Ruta Cola de Caballo | Mooiste wandeling Spaanse Pyreneeën | Aragon

Wandelen naar de mooiste watervallen van de Spaanse Pyreneeën en een prachtig keteldal

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Ruta Cola de Caballo | Mooiste wandeling Spaanse Pyreneeën | Aragon Spanje

Ruta Cola de Caballo  staat bekend als de mooiste wandeling in de Spaanse Pyreneeën. Deze wandeling van 17 km voert inderdaad van hoogtepunt naar hoogtepunt. Het is een van de mooiste wandelingen die we ooit in Europa hebben gemaakt. De route voert langs verschillende watervallen naar een keteldal met de Cola de Caballo waterval. Heen en terug is het ongeveer 6 tot 7 uur lopen. Het pad is makkelijk te lopen waardoor je wel tempo kunt lopen. Alleen bij de watervallen en richting het keteldal moet er iets geklauterd worden. De wandeling wordt dan ook als makkelijk aangemerkt.

De wandeling start op de parkeerplaats Pradera de Ordesa. Deze parkeerplaats ligt ongeveer 9 km verder dan het dorp Torla. In het laagseizoen mag je naar deze parkeerplaats rijden. In het hoogseizoen en een aantal feestdagen moet de auto worden geparkeerd bij de parkeerplaats vlak voor Torla, waar ook het bezoekerscentrum is gesitueerd. Daar moet verplicht de bus worden genomen naar Pradera de Ordesa. Kinderen tot 10 jaar mogen gratis met de bus mee.

De wandeling naar Cola de Caballo

Vanaf Pradera de Ordesa gaat de wandeling het eerste uur door een bos en is nog niet zo spectaculair. Na een uur wandelen kom je bij de watervallen. De eerste die je tegenkomt is de Cascade de Arripas.  Dit is al een mooie waterval , maar er volgen nog mooiere. Vervolgens moet je even van het pad af en de bordjes Cascada de Estrecho volgen.  Je komt dan eerst langs de Cascade de la Cueva. Een klein stukje verder ligt de Cascade de Estrecho, onze persoonlijke favoriet.

Na het uitzichtplatform op de Cascade de Estrecho loop je een stukje terug en kun je de route naar Gradas de Soaso volgen. Je loopt nog een paar keer langs de Cascade de Estrecho op. Nu vanaf de bovenkant en vervolgens kom je in een mooie kloof terecht. Aan het einde van die kloof ligt de Gradas de Soaso waterval.

Je loopt links langs de waterval omhoog en komt vervolgens aan in de Circo de Soaso. Een prachtig keteldal. Aan de zijkanten zie je (afhankelijk van het seizoen) watervallen naar beneden komen en helemaal aan het einde zie je een waterstroom achter een rots.  Loop dit keteldal helemaal uit en achter de rots vind je een andere hele mooie waterval, de “Cola de Coballo”.  Dit is het eindpunt van de wandeling.

De terugweg voert grotendeels over hetzelfde pad terug. Vlak voor de Arripas waterval kun je de Arripas brug oversteken. Dan loop je via de andere kant terug.

Parkeren Ruta Cola de Caballo

De start van de wandeling vind je zo’n 9 km achter het dorp Torla op de parkeerplaats Pradera de Ordesa. In het laagseizoen mag je naar deze parkeerplaats toerijden en gratis parkeren.  In het hoogseizoen en bepaalde dagen rijdt er een bus vanaf het bezoekerscentrum bij Torla naar de parkeerplaats. Via deze links kun je zien wanneer de bus genomen moet worden en wat de tarieven zijn:

Torla-Ordesa, Sobrarbe, Huesca, Aragon, Spanje

Is Ruta Cola de Caballo kindvriendelijk?

Het parcours is niet geschikt voor buggy’s en wandelwagens. Neem een buik- of rugdrager mee. Het parcours is niet moeilijk te lopen. De uitdaging zit hem in de afstand. Je kunt ook een stuk van de route lopen. Bijvoorbeeld alleen naar de 1e watervallen.

Eten en drinken

Op de parkeerplaats Pradera de Ordesa is een bar gevestigd waar je wat te eten en te drinken kunt krijgen. Ook in de stad Torla zijn er restaurants en bars. Gedurende de wandeling is er niets te verkrijgen. Neem zelf eten en drinken mee.

Kleding en schoenen

Wandelschoenen zijn aan te raden. Je loopt over grind- en rotspad. Smeer je ook goed in met zonnebrand.