Paklenica national park

Leuke kloofwandeling in het Velebit gebergte

Onze waardering:

Paklenica

Paklenica is een prachtig nationaal park in het Velebit gebergte. De ingang bevindt zicht in het plaatsje Starigrad Paklenica. Er zijn diverse activiteiten te ondernemen zoals mountainbiken, bergbeklimmen en wandelen. Wandelroutes zijn er legio en je kunt een wandeling maken zo lang maken en zo ver je maar wilt. De populairste wandeling is de Velika Paklenica educatieve route.

De Velika Paklenica wandeling heeft de volgende herkenningspunten: Velika Paklenica kloof – de rots Anica kuk  –  Lugarnica berghut – Paklenica berghut.(+/- 2 uur enkele weg). Een alternatief is vanaf Anica Kuk de route naar de druipsteengrot Manica Pec (40 min.) te lopen. Of uiteraard deze er nog bij te doen. Deze grot is beperkt geopend  (check hiervoor de website). De route is goed bewegwijzerd en niet heel erg zwaar ondanks een behoorlijke klim in het begin. Er zijn ook borden voor de bergbeklimmers. Deze zijn anders van kleur en vorm.

De wandeling door de Velika Paklenica kloof naar Anica Kuk is het meest spectaculaire deel van de route. Je bereikt Anica Kuk na ongeveer 50 minuten lopen. Je loopt hier via aangelegde rotspaden omhoog en ziet onderweg kleine watervalletjes en prachtige uitzichten op de kloof. Je bereikt vervolgens een bospad dat leidt naar Anica Kuk. Hier is het eerste herkenningspunt en kun je besluiten of je verder gaat en welke variant je dan gaat lopen. De wandeling naar de berghut levert nog een paar mooie vergezichten op die je met name goed ziet als je terugloopt.

Het nationale park is het best te bezoeken in de ochtend. Dan ligt de kloof in de schaduw en is de beklimming goed te doen. Daarnaast is het licht dan het mooist.

Tickets kun je kopen bij de hoofdingang of vooraf online via Viator.

Hoe kom je in Paklenica National Park?

Vanaf de snelweg A1 neem je de afslag Starigrad Paklenica. Het park wordt goed aangegeven. De hoofdingang ligt in Starigrad Paklenica. Als je nog geen kaartje hebt betaal je hier aan de kassa en rijdt dan nog even door naar de parkeerplaatsen.

Starigrad, Kroatië

Is Paklenica National Park kindvriendelijk?

De Velika Paklenica wandeling is goed te doen met kinderen. Ze moeten wel van wandelen en omhoog lopen houden. Met name in het begin is het een behoorlijke klim. We hebben veel kinderen echter de route zien lopen. Er zijn geen hekken, dus hou ze wel in de gaten. Een buggy is geen optie in Paklenica. Neem voor de jonge kinderen een buik- of rugdrager mee.

Eten- en drinken

Er zijn twee eetgelegenheden in het park. Die liggen bij de berghutten. Deze zijn niet heel hoogstaand. We raden aan om je eigen picknickmand mee te nemen. Daarnaast zijn er twee waterpunten in het park waar je je flesje bij kunt vullen. In het plaatsje Starigrad Paklenica zijn wel veel eetgelegenheden.

Kleding en schoenen

Draag goede wandelschoen met profiel. Met name tijdens de afdeling kun je wegglijden op de gladde stenen. Afhankelijk van het tijdstip loop je in de schaduw of de zon. Zorg voor voldoende zonnebrandcrème. Ook is het verstandig voldoende water mee te nemen op de wandeling die je wel onderweg kunt bijvullen.

Lees ook onze andere artikelen over Dalmatië