Salto do Prego – Sanguinho trail | Mooie waterval Sao Miguel

Wandel naar Salto do Prego, een van de mooiste watervallen van Sao Miguel

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Salto do Prego – Sanguinho trail (PRC09 SMI)

Een van de mooiste wandelingen op Sao Miguel is de Salto do Prego - Sanguinho trail (PRC09 SMI). Deze wandeling start in Faial da Terra en gaat door mooi tropisch bos. De route leidt naar een waterval en het gehucht Sanguinho. Vandaar dat dit ook de Sanguinho trail wordt genoemd. Deze wandeling is 4,5 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur. De route is makkelijk met af en toe een passage over rotsen.

Start wandeling

De wandeling start helemaal achter aan in het dorp Faial da Terra. De route volgt een glooiend parcours dwars door prachtig tropisch bos. Het doel is de Salto do Prego. Een van de mooiste watervallen van Sao Miguel. Je volgt hier de route. Deze is aangegeven met rood geel. Dit pad is goed gemarkeerd. Je moet even opletten bij een splitsing. De ene kant gaat naar Sanguinho. De andere naar Salto de Prego. Volg hier eerst Salto de Prego (rechts).

Salto do Prego

Na een stuk lopen, kom je bij de waterval. Deze kun je vanaf bovenaf en onderaf bezichtigen. Er loopt een pad naar beneden naar de voet van de waterval en een pad naar boven. Bij de waterval wordt ook veel gezwommen. Dus je hebt de waterval niet voor jezelf alleen. Ga vervolgens terug over hetzelfde pad. De Sanguinho trail gaat weer terug naar de splitsing. Hier kun je nu Sanguinho volgen. Het pad leidt via een bruggetje naar het gehucht Sanguinho. Hier vind je de enige mogelijkheid om wat te drinken te krijgen bij een barretje in een tuin. Vervolgens ga je via een steile afdaling over een stenen pad terug naar Faial da Terra.

Salto do Cagarrao

Wil je verder wandelen dan alleen de Sanguinho trail, dan is er de mogelijkheid om verder te lopen naar Salto do Cagarrao. Deze waterval ligt op een uur extra lopen. De afslag vind je op de weg aan de rechterkant als je terugloopt vanaf Salto de Prego naar de splitsing Sanguinho trail. Dit pad is wel lastiger te belopen. Je kunt vervolgens dezelfde weg teruglopen. Dus in totaal kost dit je 2 uur extra. Er is ook een circulaire route. Deze staat beschreven in de Rother wandelgids Azoren.

Hoe kom je bij Salto do Prego?

Met de auto

De start van de wandeling ligt in het dorp Faial dat Terra. Bij aankomst in het dorp, sla je linksaf en rijd je zo ver mogelijk in de richting van het bos. Parkeer je je auto langs de weg of op de nabijgelegen kleine parkeerplaats. De start van de wandeling bevindt zich aan de rand van het bos in het verlengde van de weg.

Met een georganiseerde tour

Als je geen eigen auto hebt of de voorkeur geeft aan georganiseerd reizen, bestaat de mogelijkheid vanuit Ponta Delgada samen met een natuurgids Salto do Prego te verkennen.

Faial da Terra, Povoação, Azoren, 9650-107, Portugal

Is Salto do Prego kindvriendelijk?

De wandeling op zich is niet bijzonder uitdagend, maar bevat wel enkele beklimmingen en afdalingen. Kinderen moeten comfortabel zijn met een afstand van 4,5 kilometer. Let op gladheid op sommige delen van het pad. Houd er rekening mee dat de route niet geschikt is voor buggy's.

Eten en drinken

In het gehucht Sanguinho is er een klein barretje in een tuin van een huis. Hier kun je heerlijk zitten met mooi uitzicht.

Kleding en schoenen

Het is raadzaam om wandelschoenen te dragen tijdens de tocht. Als je van plan bent om te zwemmen in de waterval, is het handig om een zwembroek mee te nemen.