Snorkelen Curaçao

De mooiste snorkelplekken in Curaçao direct vanaf de kust en met georganiseerde tours

Onze waardering:

Snorkelen Curaçao

Net zoals bij de andere eilanden van de Nederlandse Antillen kun je in het water rond Curaçao prima snorkelen. Ook vanaf de kust is het goed snorkelen. Wel is er minder rif voor de kust te vinden dan bijvoorbeeld Bonaire. Dit heeft te maken met de orkaan Lenny die een groot stuk van het rif kapot gemaakt heeft. Daar staat tegenover dat er veel vissen en andere dieren te spotten zijn.

Snorkelen vanaf de kust

In principe kun je vanaf alle stranden aan de westkust goed snorkelen in Curaçao. Maar er zijn er een aantal die er uit schieten. Hieronder vind je een opsomming van de mooiste snorkelplekken van Curaçao die direct vanaf de kust bereikbaar zijn.

Playa Porto Marie

Playa Porto Marie is naar onze mening één van de mooiste snorkelplekken van Curaçao die vanaf de kust te bereiken is. Dit komt omdat ze bij Playa Porto Marie proberen het rif weer te herstellen. Er zijn stelselmatig een aantal betonconstructies in het water gegooid, waar het koraal zich aan kan hechten. Dit werkt goed. Er is al aardig wat rif terug gekomen en ook murenes gebruiken deze constructies als schuilplaats. Naast murenes vind je hier veel soorten vissen en kerstboomwormen. Deze zitten op de constructies en zijn erg mooi om te zien. Let ook op de rotsen om de baai heen. Wellicht spot je een leguaan.

Neem vanuit Willemstad de weg naar Westpunt. Volg vervolgens de borden naar het plaatsje Sint Willibrordus. Vlak voor Sint Willibrordus ligt een punt waar je flamingo’s kunt spotten. Volg na Sint Willibrordus de borden Porto Marie. Er is een grote zanderige parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren.

Playa Lagun

Een erg leuke baai is Playa Lagun. Deze baai wordt ook niet massaal bezocht door toeristen. Naast de verschillende vissoorten die je hier kunt vinden, is dit ook de plek waar de kans op het zien van schildpadden het grootst is. Wij hebben hier afzonderlijk van elkaar een schildpad gespot.

Neem vanuit Willemstad de weg naar Westpunt. Rijdt deze door tot je bijna bij het Christoffelpark bent en ga dan linksaf (ter hoogte van Hofi Pastor) de Kaminda Prospero “Popo” Rojer op. Rijdt deze weg uit en ga dan rechtsaf richting Playa Lagun/Miramar Beachfront Appartementen. Er is een goede parkeerplaats bij Playa Lagun.

Cas Abou

Cas Abou is het populairste strand van Curaçao en is ook wat drukker dan de overige beschreven plekken. Qua snorkelen is dit een prima plek. Ook hier hebben we murenes en kerstboomwormen gespot. Daarnaast vind je hier ook veel tropische vissen.

Om bij Cas Abou te komen neem je vanuit Willemstad wederom de Weg naar Westpunt. Neem de afslag naar het plaatsje Fontein/Cas Abou. Neem na Fontein de derde afslag links naar Cas Abou. Net voorbij landhuis Cas Abou kom je bij een splitsing waar je links een slagboom door moet. Hier moet je toegang betalen om bij het strand te komen. Je rijdt over een onverharde weg door naar de parkeerplaats.

Playa Kalki

Playa Kalki was ooit een van de mooiste snorkelplekken van Curaçao. Helaas is er veel verloren gegaan door de orkaan, maar het rif is zich aan het herstellen en dat is ook goed te zien. Ook hier zijn murenes en veel tropische vissen. Kom wel op tijd. Playa Kalki heeft maar een klein strand en zit snel vol.

Om bij westpunt te komen rijd je de Weg naar westpunt helemaal door naar het Noorden tot aan het plaatsje Westpunt. Je moet door Westpunt heen in de richting van Lodge Kura Holanda en Beach club Westpunt. Er is geen parkeerterrein. Je parkeert je auto aan de kant van de weg.

Curaçao

Curaçao

Curaçao

Westpunt, Curaçao

Georganiseerde snorkeltours

Als je meer van de onderwaterwereld van Curaçao wilt zien, kan dat ook via georganiseerde snorkeltours. Deze zijn bij duikscholen en online o.a. bij GetyourGuide te boeken.

Is het kindvriendelijk?

Alle genoemde snorkelplekken zijn direct te bezoeken vanaf de mooie zandstranden. Kinderen kunnen zich vermaken op het strand. Naast de normale voorzorgsmaatregelen voor een bezoek aan de zee met kinderen moet je op Curaçao goed opletten voor de Manzanilla boom. In deze boom groeien appeltjes die giftig zijn. Ook de bladeren zijn giftig. Bij regen kunnen de druppels die uit deze boom vallen brandwonden veroorzaken. De appeltjes moeten de kinderen niet oprapen. Meestal staan er borden bij de bomen om je te waarschuwen. Op Playa Lagun staan deze bomen op het strand!

Daarnaast moet je oppassen voor steenvissen. Dit zijn zeer giftige vissen die dicht bij de kust kunnen zitten. Je ziet ze niet goed, omdat ze niet bewegen en dezelfde kleur als de stenen hebben. Wij hebben ze verschillende keren tijdens het snorkelen gespot.

Eten- en drinken

Op alle hierboven beschreven snorkelplekken is een restaurant/snackbar aanwezig. Meestal staan ze op het strand zelf. Op Playa Lagun vind je het restaurant bovenop de klif naast het strand. Er leidt een trap naar toe. Vanaf het restaurant heb je een prachtig uitzicht over de baai. Ook lopen er veel leguanen. Cas Abou heeft meerdere snackbars.

Kleding en schoenen

Snorkelen kan met blote voeten, waterschoenen of flippers. Het is wel verstandig iets aan je voeten te doen voor het geval je per ongeluk op iets gaat staan. De snorkelafstanden zijn niet heel groot, waardoor flippers niet strikt noodzakelijk zijn. Je verplaats je er echter wel sneller mee. Wij hebben alle snorkeltochtjes met waterschoenen gedaan.

Neem je eigen snorkelspullen mee
Het is aan te bevelen je eigen snorkelspullen mee te nemen. Je hoeft dan in Curaçao niet op zoek naar een duikcentrum of winkel waar ze een snorkelspullen verkopen of verhuren en kunt direct het water in. Bol.com heeft een behoorlijk assortiment aan snorkelspullen, waaronder het populaire Full Face Masker.

De zon in Curaçao is erg fel. Waterproof zonnebrandcrème is dan ook onmisbaar. Daarnaast is het goed je rug en billen extra tegen de zon te beschermen door een t-shirt en broek met pijpen aan te trekken.

Lees ook onze andere artikelen over Curacao