prachtige klifuitzichten.

Vervolg je weg omlaag tot je een bocht bereikt waar een pad naar links leidt. Hier zie je meteen de eerste waterval. Volg eerst het pad bovenlangs. Bij een splitsing kun je afdalen naar de voet van de waterval in een prachtige vallei.

Keer terug naar de splitsing en vervolg het pad omhoog. Blijf doorlopen totdat je borden ziet die naar Poco Azul leiden. Hier kun je afdalen naar de blauwe bron. Keer terug via dezelfde route.

De route gaat verder naar Salto de Farinha. Vanaf daar volg je de weg die je leid naar de lus die uitkomt bij Salto de Farinha. Blijf de route volgen aan de hand van de rood/gele markeringen. Gedurende de tocht zul je een paar keer de weg moeten oversteken en vervolgens afdalen op een pad. Daarna ga je weer rechts het bos in.

Het mooie pad leidt helemaal naar beneden richting Salto de Farinha, een van de mooiste watervallen op Sao Miguel, die echter droog kan staan gedurende de zomermaanden, tenzij er een aanzienlijke regenval is geweest. Wij hebben deze tocht gemaakt na 1,5 dag regen in augustus, waardoor er een kleine stroom te zien was. Keer vervolgens langs dezelfde weg terug.

Hoewel de wandelroute je helemaal terug wil laten lopen, kun je, wanneer je het pad richting Poco Azul bereikt, ook rechts aanhouden en de kortere route naar de parkeerplaats nemen. Dit is wat wij hebben gedaan, omdat anders de wandeling aanzienlijk langer wordt dan de oorspronkelijke 5,5 km. Je kunt onze route bekijken op Komoot.

De korte route naar Poco Azul

De korte route naar Poco Azul is specifiek gericht op de hoofdattractie. Als je alleen Poco Azul wil bezoeken, start de korte wandeling in het dorp Achadinha. Parkeer de auto langs de hoofdweg en volg het pad naar beneden vanaf de kerk. Bij de kerk vind je een bord met de start van de wandeling. Na ongeveer een half uur bereik je de bron. De terugweg volgt dezelfde route.

Combinatie van de korte route en de PR21 SMI

Je begint met het volgen van de PR21 SMI-route. Na een bezoek aan Poco Azul, ga je verder met de korte route. Hierbij sla je de Salto de Farinha over.

Parkeren Poco Azul

Parkeerplaatsen vind je langs de hoofdweg vlak bij de ingang van het dorp Achadinha. Is daar geen plaats meer. Een klein stukje verder aan de hoofdweg ligt een grotere parkeerplaats.

Het is aan te raden om een auto te huren op Sao Miguel. Voor het huren van een auto met een all-inclusief verzekering zonder eigen risico kun je terecht bij Sunny Cars. Deze bezienswaardigheid is niet toegankelijk via georganiseerde tours.

Padrão das Alminhas, Rua Direita, Achadinha, Nordeste, Azoren, 9630-045, Portugal

Is het bezoeken van Poco Azul kindvriendelijk?

De PR21 SMI is waarschijnlijk te uitdagend voor de allerkleinsten vanwege het hoogteverschil. Een draagzak op de rug of buik is een betere keuze. Een buggy of kinderwagen is niet aan te raden. Een alternatief is de korte route, maar ook hier zijn er nog steeds enkele afdalingen en beklimmingen. Voor kinderen die gewend zijn om te wandelen, is deze tocht echter goed te doen.

Eten en drinken

Bij de afslag naar de Miradoura ligt een bar. Deze bar heeft ook een mooi uitzicht op de kliffen.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Zowel voor de korte route als de lange route.