Vranjaca grot | Prachtige druipsteengrot in Kroatië

Prachtige onontdekte druipsteengrot in de buurt van de stad Split

Onze waardering:

Vranjača grot

Zijn er nog onontdekte pareltjes in Dalmatië? Jazeker, de Vranjača grot is er daar een van. De Vranjača grot ligt in het achterland net buiten Split in het plaatsje Kotlenice (Dugopolje). Het aantal toeristen dat de weg hier naar toe weet te vinden is nog zeer beperkt. Vreemd naar onze mening. Het is een van de mooiste druipsteengrotten die we ooit gezien hebben.

De stalagmieten en stalactieten die je hier ziet zijn enorm. Nadat je de eerste zaal door bent gegaan val je van de ene verbazing in de andere. Je loopt over rotsig pad tussen de kalkafzettingen door. Naar beneden en boven zijn goede trappen met touwleuning aangelegd. De grot is diep en ruimtelijk. Je kunt de grot zelf bezoeken of met een gids. In totaal duurt een bezoek aan de grot ongeveer een drie kwartier tot een uur.

Het weer heeft geen invloed op een bezoek aan deze grot. Bij regenachtig weer is het een leuk uitstapje en als je even aan de hitte wilt ontsnappen is dit de ideale mogelijkheid. De temperatuur ligt het hele jaar zo rond de 15 graden.

De grot is al meer dan een eeuw in het bezit van dezelfde familie. Grootvader heeft hem in 1903 ontdekt. Vader heeft de verlichting en trappen aangebracht en zoon exploiteert de grot nu. Ze zijn er trots op en dat is te merken. De grot wordt al door toeristen bezocht sinds 1929. Een bijkomende factor is dat de grot ook een goede atmosfeer heeft voor astma patiënten. Regelmatig komen astma patiënten in de grot zitten om de luchtwegen te reinigen.

Hoe kom je bij de Vranjača grot?

De Vranjača grot ligt op ongeveer een half uur rijden van Split. Neem vanuit Split de afslag Dugopolje. Volg vanaf hier de borden Vranjača grot. Je rijdt omhoog door kleine bergdorpjes naar het plaatsje Kotlenice. Aan het eind van het dorp kom je uit bij de onverharde parkeerplaats. Vanaf hier is het nog ongeveer 350 meter lopen over een mooi grindpad met vergezichten op het berglandschap. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar dichterbij de ingang. Hiervoor moet je over hetzelfde grindpad rijden tot bijna aan de ingang. Er zijn mensen die het doen, maar echt aan te raden is het niet.

Is de Vranjača grot kindvriendelijk?

De paden en trappen zijn voor kinderen die goed kunnen lopen prima te doen. Het kan op sommige plekken wel nat zijn en er zijn diepe afgronden. Wel opletten dus. Voor de allerkleinsten werkt een rug- of buikdrager het best. Het is overal ruim genoeg om er met een rugdrager doorheen te komen. Dat hebben wij ook gedaan.

Eten- en drinken

Bij de entree zit een kleine kiosk. Deze verkoopt wat eten en drinken. Ook is er een terras onder de bomen.

Kleding en schoenen

Het is ongeveer 15 graden in de grot. Neem een jas of vest mee. Daarnaast zijn schoenen met goed profiel aan te raden, maar niet noodzakelijk.

Overig

  • De grot is redelijk goed verlicht. Je mag foto’s maken, maar wel zonder flits. Zet de ISO waarde van je fototoestel omhoog, zodat je toch scherpe foto’s kunt maken.
  • De grot is open vanaf mei t/m oktober.

Lees ook onze andere artikelen over Dalmatië