Bonifacio | Mooiste stad van Corsica

Op witte kalksteenrotsen gebouwde stad met middeleeuws centrum

Onze waardering:

Bonifacio | Mooiste stad van Corsica

Bonifacio is absoluut een bezoek waard. De stad zelf is zeer bezienswaardig, maar met name de ligging is bijzonder. Bonifacio is gebouwd op witte kalksteenrotsen die door de wind mooi uitgesleten zijn. Tegenover de oude stad is een uitzichtpunt vanwaar je de stad in zijn geheel ziet liggen. Het uitzicht vanaf hier is weergaloos. Je ziet dat de oude stad voor een deel boven de zee zweeft.  Daarnaast is Bonifacio ook vanaf de zee te bewonderen. Het uitzicht vanaf de zee geeft weer een heel ander perspectief. Naast de oude stad, kijk je dan ook uit op de witte kliffen en grotten.

Bonifacio is de meest zuidelijk gelegen stad van Corsica. Bij goed weer kun je vanaf de stad Sardinië zien liggen. Het bezoek van de stad begint meestal in de haven. Hier vertrekken de boten voor excursies in de omgeving zoals de Lavezzi eilanden, Sardinië en de grotten rond Bonifacio. De haven is levendig met veel horecagelegenheden en souvenirwinkeltjes. Er zijn hier ook een paar grote parkeerplaatsen.

De oude stad van Bonifacio is omringd door een stadsmuur waar je ook een stukje op kunt wandelen. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht over de stad en de kuststrook. Daarnaast kun je lekker door de oude smalle straten langs de souvenirwinkeltjes en de horecagelegenheden slenteren. Naast de straatjes zijn de meest in het oog springende bezienswaardigheden:

  • Place de Marché – Mooi uitkijkpunt op de kliffen.
  • Église Saint-Jean-Baptiste – Leuk kerkje.
  • Escalier du Roi D’Aragon – In de rotsen uitgehouwen trap die leidt naar rots in de vorm van Corsica.
  • Église Sainte-Marie-Majeure – Oudste kerk van Bonifacio.
  • Église Saint-Dominique – Gotische kerk.
  • Rue des Deux-Empereurs – Straat waar Karel V (op huisnummer 4) en Napoleon (op huisnummer 7) hebben gewoond.
  • Kerkhof – Kerkhofstadje voor zeelui. Even buiten de stad.

In het hoogseizoen is het druk in Bonifacio. Als je rustig van de stad wilt genieten, ga er dan vroeg heen.  

Boottochten Bonifacio

Vanuit Bonifacio zijn ook leuke boottochten te maken, naar bijvoorbeeld de Lavezzi eilanden en de kliffen en de grotten. Deze tochten zijn veelal al op de parkeerplaatsen bij de haven te boeken.

Of huur zelf een boot

Het is ook mogelijk om een boot voor een halve of hele dag of zelfs meerdere dagen (inclusief overnachten op de boot) met of zonder schipper te huren via Clickandboat en daarmee de mooie kustlijn van Corsica te verkennen. Dit is overigens ook mogelijk vanuit andere plaatsen in Corsica zoals Porto Vecchio of Ajaccio. De route bepaal je zelf in overleg met de schipper/verhuurder.

Hoe kom je in Bonifacio?

Neem vanaf Porto Vecchio de N198. Deze gaat over in de N196. Vanuit Sartene kun je de N196 blijven volgen. De routes naar de parkeerplaatsen wordt goed aangegeven.

Parkeren kun je in de haven en in de bovenstad (oude stad). Wij hebben geparkeerd bij de haven. Hieronder beschrijven we hoe je van de haven in de oude stad komt.

De oude stad ligt bovenop de kliffen. Je kunt er voor kiezen het toeristentreintje (tegen betaling) vanaf de parkeerplaatsen in de haven te pakken. Je hoeft dan niet naar boven te klimmen. Je mist dan wel de wandeling naar de Col-Saint Roch. Neem hiervoor de trap (Via monteé Rastello) omhoog. Vanaf de Col-Saint Roch heb je al een mooi uitkijkpunt op de kliffen en de stad. Bij dit punt is een splitsing. Ga naar links voor een wandeling langs de kust en de uitzichtpunten op de stad (aanrader!) . Ga naar rechts om via de stadspoort met ophaalbrug (Genuapoort) Bonifacio in te lopen.

Is het kindvriendelijk?

Bonifacio is heuvelachtig. Kinderen die van wat klauteren houden vinden dit fantastisch. De stad is te doen met een buggy, maar er zijn soms ook trappen die je op- en af moet. Daarnaast liggen er veelal klinkers in de smalle straatjes. Een rug- of buikdrager is daarom ook een optie.

Eten- en drinken

Er zijn voldoende horecagelegenheden in de stad. Zowel in de haven als in de oude stad barst het van de cafés, restaurants en ijssalons. Ga dus zeker genieten op een terras van de lokale specialiteiten.

Kleding en schoenen

Houd er met schoeisel rekening mee dat er klinkers liggen en de stad heuvelachtig is.

Lees ook onze andere blogs over Corsica