Bardenas reales | Mooi woestijn landschap in Navarra Spanje

Prachtige rotsformaties in de grootste (semi) woestijn van Spanje

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Bardenas Reales | Mooi woestijn landschap in Navarra Spanje

De Bardenas reales is de grootste semi-woestijn van Europa. Het ligt in het Noorden van Spanje in Navarra. Je vind hier spectaculaire landschappen. De rotsformaties zien eruit zoals in westernfilms. Sterker nog, ze worden hier vaak opgenomen. Ook scenes van Game of Thrones zijn hier opgenomen. Deze woestijn is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Er wordt ook geen promotie voor gedaan aangezien hier ook een militaire zone in ligt.

De bekendste rotsformaties zijn:

  • Castildetierra - de rots in een vorm van een pyramide die geld als icoon voor dit park
  • Piskerra/El Rallon - Prachtige aaneenschakeling van geërodeerde rotsen
  • Tres Hermanos - Drie heuvels vlak bij elkaar die starten bij de militaire basis.

Bezoek Bardenas Reales

Het is verstandig om je trip te beginnen bij het informatiecentrum van Bardenas Reales. Zij geven tekst en uitleg over de route. Maar nog belangrijker, zij weten de huidige stand van zaken. Tijdens ons bezoek was er een militaire oefening in het gebied. Wij konden een deel van de ronde pas na 14.30 vervolgen. Het informatiecentrum vind je op het volgende adres: Finca de Aguilares Carretera del Parque Natural, Km 6, 31513 Arguedas, Navarra, Spanje. Zij zijn overigens niet de gehele dag geopend. Er wordt siësta gehouden en ze sluiten om 17.55.

De woestijn is in alle maanden te bezoeken. Maar let wel op in de heetste maanden. Het kan er erg heet worden en dan is een bezoek niet aan te raden. Ga er ook niet heen als het hard regent. Het water kan dan niet goed weg.

Het gebied bestaat uit drie delen. De Bardena Blanca, de Bardena Negro en de Bardena Plato. De meeste bezoekers bezoeken Bardena Blanca. Daar zijn de bekendste en mooiste rotsformaties te vinden. Vanuit het informatiecentrum rijd je ook de Bardena Blanca in.

Je kunt de Bardenas reales op verschillende manieren bezoeken. Met de auto of fiets of via een tour met de fiets, mountainbike of buggy.

Met de auto door Bardenas Reales

De auto is het meest gebruikte voertuig. De mooiste rotsformaties liggen aan een 38 km lang rondje door de Bardena Blanca. Je rijd over gravelwegen waardoor het niet mogelijk is erg hard te rijden. Bij de mooiste rotsformaties vind je parkeerplaatsen waar je even kunt stoppen. Op sommige punten kun je een stukje wandelen. Zoals vlak achter de Castildetierra. Daar vind je een mooie kloof. Je kunt vrijwel niet mis rijden. De weg is goed te zien.

Naast de bekende ronde is er ook de mogelijkheid naar El Paso te rijden. Dit is tevens ook een entreepunt voor de Bardenas Reales.

Let op: Google Maps geeft diverse wegen aan, maar een deel daarvan is niet toegankelijk of zijn geen wegen. Blijf gewoon de weg volgen.

Wandelen Bardenas Reales

Wandelen in Bardenas Reales is zeer beperkt beschikbaar. Op verschillende wandelwebsites vind je diverse mooie wandelingen voor dit gebied. Helaas zijn die verboden. Het ligt of in de militaire zone of in broedgebied van vogels. Alleen de wandelingen die op de website staan van het informatiecentrum zijn toegestaan. Een mooie stukje om te wandelen is de Barranco de las Cortinas vlak achter de Castildetierra.

Met de fiets door Bardenas reales

De Bardenas Reales is ook goed met de fiets te doen. 38 km is wel lang als je deze moet fietsen. Zeker met alle glooiing in het parcours. Het mooiste stuk is die vanaf het informatiecentrum tot aan Piskerra/El Rallon.

Tours Bardenas Reales

Fietsen, rondleidingen of met een buggy door het park. Het is allemaal mogelijk. Diverse tours worden georganiseerd aangeboden. Hieronder vind je een aantal aanbieders en tours.

Is Bardenas Reales kindvriendelijk?

Bardenas Reales is prima met kinderen te bezoeken. Zeker als je alleen de auto route doet.

Eten en drinken

Er is op de route niets te verkrijgen. Neem je eigen eten en drinken mee.

Kleding en schoenen

Als je gaat wandelen, zijn wandelschoenen aan te raden. Smeer je ook goed in met zonnebrand.