Calanches de Piana

Bijzondere goudrode granieten rotsformaties aan de westkust van Corsica

Onze waardering:

Calanches de Piana

De Calanches van Piana (Calanches de Piana) liggen halverwege de westkust van Corsica. Ze zijn absoluut één van de mooiste natuurwonderen op het eiland. Het is een aaneenschakeling van bijzondere rotsformaties. Deze zijn gevormd door erosie. De goudrode granieten rotsmassa rijst op uit de blauwe zee waardoor een mooi kleurenpalet ontstaat. In de namiddag veranderen de rotsen van kleur. Ze krijgen dan een rozerode gloed. Ze zijn dan op zijn mooist. De Calanches de Piana staan inmiddels op de Unesco werelderfgoed lijst. De Calanches zijn zowel met de auto, de boot als te voet te bezichtigen.

Met de auto
Eén van de mooiste stukken van de Calanches ligt aan de D81 tussen de dorpjes Piana en Porto. Als je Piana uitrijdt beginnen de Calanches vrijwel direct. Het is een overweldigende rit van ongeveer twee kilometer. Zowel links als rechts rijdt je dwars door de Calanches. Als je graag wat meer tijd neemt om de Calanches in je op te nemen of als je foto’s wilt maken, is het aan te raden te voet langs de weg te gaan. Let wel op. Het is een drukke, smalle weg en er zijn geen voetpaden. Daarnaast zijn er maar weinig parkeerplaatsen beschikbaar.  Als je niet in de file wil rijden,  zorg er dan voor dat je er vroeg bent.  ’s Middags rijden er veel touringcars. Deze zorgen voor veel oponthoud. De weg is op veel plaatsen te smal voor touringcars om elkaar te passeren en de bochtige weg werkt ook niet mee.

Met de boot
Vanuit diverse plaatsen in Corsica vertrekken er boten die langs de Calanches varen. Je ziet de Calanches hier dan uit het water rijzen. Vaak wordt deze boottocht gecombineerd met een bezoek aan het natuurpark Scandola, dat alleen vanaf de boot te bewonderen is. Een goede aanbieder voor online tickets is GetYourGuide.

Te voet
Als je de Calanches te voet wilt bezichtigen hoeft dat niet door te wandelen over de D81. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk in dit gebied. De twee mooiste zijn:

  • De wandeling naar de burcht. Deze wandeling start bij de “Hondenkop” (Tête du Chien). Een goedgemarkeerde route (blauw gemarkeerd) voert langs mooie rotsformaties naar een plateau. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de “burcht”, een burchtachtig rotsmassief, en de kust. Deze wandeling duurt ongeveer een uur (heen en terug) en voert over een rotspad. Het plateau bereik je via een steile rotstrap.
  • Het muilezelpad. Een heel mooie wandeling met prachtige uitzichten over de Calanches, de diepblauwe zee en diverse mooie rotsformaties. Vanaf Piana gezien start de wandeling bij een inham vlak voor de Kiosk “Chalet del Roches Bleues” en is goed gemarkeerd. De wandeling begint met een steile klim de trappen op. Als je eenmaal boven bent, is het daarna voornamelijk genieten en is de wandeling niet zo zwaar meer. Uiteindelijk kom je weer uit op de D81waarna je via de weg terug kunt lopen naar het Chalet. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Er zijn nog meer mooie wandelingen te maken in dit gebied. De Rother wandelgids Corsica beschrijft bovenstaande en nog twee wandelingen die in dit gebied te maken zijn.

Wandeltour

Je kunt ook ervoor kiezen om met een gids een wandeltocht te maken langs de Calanches de Piana. Deze tour duurt ongeveer zes uur en het is mogelijk deze te boeken inclusief een echte Corsicaanse picknick.

Hoe kom je bij de Calanches de Piana?

De Calanches van Piana liggen op de D81 (Cargese – Porto) ter hoogte van Piana. De startpunten van de wandelingen zijn beschreven bij de wandelingen zelf. Parkeerplaatsen zijn schaars. Als je langs de route of bij het startpunt van de wandeling geen parkeerplaats kunt vinden, is er nog een optie om je auto te parkeren bij een klein voetbaldveldje. Neem hiervoor vlak nadat je Piana bent uitgereden de afslag “Stade”. De zanderige weg leidt naar een klein voetbalveldje met parkeerplaatsen erbij.

Is het kindvriendelijk?

Kinderen vinden de bizarre rotsvormen geweldig. In principe is alles te doen met kinderen. Maar wees wel voorzichtig. Als je langs de D81 loopt, let dan op het autoverkeer. Daarnaast loop je tijdens de wandelingen langs afgronden. De steile klimmen in de wandelingen zijn voor jonge kinderen te zwaar. Een rug- of buikdrager raden we zeker aan. Zo hebben wij beide wandelingen met onze zoon goed kunnen doen.

Eten- en drinken

In Piana zijn diverse restaurantjes. Op de route ligt “Chalet des Roches Bleues”. Hier kun je wat eten en drinken met een grandioos uitzicht op de Calanches van Piana.

Tijdens de wandelingen kun je niets krijgen. Het kan erg warm worden. Zorg dus voor voldoende water.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Zonnebrandcrème en een pet of hoed zijn onmisbaar.

Overig

Het dorpje Piana is niet heel groot, maar wel een echt Corsicaans dorp. Leuk om even doorheen te wandelen.

Lees ook onze andere blogs over Corsica