Sibenik Kroatië | Bezienswaardigheden en tips

Slenteren door de steegjes in een heuvelachtige stad met beroemde kathedraal

Onze waardering:

Sibenik

Sibenik is een mooie oude stad aan de Adriatische kust. De stad is met name bekend om de Sint Jacobuskathedraal die op de Unesco werelderfgoedlijst staat. De stad is op een heuvel gebouwd en daarom loop je vrijwel nooit gelijkvloers. Er zijn veel trappen die de oude smalle straatjes verbinden. Buiten de Sint Jakobus kathedraal gaat Sibenik niet zo zeer om de gebouwen, maar om de straatjes waar je veel kerken vindt. Het centrum is niet zo heel groot en je loopt gemakkelijk van links naar rechts. De stad is dus het beste te bezoeken door lekker door de straten te struinen en hier en daar een trap op en af te lopen.

De Sint Jakobus kathedraal is helemaal in steen opgetrokken, wat hem heel speciaal maakt. Het is een mooie kathedraal die absoluut anders is. Op het plein naast de Sint Jacobus vind je een aantal andere bezienswaardigheden zoals het stadhuis en het paleis van de hertog. Hoog in het oude centrum ligt het St. Mihovil fort. Dit fort is te bezoeken en vanaf hier heb je mooi uitzicht over de stad en de kust.

Hoe kom je in Sibenik?

Kom je via de snelweg A1 neem dan afslag 22 Sibenik. Volg de borden Sibenik richting de kust op de D33. Het ligt ongeveer 45 tot 60 minuten rijden van Split. Vanaf Zadar is het zo'n 45 minuten. Zit je in een plaats in de buurt  kun het beste via de provinciale kustweg D8 rijden. Parkeren kun je het beste aan de haven (Parkiraliste Sibenik luka). Dit is een ruime parkeerplaats aan de doorgaande weg. Vanaf hier loop je in 10 minuten naar het oude centrum.

Kroatië

Is Sibenik kindvriendelijk?

Sibenik is prima met kinderen te doen. Er is zelfs een kinderfestival eind juni/begin juli. Er zijn veel trappen, dus een buggy is niet handig. Neem in plaats daarvan een buik- of rugdrager mee.

Eten- en drinken

Aan de haven in Sibenik vind je veel restaurants en barretjes. Ook in het lagere deel van het oude centrum zitten er genoeg. In het hogere deel vind je ook restaurants, maar dit zijn er wel minder.