Telascica en Kornati eilanden

Populaire boottocht langs hoge kliffen en puntige eilandjes

Onze waardering:

Telascica en Kornati eilanden

Een van de bekendste boottochten aan de Dalmatische kust is de boottocht naar de Kornati eilanden en nationaal park Telascica. De Kornati eilanden zijn een archipel. Met name vanuit de lucht zijn de kleine puntige eilandjes bizar om te zien. Telascica ligt op het eiland Dugi Otok. Dit eiland hoort ook bij de Kornati eilanden.

Telascica national park is met haar meters hoge kliffen het mooist om te zien. De Kornati eilanden zijn leuke puntige eilandjes, die veel op elkaar lijken. Je hoeft ze dus niet allemaal te zien.

In Telascica wordt gestopt in de baai en kun je naar een uitzichtpunt te lopen waar je zicht hebt op de hoge kliffen. Daarnaast kun je zwemmen in het zoutmeer MIR. Het zoutgehalte in dit meer is hoog waardoor je redelijk makkelijk blijft drijven. Om in het meer te komen, moet je wel over rotsen klauteren. Waterschoenen zijn dan ook een stevige aanrader!

De vaartijd naar de eilanden is lang. Hoe lang is afhankelijk van de opstapplaats en de boot. Vanaf Zadar vaar je gemiddeld zo’n drie uur heen en drie uur terug.

Tours en aanbieders Kornati eilanden en Telascica

Kornati en Telascica is een hoofdattractie en er zijn diverse aanbieders die tours aanbieden. Een aantal daarvan hebben stands in de havens van de diverse toeristische plaatsen in noord en midden Dalmatië. Het is ook mogelijk online een groot aantal aanbieders te bekijken en vergelijken en vooraf je tickets te boeken via GetYourGuide.

De invulling van de tocht verschilt per aanbieder. Denk aan het aantal stops en de duur van de stop, of de lunch aan boord wordt verzorgd of in een restaurant in Telascica, of de consumpties inbegrepen zijn, hoeveel mensen er mee kunnen, enzovoorts. Let vooral op de prijs als je jonge kinderen meeneemt. Bij de ene aanbieder mogen ze gratis mee en bij de andere betaal je de helft van de prijs.

Grofweg zijn er drie excursies:

  • De Kornati eilanden (zonder Telascica)
  • Telascica (zicht op paar Kornati eilanden)
  • De Kornati eilanden en Telascica.

Als je wat minder tijd op Telascica wilt doorbrengen kun je de combinatietour boeken en vaar je nog langs de Kornati eilanden. Hier wordt dan vaak nog gestopt op wat strandjes. Omdat de Kornati eilanden allemaal op elkaar lijken, vinden wij het zonde om alleen voor de Kornati eilanden te gaan.

Heb je geen zin in een excursie, maar wil je toch naar Telascica? Dan kun je met de autoferry overvaren naar het eiland Dugi Otok en dan zelf naar Telascica te rijden.

Is de boottocht kindvriendelijk?

De vaartijd is lang. Er is aan boord geen vermaak. Je zult daar dus zelf voor moeten zorgen. Als je er voor kiest dit te doen met kinderen, kies dan voor een grotere boot. Dan hebben ze in ieder geval nog wat bewegingsruimte. Een buggy kan mee op de boot. Wil je naar de uitzichtpunten op Telascica? Kies dan liever voor een buik- of rugdrager. Met een buggy kom je ver, maar het laatste deel van de wandeling is met een buggy onbegaanbaar.

Eten- en drinken

Op Telascica zijn een paar restaurants/bars. Vaak zit lunch bij de boottocht inbegrepen. Sommige aanbieders verzorgen ook het ontbijt op de boot. 

Kleding en schoenen

Wil je zwemmen in het zoutmeer van Telascica? Neem dan naast je zwemkleding ook zeker waterschoenen mee. Als je naar het uitzichtpunt wilt lopen zijn schoenen met profiel wel handig. Zonnebrand is onmisbaar.

Lees ook onze andere artikelen over Dalmatië