Zadar Kroatië | Bezienswaardigheden en tips

Oude stad met bijzondere kunstwerken en mooie kerken

Onze waardering:

De stad Zadar

Zadar is de belangrijkste stad in het Noordelijke deel van Dalmatië. De stad wijkt wat af van de andere Dalmatische steden. De straten zijn breder en het oogt moderner. Niettemin heeft de stad een paar hele mooie bezienswaardigheden.

Het oude centrum ligt op een schiereiland. Via een voetgangersbrug loop je door de stadspoort de oude stad in. Als je rechtdoor blijft lopen, loop je vrijwel meteen het Narodni Trg plein met de mooie klokkentoren op. Vanaf hier loopt een brede straat naar links en naar rechts. Rechtsaf kom je de meeste bezienswaardigheden tegen, zoals de Sint Anastasia kathedraal, de Donatus kerk, de Sint Mary kerk en het Romeinse forum. Linksaf is Trg Petra Zoranica plein het meest bezienswaardig. Loop hier nog even het park in. Daar vind je een mooi uitzicht op de oude stadspoort bij de oude haven.

Aan de boulevard liggen twee bijzondere kunstwerken. Een groot zee-orgel die op de golfslag muziek maakt en het “Greeting to the sun” zonnepaneel dat door zonne-energie wordt opgewekt en in het donker een mooie lichtshow geeft.

Naast deze bezienswaardigheden vind je in Zadar nog veel mooie kerken en zijn er diverse excursies te maken vanuit de stad.

Hoe kom je in Zadar?

Neem vanaf de snelweg A1 afhankelijk van waar je vandaan komt de afslag 17 (Zadar I) of 18 (Zadar II). Volg de borden Zadar in de richting van de kust. Zit je dicht bij de stad dan kun je het beste de provinciale wegen D8 of D306 nemen. Je kunt parkeren langs de stadsmuur, maar daar kan het druk zijn. Handiger is het om te parkeren aan de overkant van het water (de haven). Het is aan te raden niet te laat te komen, want de parkeerplaatsen zijn schaars. Via de voetgangersbrug kom je in het centrum.

Kroatië

Is Zadar kindvriendelijk?

Zadar is goed te doen met kinderen. Er zijn nauwelijks trappen. Een buggy is dus prima te gebruiken. Het zee-orgel en het zonnepaneel zullen zeker indruk maken op je kinderen.

Eten- en drinken

Door de hele stad vind je restaurants, ijssalons en barretjes. Ook in de straten achter de haven. Aan de boulevard is weinig eetgelegenheid.