Krka watervallen

Genieten van een van de mooiste natuurlijke attracties van Kroatië

Onze waardering:

Krka watervallen

Een van de populairste attracties aan de Dalmatische kust is het Nationale Park Krka. De Krka watervallen liggen redelijk centraal in Dalmatië, vlakbij Sibenik. Iedere dag weten veel toeristen dit mooie park te vinden. Terecht, want het is ook een van de mooiste natuurlijke attracties van Kroatië.

Wandelen rond de Skradinski buk watervallen

Vrijwel iedereen die het park bezoekt komt in eerste instantie voor de watervallen van en rondom Skradinski buk. De Skradinski buk waterval is de grootste en mooiste van alle Krka watervallen. Je kunt een wandeling maken over de houten vlonders en wandelpaden. Je loopt dan door het moeras langs de verschillende watervallen, stroomversnellingen en beekjes. Daarnaast zijn er ook historische watermolens, huisjes, een kerk en een smederij te zien. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Je kunt tijdens de wandeling ook nog een frisse duik te nemen bij de Skradinski buk waterval.

Deze waterval zit afhankelijk van de gekozen wandelrichting in het eerste deel van de wandeling of aan het einde. Bij de start van de wandeling heb je twee mogelijkheden:

  • Je gaat rechtsaf de houten vlonders op. Je loopt dan eerst door de moerassen en langs andere Krka watervallen en stroomversnellingen. Je eindigt bij de Skradinski buk waterval.
  • Je blijft de geasfalteerde weg volgen. Je begint dan met de highlight: Skradinski buk. Je loopt eerst langs de punten met uitzicht van bovenaf. Daarna kom je onderaan de waterval. Vervolgens kun je verder wandelen door de moerassen.

Wij vonden de uitzichtpunten het mooiste deel van de wandeling, maar het moeras hadden we ook niet willen missen. Je ziet hier veel vissen, libellen en mooie begroeiing.

Het is een goed gemarkeerde makkelijke wandeling over houten vlonders, tegels en trappen met wel wat klimmen erin.

Kloostereiland Visovac

Middenin de Visovac rivier, een aftakking van de Krka, bevindt zich het kloostereiland Visovac. Deze is alleen te bereiken door de boot te nemen bij de Lozovac ingang. Het is een schitterende boottocht door de prachtige natuur naar een 16e eeuws klooster. De tocht duurt twee uur.

Watervallen van Roski Slap

De watervallen van Roski Slap zijn te bereiken met een boottocht (ingang Lozovac). De boottocht is een gecombineerde boottocht met het kloostereiland Visovac en duurt in totaal vier uur. Daarnaast kun je naar de watervallen van Roski Slap rijden. Je neemt dan parkingang Roski Slap. De Roski slap is niet zo groot als Skradinski buk, maar zeker ook de moeite van een bezoek waard. Daarnaast is het er een stuk rustiger. Je kunt hier rustig wandelen over houten vlonders langs de meertjes, beekjes, stroomversnellingen en watervallen.

Kom vroeg in het hoogseizoen

De Krka watervallen zijn een enorm populaire attractie. Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen is het aantal mensen dat tegelijkertijd in het park mag zijn gemaximeerd. Het kan daardoor zijn dat je lang moet wachten voordat je naar binnen mag. Er moeten namelijk eerst mensen uit. Zorg daarom dat je er vroeg bent of boek een georganiseerde trip. Het park is in de populaire maanden vanaf 8.00 uur open en het loont om de wekker te zetten.

Hoe kom je bij de Krka watervallen?

Excursies vanaf toeristische plaatsen naar Krka National Park

De Krka watervallen zijn een hoofdattractie in Dalmatië en er zijn diverse aanbieders die tours aanbieden. Veelal wordt dit gecombineerd met andere mooie excursies of bezienswaardigheden, zoals de steden Sibenik of Trogir of een wijnproeverij. Ook kun je met de e-bike door het park heen. Het voordeel van een georganiseerde tour is dat je niet in de rij hoeft te staan om naar binnen te mogen. Er zijn tours te boeken bij boekingskantoren vanuit iedere toeristische plaats in Dalmatië.  Het is ook mogelijk online een groot aantal aanbieders te bekijken en vergelijken en vooraf je tickets te boeken via GetYourGuide.

Er zijn onder andere excursies te boeken vanaf Split, Vodice, Sibenik, Zadar en Trogir:

 

Met de auto naar Krka national Park

De Krka watervallen zijn ook goed te bereiken met de auto. Dit kan met eigen vervoer of door een auto te huren. Aangezien wij met het vliegtuig naar Dalmatië zijn gegaan hebben wij ervoor gekozen de auto vooraf in Nederland te huren via Sunny Cars (volledig verzekerd, geen eigen risico).

Er zijn drie ingangen voor het park:

  • Ingang 1: Skradin. De meeste bezoekers kiezen voor Skradin als startplek. Dat komt omdat je hier start met een boottocht (25 minuten) die je naar het startpunt van de wandeling rond de Skradinski buk watervallen brengt. De boot vertrekt om het uur. Zowel heen als terug (check de website). Er is een grote parkeerplaats bij Skradin.
  • Ingang 2: Lozavac. Bij Lozovac is een grote parkeerplaats. In het hoogseizoen zet een bus je in tien minuten af bij de start van de wandelroute rond de Skradinski buk watervallen. De bussen rijden af en aan. Je kunt het ook zelf lopen, maar dit is best nog wel een stuk. Bovendien is de route heen bergafwaarts en loop je terug dus berg op. Buiten het (hoog)seizoen moet je zelf lopen naar het startpunt van de wandeling. Het scheelt behoorlijk wat tijd om voor deze optie te kiezen in het hoogseizoen.
  • Ingang 3: Roski Slap. Er is ook een ingang bij Roski Slap. Hier kom je uit bij de watervallen van Roski Slap.

Krka is goed te bereiken met de auto via de snelweg A1 tussen Zadar en Split. De afslag die je moet nemen is afhankelijk van de ingang die je kiest. Voor Skadrin neem je afslag 21 (Skadrin) en volg je de D56 naar Krka. Voor Lozovac en Roski Slap neem je afslag 22 (Sibenik) en volg je de borden Krka via de D33 voor Lozavac. Voor Roski Slap ga je verder op de D33 richting Bristane. Zeker in het hoogseizoen moet je rekening houden met drukte. Zorg dat je vroeg bent zodat je zeker bent van een parkeerplaats.

Lozovac, Kroatië

Met het openbaar vervoer naar Krka National Park

Vanuit diverse plaatsen is het mogelijk om met de bus naar Skadrin (of Lozovac) te gaan. Zeker vanuit Sibenik wordt er regelmatig naar Skadrin gereden. Hou er wel rekening mee dat niet vanuit iedere plaats heel frequent een bus rijdt. Ook stopt de bus niet direct bij de ingang van het Nationale Park. Dus je moet een stukje lopen om bij de ingang te komen. Meer informatie vind je op de site van Getbybus.

Zijn de Krka watervallen kindvriendelijk?

Krka is prima met kinderen te bezoeken. Je loopt op de meeste plaatsen over of direct langs het water. Meestal zonder hekwerk. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Een groot gedeelte van het park is vlak (beton, tegels of houten vlonders). Je moet echter ook een aantal behoorlijke trappen op. Een buik- of rugdrager is daarom handiger dan een buggy.

Overnachten Krka watervallen

Om en nabij Krka national Park liggen verschillende plaatsjes, waaronder het toeristische plaatsje Skadrin. Hier vind je een haven, zwemmogelijkheden en zelfs een kiezelstrandje. De Krka watervallen zijn ook goed te bezoeken vanaf de kust. Je kunt de watervallen bezoeken vanaf de hele kustlijn tussen Zadar en Split. Als je in het bezit bent van een (huur)auto dan is het maximaal een uur rijden. De dichtstbijzijnde kustplaatsen zijn Sibenik en Vodice.

Eten- en drinken

Rond Skradinski buk zijn twee restaurants. Daarnaast zijn er ook wat andere dingen te krijgen zoals ijsjes. Lokale inwoners verkopen er fruit en noten. De restaurants kunnen druk zijn. Dus het is aan te raden je eigen picknickmand mee te nemen. Neem ook voldoende water mee.

Kleding en schoenen

Het is aan te raden goede wandelschoenen te dragen. In ieder geval schoenen met een goed profiel. De houten vlonders kunnen glad zijn en de trappen zijn soms onverhard. Bescherm jezelf goed tegen de zon. En vergeet je zwemkleding niet als je een duik bij de Skradinski buk waterval wil nemen!

Lees ook onze andere artikelen over Dalmatië