Krka watervallen

Genieten van een van de mooiste natuurlijke attracties van Kroatië

Onze waardering:

Krka watervallen

Een van de populairste attracties aan de Dalmatische kust is het Nationale Park Krka. De Krka watervallen liggen redelijk centraal in Dalmatië, vlakbij Sibenik. Iedere dag weten veel toeristen dit mooie park te vinden. Terecht, want het is ook een van de mooiste natuurlijke attracties van Kroatië.

Wandelen rond de Skradinski buk watervallen
Vrijwel iedereen die het park bezoekt komt in eerste instantie voor de watervallen van en rondom Skradinski buk. De Skradinski buk waterval is de grootste en mooiste van alle Krka watervallen. Je kunt een wandeling maken over de houten vlonders en wandelpaden. Je loopt dan door het moeras langs de verschillende watervallen, stroomversnellingen en beekjes. Daarnaast zijn er ook historische watermolens, huisjes, een kerk en een smederij te zien. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Je kunt tijdens de wandeling ook nog een frisse duik te nemen bij de Skradinski buk waterval.

Deze waterval zit afhankelijk van de gekozen wandelrichting in het eerste deel van de wandeling of aan het einde. Bij de start van de wandeling heb je twee mogelijkheden:

  • Je gaat rechtsaf de houten vlonders op. Je loopt dan eerst door de moerassen en langs andere Krka watervallen en stroomversnellingen. Je eindigt bij de Skradinski buk waterval.
  • Je blijft de geasfalteerde weg volgen. Je begint dan met de highlight: Skradinski buk. Je loopt eerst langs de punten met uitzicht van bovenaf. Daarna kom je onderaan de waterval. Vervolgens kun je verder wandelen door de moerassen.

Wij vonden de uitzichtpunten het mooiste deel van de wandeling, maar het moeras hadden we ook niet willen missen. Je ziet hier veel vissen, libellen en mooie begroeiing.

Het is een goed gemarkeerde makkelijke wandeling over houten vlonders, tegels en trappen met wel wat klimmen erin.

Kloostereiland Visovac
Middenin de Visovac rivier, een aftakking van de Krka, bevindt zich het kloostereiland Visovac. Deze is alleen te bereiken door de boot te nemen bij de Lozovac ingang. Het is een schitterende boottocht door de prachtige natuur naar een 16e eeuws klooster. De tocht duurt twee uur.

Watervallen van Roski Slap
De watervallen van Roski Slap zijn te bereiken met een boottocht (ingang Lozovac). De boottocht is een gecombineerde boottocht met het kloostereiland Visovac en duurt in totaal vier uur. Daarnaast kun je naar de watervallen van Roski Slap rijden. Je neemt dan parkingang Roski Slap. De Roski slap is niet zo groot als Skradinski buk, maar zeker ook de moeite van een bezoek waard. Daarnaast is het er een stuk rustiger. Je kunt hier rustig wandelen over houten vlonders langs de meertjes, beekjes, stroomversnellingen en watervallen.

Hoe kom je bij de Krka watervallen?

Er zijn drie ingangen voor het park:

  • Ingang 1: Skradin. De meeste bezoekers kiezen voor Skradin als startplek. Dat komt omdat je hier start met een boottocht (25 minuten) die je naar het startpunt van de wandeling rond de Skradinski buk watervallen brengt. De boot vertrekt om het uur. Zowel heen als terug (check de website). Er is een grote parkeerplaats bij Skradin.
  • Ingang 2: Lozavac. Bij Lozovac is een grote parkeerplaats. In het hoogseizoen zet een bus je in tien minuten af bij de start van de wandelroute rond de Skradinski buk watervallen. De bussen rijden af en aan. Je kunt het ook zelf lopen, maar dit is best nog wel een stuk. Bovendien is de route heen bergafwaarts en loop je terug dus berg op. Buiten het (hoog)seizoen moet je zelf lopen naar het startpunt van de wandeling. Het scheelt behoorlijk wat tijd om voor deze optie te kiezen in het hoogseizoen. 
  • Ingang 3: Roski Slap. Er is ook een ingang bij Roski Slap. Hier kom je uit bij de watervallen van Roski Slap.

Krka is goed te bereiken via de snelweg A1 tussen Zadar en Split. De afslag die je moet nemen is afhankelijk van de ingang die je kiest. Voor Skadrin neem je afslag 21 (Skadrin) en volg je de D56 naar Krka. Voor Lozovac en Roski Slap neem je afslag 22 (Sibenik) en volg je de borden Krka via de D33 voor Lozavac. Voor Roski Slap ga je verder op de D33 richting Bristane. 

Je kunt met het openbaar vervoer naar Krka national Park. Het vergt wel wat uitzoekwerk. Wij hebben zelf gekozen voor het gemak van een huurauto.

Mijn locatie
Bereken route

Zijn de Krka watervallen kindvriendelijk?

Krka is prima met kinderen te bezoeken. Je loopt op de meeste plaatsen over of direct langs het water. Meestal zonder hekwerk. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Een groot gedeelte van het park is vlak (beton, tegels of houten vlonders). Je moet echter ook een aantal behoorlijke trappen op. Een buik- of rugdrager is daarom handiger dan een buggy.

Overnachten Krka watervallen

Om en nabij Krka national Park liggen verschillende plaatsjes, waaronder het toeristische plaatsje Skadrin. Hier vind je een haven, zwemmogelijkheden en zelfs een kiezelstrandje. De Krka watervallen zijn ook goed te bezoeken vanaf de kust. Je kunt de watervallen bezoeken vanaf de hele kustlijn tussen Zadar en Split. Als je in het bezit bent van een (huur)auto dan is het maximaal een uur rijden. De dichtstbijzijnde kustplaatsen zijn Sibenik en Vodice.

Eten- en drinken

Rond Skradinski buk zijn twee restaurants. Daarnaast zijn er ook wat andere dingen te krijgen zoals ijsjes. Lokale inwoners verkopen er fruit en noten. De restaurants kunnen druk zijn. Dus het is aan te raden je eigen picknickmand mee te nemen. Neem ook voldoende water mee.

Kleding en schoenen

Het is aan te raden goede wandelschoenen te dragen. In ieder geval schoenen met een goed profiel. De houten vlonders kunnen glad zijn en de trappen zijn soms onverhard. Bescherm jezelf goed tegen de zon. En vergeet je zwemkleding niet als je een duik bij de Skradinski buk waterval wil nemen!