Ainsa | Mooiste dorp in de Spaanse Pyreneeën

Wandelen door de geschiedenis van Aragon

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Ainsa | Mooiste dorp in de Spaanse Pyreneeën

Het middeleeuwse dorp Ainsa ligt in de Spaanse Pyreneeën. Dit is wat ons betreft het allermooiste dorp van de Spaanse Pyreneeën. Ainsa wordt door veel bezoekers ook als uitvalbasis gebruikt vanwege de centrale ligging.

Ainsa is voor Spaanse Pyreneeën begrippen een redelijk grote plaats. Het dorp bestaat uit een beneden- en bovendeel. Beneden vind je het nieuwe deel. Dit is niet echt bezienswaardig. Echter het bovenste deel van het dorp is middeleeuws en nog vrijwel geheel intact en erg mooi. Het is niet erg groot, dus als je niet besluit iets te eten of te drinken ben je er zo doorheen. Maar het is zeker de moeite waard om het even te bezoeken.

De auto kun je het beste in de benedenstad parkeren. Vanaf daar lopen trappen naar boven het oude deel in. Je komt hier bij een splitsing van twee superleuke straatjes, de Calle Mayor en de Calle de Santa Cruz. De straatjes lopen bijna parallel aan elkaar. Je vind hier diverse mooie gebouwen en wat restaurantjes. Aan het einde van de Calle de Santa Cruz vind je de Santa María church. Een van de belangrijkste bouwwerken van Ainsa.

Achter de straatjes vind je de Plaza Mayor. Een groot plein met historische gebouwen en veel terrasjes. Hier zitten diverse restaurants, waar je goed kunt eten.

Vanaf het plein zie je het fort van Ainsa al liggen. Hier kun je over de muren lopen en heb je uitzicht over de omgeving. Ook is hier nog een museum gevestigd.

Parkeren Ainsa

In de benedenstad vind je vlak bij de historische stad Parking 88 (betaald parkeren). Vanaf hier loop je zo omhoog de stad in. Een andere populaire parkeerplaats is achter het fort in de bovenstad.

Is Ainsa kindvriendelijk?

Ainsa is prima te doen met kinderen. Het is niet groot. Buggy's is mogelijk, maar als je beneden parkeert moet je wel een aantal trappen op. Daarnaast heb je te maken met klinkerpaden.

Eten en drinken

Zowel in het beneden- als bovenste deel van het dorp vind je veel restaurants en bars.

Kleding en schoenen

Geen bijzonderheden.