Seceda | Uitzicht op mooiste bergtop Dolomieten

Wandelen in Puez-Geisler natuurpark Dolomieten

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Seceda | Uitzicht op mooiste bergtop Dolomieten

Seceda biedt uitzicht op een van de mooiste en bekendste bergtoppen van de Dolomieten. Het maakt deel uit van het Puez-Geisler natuurpark. Het uitzicht op de hanekam spitsen van het Puez-Geisler gebergte maken dit tot een van de meest gefotografeerde spots.

Je kunt met de kabelbaan naar boven vanaf Ortisei of naar boven wandelen. Deze laatste optie wordt zelden gedaan want het is een flinke klim en kost veel tijd (meer dan drie uur). De kabelbaan is wel prijzig. Voor kinderen geldt een gereduceerd tarief. De kabelbaan gaat in twee etappes. Eerst ga je omhoog naar Furnes met een zespersoons cabine. Daarna neem je een grotere cabine naar Seceda.

Wandeling bij Seceda

Je komt met de kabelbaan boven aan op 2.500 meter hoogte. Hier heb je de keuze. Ga je alleen naar het uitzichtpunt of doe je een (rond)wandeling. De wandeling naar het uitzichtpunt is een korte flinke klim. Absoluut de moeite waard. Het was zo mooi dat we er eigenlijk iets te lang bleven hangen. Let op dat je niet te snel afdaalt. Het is behoorlijk steil.

Het is zeker de moeite waarde om nog verder door te lopen in de richting van de Rifugio Pieralongia. Hiervoor loop je met het trapje naar beneden over de alm in de richting van de rotstorens. Vanaf de Rifugio Peiralongia kijk je recht op deze rotsformatie en ze serveren er heerlijk gebak en een goede borrelplank. Vervolg de wandeling met het pad links na de Rifugio Pieralongia. Je krijgt dan een fantastisch uitzicht op de rotstorens. Loop vervolgens verder tot je bij een splitsing komt. Als je hier iets verder rechtdoor loopt krijg je nog een mooi uitzicht op de Odle groep, een andere bergtop van het Puez-Geizler natuurpark. Loop vervolgens terug naar de splitsing.

Je kunt er voor kiezen om een rondwandeling te maken en bij de splitsing verder te lopen over de alm naar Regensburger hütte (13B) en dan terug naar de kabelbaan of om dezelfde weg terug te lopen. Wij kozen voor de laatste. De rondweg is een stuk langer.

Tip: Kijk van te voren even op de webcam van Seceda hoe het zicht boven is. Zonde om veel te betalen als je in de bewolking loopt.

We hebben onze wandeling opgeslagen in de komoot app.

Parkeren Seceda Dolomieten

Parkeren kun je bij het kabelbaanstation (betaald). Er zijn parkeergarages en er zijn parkeerterreinen buiten. De parkeerplaatsen worden toegewezen. Parkeren gaat hier wel op zijn Italiaans. Alles waar een auto neergezet kan worden, wordt als parkeerplaats gezien. Houdt hier rekening mee. Wij waren gelukkig lang genoeg op de berg om makkelijk weg te rijden.

Secëda, Santa Cristina Gherdëina - St. Christina in Gröden - Santa Cristina Valgardena, Salten-Schlern - Salto-Sciliar, South Tyrol, Trentino-Zuid-Tirol, 39047, Italië

Is Seceda kindvriendelijk?

Dit is een van de meest kindvriendelijke wandelingen bovenin de bergen. Alleen bij de “landtong” bij het uitzichtpunt is het oppassen met kinderen. Daar loop je langs afgronden. Je hoeft daar echter niet heen te lopen met kinderen. Het pad is niet geschikt voor buggy’s en wandelwagens. Voor de allerkleinste is een buik- of rugdrager een betere optie.

Eten en drinken

Er zijn meerdere hutten te vinden verspreid over de alm. Ook beneden bij de start van de kabelbaan is er een restaurant.

Kleding en schoenen

De Seceda kabelbaan komt uit op 2.500 meter hoogte. De temperatuur is er dus een stuk lager dan in het dal. Afhankelijk van het seizoen is dus warme kleding wel aan te raden. Goede wandelschoenen zijn een must. Ook als je alleen het uitzichtpunt bezoekt.