Geo Parc Bletterbach | Bletterbach schlucht Dolomieten

Wandelen door een prachtige canyon via de rivierbedding

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Wandelen Bletterbach schlucht

Weg van het massatoerisme ligt GEO parc Bletterbach (Unesco werelderfgoed). Hier vind je een hele mooie grote canyon.

De wandeling door de schlucht start bij het bezoekerscentrum in Aldino/Aldein. Je krijgt hier je helm (verplicht). Ook krijg je een nummer mee. Zo weten ze dat je terug bent gekomen. Vanaf het bezoekerscentrum daal je af naar de canyon. Je loopt vervolgens over de rivierbedding door de canyon heen. Dit maakt de wandeling ook erg leuk. Er is geen aangelegd pad door de rivierbedding heen, dus je mag zelf bepalen hoe je hier doorheen loopt. Hier en daar moet je een stroompje over steken. Kinderen vinden dit erg leuk. Lekker klauteren en via stenen het water over steken. Aan het einde van de canyon vind je ook nog een waterval.

Rode en blauwe route

Er zijn twee routes die je kunt volgen. Je start met de rode route. Deze loopt door de rivierbedding en gaat bovenlangs terug naar het bezoekerscentrum (4 km). Vanaf boven kun je deze route nog uitbreiden met de blauwe route. Deze loopt bovenlangs en biedt nog een aantal uitzichtpunten en een kleine waterval. De meeste bezoekers doen alleen de rode route. Het is wel flink klimmen, dus enige conditie is wel vereist.

De canyon vertelt veel over de historie. In de loop van de jaren is de canyon door weer en erosie steeds verder uitgesleten en zijn er aardlagen uit verschillende tijdsera’s tevoorschijn gekomen. In de canyon zie je daardoor ook verschillende aardlagen. In de derde aardlaag zijn veel fossielen gevonden. Omdat je omhoog loopt in de rivierbedding, loop je ook langs verschillende aardlagen. Vlak bij de waterval vind je ook een fossiel (versteend hout).

Museum Bletterbach

Er is ook een museum die hoort bij de Bletterbach. Deze vind je in Radein, een dorp verderop. Hier kun je fossielen bewonderen die in de schlucht zijn gevonden. Deze kun je met het entree ticket dat je al hebt bezoeken.

Bletterbach ligt in de bergen. Het is er iets koeler dan in de dalen. Kijk even van te voren op de webcam of het zicht goed is.

Parkeren Bletterbach

Het adres van het bezoekerscentrum is:

Lerch 40

39040 Aldino-Aldein (BZ) – Italy

Hier betaal je je ticket en kun je de auto kwijt op het grote parkeerterrein.

Het adres van het museum is:

Peter-Rossegger-Haus

Oberradein

Bletterbach gorge, Geological trail, Aldein - Aldino, Überetsch-Unterland - Oltradige-Bassa Atesina, South Tyrol, Trentino-Zuid-Tirol, 39040, Italië

Is wandelen in Geo parc Bletterbach kindvriendelijk?

De wandeling wordt veel  gelopen met kinderen. Ze vinden met name het pad door de rivierbedding erg leuk. Er moet wel veel geklommen en afgedaald worden. Dat maakt de wandeling wel wat zwaarder. Buggy’s zijn geen optie. Voor de hele kleine kinderen is een buik- of rugdrager aan te raden.

Eten en drinken

Bij het bezoekerscentrum kun je wat candybars krijgen.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn een must. Het is veel over rotsen lopen. Smeer je ook goed in. Je loopt deels vol in de zon. Bletterbach ligt wel hoger in de bergen. De temperatuur is er dus lager dan in het dal.