Split Kroatië | Bezienswaardigheden, tips en excursies

Heerlijk struinen door de oude ommuurde stad en genieten van de mooie omgeving

Onze waardering:

De stad Split

Split ligt aan de kust halverwege Dalmatië. Het oude centrum is erg mooi en staat daarom ook terecht op de Unesco wereld erfgoedlijst. Je kunt er heerlijk doorheen struinen. In de smalle straatjes zijn overal terrasjes, cafés en restaurants te vinden. Toeristen van over de hele wereld komen om dit oude centrum te zien. Laat je verrassen door de smalle straatjes en ontdek rustig de hele stad.

De bezienswaardigheden bevinden zich voornamelijk in de ommuurde stad dat voorheen in zijn geheel het paleis van Diocletianus was. Er zijn nog wat bouwwerken uit de Romeinse tijd goed bewaard gebleven en daarnaast zijn er in de Middeleeuwen mooie bouwwerken bijgekomen. De gebouwen van het voormalige paleis van Diocletianus zijn uniek in de wereld en behoren mede daarom tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Split, zo heb je:

  • Het mausoleum
  • Het Peristil
  • Tempel van Jupiter (Rechts van het Peristil onder boog door)
  • De kelders van het paleis (Rechtdoor bij Peristil)
  • De toegangspoorten: de gouden, ijzeren, zilveren en koperen poort.

Andere noemenswaardige gebouwen zijn:

  • De Bell toren
  • De kathedraal Sv. Juve
  • De oude klokkentoren

Er zijn entreekaarten beschikbaar die geldig zijn voor meerdere bezienswaardigheden zodat je maar een keer betaald voor meerdere bezichtigingen.

Naast de ommuurde stad is er ook de haven met grote boulevard. Je kunt heerlijk over de boulevard lopen en je vergapen aan de grote jachten. Ook heb je vanaf hier een prachtig uitzicht op de oude stad. Op de boulevard voor de oude stad zijn talloze restaurantjes waar je voor een redelijke prijs wat kan eten.

Excursies in en vanuit Split

Split ligt centraal in Dalmatië en is daardoor een populaire uitvalsbasis voor diverse attracties. Daarnaast liggen er voor de kust diverse eilanden die een bezoek meer dan waard zijn. Vanuit Split kunnen boottochten gemaakt worden naar de omliggende eilanden. Zo kun je de blauwe grot op Bisevo, de groene grot op Ravnik, Blue lagoon op Budikovak, Brac, Hvar, Vis en nog veel meer eilanden bezoeken. Veelal zijn dit dagtochten. Er worden diverse excursies aangeboden in Split zelf. Maar ook in de omgeving is er veel te doen.

GetYourGuide biedt online veel excursies in en in de omgeving van Split aan. Let bij het uitzoeken van de tour of dit inclusief vervoer is, indien nodig.

Populaire excursies zijn:

Zelf boot huren Split

Het is ook mogelijk een privé boot te huren in Split met of zonder schipper. Deze kun je voor een hele of halve dag huren, maar er zijn ook boten met overnachtingsmogelijkheden die je voor langere termijn kunt huren. Hiermee kun je hele kust van Dalmatië afvaren. Zorg dat je ze tijdig reserveert.

Stranden

Split heeft ook een aantal strandjes, waarvan het zandstrand Bacvice het bekendst is. Dit strand is wel erg druk. Buiten Split zijn ook nog talloze andere strandjes (voornamelijk kiezel) te vinden.

Zee aquarium

Er is ook een zee aquarium in Split. Het is vrij klein. Verwacht er dus niet te veel van. Het is met name leuk voor kinderen. Je kunt er o.a. murenes, een inktvis, clown visjes, kreeften, krabben en kleine krokodillen bekijken. Het leukste vinden de kinderen het aaien van de kleine haaitjes en roggen.

Hoe kom je in Split?

Split is eenvoudig te bereiken vanaf de snelweg A1 (tol). Volg vervolgens de hoofdwegen 1 of 56 afhankelijk van de kant waar je vandaan komt. Een navigatiesysteem kan handig zijn in Split. Voordat je de oude stad bereikt, moet je een stuk door Split heen en de bewegwijzering is niet altijd even duidelijk

In Split zijn diverse parkeermogelijkheden om en nabij de oude stad. Voor de meeste parkeerplaatsen moet je betalen.

Een fijne goedkope parkeerplaats in Split vind je aan de Setaliste Ivana Mestrovica in de richting van de wijk Marjan. Je kunt parkeren bij het park met een speeltuin vlakbij het begin van de boulevard. Je loopt via de boulevard in 10 minuten naar het oude centrum van Split.

Wil je dichter bij de stad parkeren dan is er een betaalde parkeergarage langs de boulevard (Obala Kneza Branimira).

Ook bij de haven/busstation zijn diverse parkeerplaatsen. In dit gebied is het verkeer wel chaotischer door de veerboten en reizigers.

Is Split kindvriendelijk?

Split is prima te bezoeken met kinderen. Houdt ze wel bij je in de buurt want Split is een doolhof van kleine straatjes. Ze zijn zo verdwenen. Split is met een buggy te bezoeken, maar er zijn wel wat trappen. Een buik- of rugdrager is een betere optie.

Eten- en drinken

Door de hele stad zitten restaurantjes en barretjes. In de ommuurde stad liggen de prijzen wat hoger dan op de boulevard, maar echt duur is het eten niet.