Congost de Mont-Rebei kloof | Wandelen en Kajakken Catalonië Spanje

Wandelen of kajakken door de mooiste kloof van Catalonië | Ontdek de catwalk naar Pasarales de Montfalco

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Congost de Mont-Rebei | De Mont-Rebei kloof

Congost de Mont-Rebei is een van de mooiste kloven van Spanje en ligt op de grens van Catalonië en de provincie Aragon in Noord Spanje. Het is niet bekend alleen vanwege de kloof, maar ook vanwege de hangbruggen en de Pasarales de Montfalco (Catwalk) die je hier kunt lopen. Het overtrof onze verwachtingen. De kloof is al super mooi. De hangbruggen die veren en de tegen de steile wand gebouwde trappen van de catwalk geven een extra dimensie aan deze wandeling.

De kloof is populair. Je bent hier niet alleen. Er zijn diverse aanrijdroutes. De meest toegankelijke is La Masieta via de provincie Aragon (Puente de Montanana). Als je op de parkeerplaats wil parkeren van La Masieta dan is het verstandig om je parkeerplaats van te voren te reserveren. Dat kan via de website van Congost de Mont-Rebei. Doe dit niet te laat. De parkeerplaats was echt vol en dan moet je op zoek naar een parkeerplaats langs de weg als die nog beschikbaar zijn. Vaak moet je dan kilometers verder lopen.

Wandelen Congost de Mont-Rebei | Pasarales de Montfalco

Wij zijn ook gestart vanuit La Masieta. De route die we beschrijven is dan ook vanaf deze parkeerplaats. De wandeling start bij het informatiecentrum. Daar volg je de blauwe route (Camino del Desfiladero). Het is ongeveer 2,4 km lopen naar de ingang van de kloof. Tussendoor passeer je de eerste hangbrug.

Er loopt een pad dat grotendeels is uitgehouwen in de bergwand. Er zijn meerdere mooie uitzichtpunten. Op de meeste plekken is het pad breed genoeg om elkaar goed te passeren. Op enkele plekken is het pad wat smaller. Op deze plekken hangen ook kabels zodat je je vast kunt houden. Je loopt dus op veel plaatsen langs de afgronden op. De wandeling wordt hierom (en vanwege de bruggen en Pasarales) ook niet aangeraden voor mensen met hoogtevrees. Ik heb zelf een lichte vorm van hoogtevrees, maar ik heb hier tijdens de wandeling geen last van gehad. Het pad vanaf La Masieta en door de kloof is het makkelijke deel van de route. Er zijn een paar passages waar je iets moet klauteren. Voor de rest is het pad vlak.

Hangbrug en Pasarales de Montfalco

Als je 4 km gewandeld hebt, bereik je het einde van het mooiste deel van de kloof. Je kunt ervoor kiezen om hier terug te wandelen. De meeste bezoekers lopen echter door. Een kilometer verder ligt de 2e hangbrug. Deze is groter en ligt hoger dan de 1e. Het pad er naar toe is wat uitdagender. Het is een flinke daling. Met name het laatste stuk naar de brug toe is wat glad. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht en het is een van hoogtepunten van de tour. Als je hier terugloopt is het heen en terug ongeveer 10 km.

Na de brug loopt het pad omhoog. Dit is een flinke klim. Hier start de Pasarales de Montfalco. Op de top bereik je de eerste trap tegen de steile wand. Een van de hoogtepunten van de wandeling. Als je deze neemt, kom je op een pad dat voert naar de volgende trap. Deze was op het moment dat wij er waren in onderhoud (april 2023). Wij zijn na de 1e trap omgedraaid en teruggelopen. De terugweg voert over hetzelfde pad terug. Heen en terug is 12,7 km en wij hebben hier drie uur over gelopen.

De route voert nog verder naar een 2e trap tegen de bergwand en daarna kun je nog doorlopen naar Montfalco. De totale route is dan ongeveer 16 km. Je kunt ook starten bij Montfalco en dan de omgekeerde weg volgen. De weg naar Montfalco toe is wel minder fijn rijden dan de de weg naar La Masieta.

In het begin van de dag staat het licht het mooiste. En ligt het wandelpad in de kloof zelf nog grotendeels in de schaduw. Later op de dag staat het wandelpad volledig in de zon.

Kajakken of kajakken en wandelen combineren

Naast wandelen kun je ook met de kajak of boot door de kloof heen. Of je doet een combinatie van beide. Je kajakt dan eerst naar een aanlegplaats met gids en vervolgens loop je zelf terug naar de parkeerplaats. Dit was ook onze bedoeling. De winter van 2023 was echter erg droog en daardoor stond het water helaas niet hoog genoeg. Dus dat feestje ging niet door.

► Kajak- of boottours zijn online te boeken via o.a. Manawa.

Parkeren La Masieta Congost de Mont-Rebei

Bij het dorpje Puente de Montanana neem je de afslag naar Congost de Mont Rebei. Let op dit staat niet aangegeven. Gebruik een navigatiesysteem (wij gebruikten Google Maps). Daarna zijn er kleine bordjes die de weg aangeven. Rijd niet te hard want je ziet de bordjes zo over het hoofd. In principe geld dat je naar beneden moet en dus bij de splitsing rechts moet aanhouden. In de weg zitten kuilen en er kunnen tegenliggers aankomen. Rijdt dus niet te hard. Aangekomen bij de parkeerplaats zijn er medewerkers die controleren of je gereserveerd hebt.

Er zijn overigens meerdere wegen naar La Masieta. Ook vanuit de Catalaanse kant. Het is afhankelijk van waar je zit in Catalonië of deze optie sneller is.

la Masieta - Congost de Mont-rebei, (camí inundable), Sant Esteve de la Sarga, Pallars Jussà, Lerida, Catalonië, 25632, Spanje

Is Congost de Mont-Rebei kindvriendelijk?

Voor jonge kinderen is deze trip niet aan te raden vanwege de afgronden en de lengte van de wandeling. We hebben tijdens de wandeling wel diverse kinderen (vanaf een jaar of 9) de wandeling zien lopen. Dit is afhankelijk van wat het kind aan kan. En voorzichtigheid is geboden. Wij hebben deze tocht met kinderen van 9 en 12 gelopen. Zij vonden het erg leuk. Het is niet mogelijk deze wandeling met buggy’s te doen. Met een buik- of rugdrager kan wel. Kajakken is een beetje dezelfde leeftijdsgrens. Er vaart ook een boot door de kloof heen (mits voldoende water). Deze tour is vanaf 6 jaar.

Eten en drinken

Het informatiecentrum verkoopt wat frisdranken. Er is geen terras en geen mogelijkheid om ergens even te gaan zitten. Het beste is zelf eten en drinken mee te nemen. Neem in ieder geval voldoende water mee. De populairste picknickplek is na de 2e hangbrug op de weg naar boven. 

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Zeker als je doorloopt naar de 2e hangbrug. Het pad is rotsachtig en richting de 2e hangbrug is het klimmen en dalen over rotsen. Door het slijten van de rotsen is het op sommige punten ook glad. Zonnebrand is ook een must.