Sierra de Guara Aragon | Alquezar, Mascun canyon en canyoning

Prachtig natuurpark in Huesca Spanje met veel outdoor mogelijkheden

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Sierra de Guara

De Sierra de Guara is een prachtig natuurpark in de provincie Huesca Aragon Spanje. Het is een onderdeel van de Spaanse Pre-Pyreneeën. Er is ontzettend veel te doen. Zo heb je het leuke middeleeuwse dorp Alquezar. Kun je er op verschillende plekken canyoningen en herbergt het prachtige natuur, waaronder de Mascun canyon en de Pasarales de Rio Vero.

Rodellar, Bierge, Somontano de Barbastro, Huesca, Aragon, 22144, Spanje

Alquézar, Somontano de Barbastro, Huesca, Aragon, 22145, Spanje

Canyoning Sierra de Guara

De Sierra de Guara is een van de mooiste plekken als het om canyoning in Aragon gaat. Er zijn diverse plekken waar je kunt canyoningen. De aanbieders kiezen vaak de plek die op dat moment het meest geschikt is. Dit is seizoen afhankelijk. Sommige plekken zijn in de winter minder toegankelijk of juist in de zomer weer minder aantrekkelijk omdat er weinig water staat. Kijk voor verschillende mogelijkheden op de website van Manawa. Zij bieden veel canyoning tours in Sierra de guara.

Wandelen Mascun canyon Rodellar

De Mascun canyon vind je in Rodellar. Het ligt centraal in de Sierra de Guara. Het is de uitvalbasis voor diverse activiteiten. Er zijn diverse wandelroutes. Het is tevens een heel populaire klimlocatie.

De Mascun canyon is heel erg mooi om te zien. Er zijn natuurlijke bogen en mooie rotsformaties. En dat in combinatie met de prachtige kleuren van de rotsen, maakt dit een van de mooiste stukken van de Sierra de Guara om te ontdekken. Wij waren op zoek naar een mooie wandeling in de Sierra de Guarra en we kozen voor de Mascun canyon.

Wandelen S-3 Circular Rodellar – Otin – deel door het dal

Het mooiste stuk van de Mascun canyon bevind zich op de S-3 Circular Rodellar – Otin. Dit is een wandeling van 12,9 km en je doet er zo’n 4,5 uur over. Deze wandeling is redelijk zwaar en er moet flink geklommen worden. De dalwandeling echter is vrij eenvoudig. De mooiste uitzichten en rotsformaties bevinden zich in het dal. Je loopt dan ongeveer 6 km van de route. Wij kozen ervoor alleen de wandeling door het dal te lopen.

We beschrijven daarom ook alleen de wandeling door het dal. Wil je de hele route doen, informeer dan even over de condities. Het kan zijn dat er nog veel water staat en dan is de rondwandeling een stuk lastiger.

Start van de wandeling en parkeren

Vlak voor het plaatsje Rodellar vind je een aantal parkeerplaatsen. Zorg dat je op tijd bent in het hoogseizoen. Het aantal plaatsen is beperkt. Vanaf daar loop je links van het informatiecentrum het dorp in. Als het je is gelukt om in Rodellar zelf te parkeren, kun je vanaf daar het dorp inlopen. Volg vervolgens de borden Surgencia de Mascún. Je komt dan uit bij de start van de S-3.

De dalwandeling in de Mascun canyon

Hier begin je af te dalen in de kloof. Het uitzicht is vanaf hier al prachtig. Je kijkt hier de canyon in en waarschijnlijk zie je al klimmers in de natuurlijke boog hangen. Deze boog staat bekend als de “Window of Dolphin”. Beneden aangekomen houd je rechts aan, richting Surgencia de Mascún. Je steekt hier via stapstenen het water over en komt waarschijnlijk langs veel klimmers op. Hier is ook een wat lagere klimwand waar ouders hun kinderen leren klimmen.

Als je daar voorbij bent kom je bij een splitsing. Houdt hier rechts aan, richting Otin por el camino La Costera. Je loopt hier verder door het dal en ziet nog een paar erg mooie rotsformaties. Deze staan bekend als  "Cuca Bellostas" en "La Ciudadela". Als de weg begint te klimmen, kun je nog een stukje doorlopen voor nog wat mooie uitzichten. Hier kun je verder doorlopen om nog een mooie rotsformatie te zien. Wij hebben deze klim niet meer gemaakt en hebben dezelfde route terug gelopen.

Wil je nog wat meer van de canyon zien kun je er voor kiezen om ook nog het linkerdeel van de canyon te doen.

Alquezar | Pasarales del Rio Vero Sierra de Guara

Alquezar

Alquezar is een van de mooiste middeleeuwse dorpjes van de provincie Huesca in Aragon. Het ligt prachtig in een dal van Sierra de Guara. Het is ook een populaire bestemming. Het dorp is voor iedereen toegankelijk en dat trekt veel toeristen. In het dorp zelf zijn bijna geen parkeerplaatsen en een groot deel is autovrij. Je parkeert de auto dan ook buiten het dorp. Dat kan dicht bij de ingang van het dorp, maar er is ook een grote parkeerplaats iets verderop.

Vanaf de parkeerplaats loop je het dorp in. Hier vind je diverse restaurants en bars en een prachtig uitzicht op de stad zelf. Vanaf daar kun je het onderste deel van het dorp bezoeken. Het is een wirwar van smalle straatjes in dezelfde bouwstijl. Struin er lekker doorheen.

Pasarales del Rio Vero

Alquezar heeft nog een andere toeristische trekpleister, namelijk de Pasarales del Rio Vero. Je vind de ingang hiervan in het dorp. Het wordt met borden aangegeven. Je kunt hier 2,2 km over loopbruggen die tegen de wanden zijn gemonteerd door het ravijn lopen. Deze wandeling kost ongeveer 1,5 uur en je moet wel entree betalen. De wanden hebben prachtige kleuren en je hebt hele mooie uitzichten. Ook dit is een hele mooie wandeling om te maken in de Sierra de Guara. Het is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Is de Sierra de Guara kindvriendelijk?

Alquezar is prima met kinderen te bezoeken. Je zou deze zelfs met buggy kunnen doen. De Pasarales del Rio Vero is niet heel zwaar, maar loopt wel langs afgronden. Deze is niet geschikt voor buggy's.

De dalwandeling in de Mascun kloof is prima met kinderen te doen. Er moet wel wat geklommen worden en je loopt in het begin langs afgronden. Het is dus wel afhankelijk wat het kind al aan kan. De wandeling is niet geschikt voor buggy’s.

Canyoning is afhankelijk van de tour. Er worden familietours aangeboden, maar deze zijn niet voor hele jonge kinderen.

Eten en drinken

In Alquezar vind je in het begin van het dorp veel horeca. Hier zijn ook veel terrassen.

In rodellar zijn wat restaurants. In de canyon zelf is niets te verkrijgen.

Kleding en schoenen

Voor de wandelingen zijn goede wandelschoenen aan te raden. Er is weinig schaduw. Zorg voor goede zonbescherming en neem voldoende water mee. Voor canyoning lees de informatie wat je zelf mee moet nemen.