Scandola

Met de boot naar het mooiste natuurpark van Corsica

Onze waardering:

Scandola

Het natuurpark Scandola is een parel aan de Corsicaanse kust. Dit schiereiland is beschermd en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Scandola Corsica is alleen te bezoeken met een boottocht. Deze boottocht is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Corsica. Tijdens deze tocht zie je bizarre rotsformaties, mooie kliffen, unieke landschappen en grotten. Als je geluk hebt, zie je ook dolfijnen en visarenden voorbij komen.

De boottocht is vanuit veel plaatsen te maken, onder andere vanuit Porto, Cargese, Galeria, Calvi, Priopriano, Ile Rouse en Ajaccio worden boottochten georganiseerd naar het Scandola natuurpark. Het natuurpark ligt tussen Porto en Galeria. Vanuit deze havens ben je dus het snelst bij het natuurpark.

Houdt er bij de keuze voor de boot er rekening mee dat de zee wild kan zijn. Een kleinere boot kan dichter bij de grotten komen, maar als je snel zeeziek bent, is het toch verstandiger voor een grotere boot te kiezen. Die ligt stabieler op het water. Kijk ook goed naar de weerberichten. Als het hard waait, wordt er niet gevaren.

Er zijn verschillende soorten boottochten:

  • Scandola
  • Scandola en Girolata
  • Scandola en de Calanches van Piana

Girolata is een klein pittoresk Corsicaans dorpje met vijftien inwoners. Je kunt er alleen te voet of met de boot komen. Kies je voor een boottocht Scandola en Girolata dan ga je een half uur van boord om dit dorpje te bezoeken of om even bij te komen op het strandje.

De duur van de tocht is per aanbieder verschillend. Dit varieert van een paar uur tot een hele dag. Dit is afhankelijk van opstapplek.

Tickets boottochten Scandola

Scandola is een geliefde attractie. Daarom is het verstandig om vooraf te reserveren, vooral in het hoogseizoen. Er zijn verschillende touroperators die excursies aanbieden. De meeste tours vertrekken vanuit Porto, maar je kunt ook vertrekken vanuit plaatsen zoals Calvi, Cargese en Ajaccio. De gemakkelijkste manier is om tickets online te boeken. We hebben goede ervaringen met GetYourGuide. Ze bieden een uitgebreid scala aan aanbieders, hanteren veelal gunstige annuleringsvoorwaarden en de informatie is beschikbaar in het Nederlands. Lokaal zijn tickets vaak verkrijgbaar bij het Office de Tourisme of bij stands in de buurt van de havens.

Hoe kom je bij Scandola?

Scandola is alleen met een boottocht te bereiken. Wij hebben de boottocht vanuit Porto gemaakt. Daarom beschrijven we hier alleen de route naar Porto. Vanuit Evisa volg dan eerst de D84, die gaat over in de D81. Als je vanuit de richting Piana komt, volg dan de  D81. Neem op de D81 de afslag Porto. Volg de borden port/plage. Parkeer je auto bij het strand en steek de rivier over bij de boogbrug. Hier vind je de aanlegsteigers met de boten. Iedere tourorganisatie heeft zijn eigen aanlegplaats.

Frankrijk

Is het kindvriendelijk?

Er zijn diverse aanbieders van boottochten. Er zijn kleine speedboten en wat grotere boten. De grotere boten zijn het meest geschikt voor kinderen. Houdt er wel rekening mee dat de meeste boottochten zeker drie uur duren. Ons zoontje van twee vond het prachtig: het stuk naar Scandola vaart de boot hard, bij de grotten is het water zo helder dat je de vissen kunt zien zwemmen en op de rotsen zagen we regelmatig een geit klauteren.

Eten- en drinken

Porto is een toeristisch dorpje en er is volop horeca aanwezig. Op sommige boten is wat te verkrijgen. Neem in ieder geval wat te drinken mee voor op de boot. Als er niets te verkrijgen is op de boot neem dan ook wat te eten mee. Met voldoende eten en drinken in je maag kun je voorkomen dat je zeeziek wordt.

Kleding en schoenen

Niet iedere boot heeft schaduwplekken. Zorg dus voor een pet of hoed.

De temperatuursverschillen kunnen op de boot groot zijn. De tocht van en naar Scandola is fris door de snelheid van de boot. En bij Scandola zelf vaart de boot heel rustig, waardoor het heel warm kan zijn. Trek dus verschillende laagjes kleding aan.

Overig

Pak je de boot in Porto? Dan is het leuk om na de tocht nog even door Porto te slenteren langs de (toeristen-) winkeltjes. Daarnaast zijn er genoeg barretjes en eettentjes.

Lees ook onze andere blogs over Corsica