Playa de Guadamia en Bufones de Pria

Bij eb een mooi strand en bij vloed een fantastisch natuurfenomeen

Onze waardering:

Playa de Guadamia

Tussen Llanes en Ribadesella ligt het strand van Guadamia. Het strand van Guadamia is een van de mooiste stranden van Asturië. Het is eigenlijk een rivierbedding van de rivier Guadamia die bij eb droog komt te staan. Bij vloed stroomt de zee in de rivier, waardoor bij eb allerlei leuke poeltjes en stroompjes blijven staan. Tel daarbij het bos en prachtig uitgesleten kliffen aan de kant van de rivierbedding en je waant je in een tropisch land. Het strand is ook heel kindvriendelijk aangezien enkele pooltjes diep genoeg zijn om in te zwemmen en met de andere pooltjes en stroompjes kunnen ze spelen. Vanaf de ingang van het strand kun je naar de zee lopen. De zee is hier ruig, maar richting de rivierbedding zwakt hij af.

Bufones de Pria

Playa de Guadamia kent ook een heel andere kant. Dit is de beste spot voor het zien van de Bufones de Pria omdat hier heel veel bufones bij elkaar liggen. Bij vloed komt playa de Guadamia onder water te staan en wint de zee aan kracht. Het slaat met een enorme kracht tegen de kust en dat resulteert dat het water als een soort van geiser omhoog spuit. Soms gaan ze met een aantal tegelijk. Het gebrul dat je er bij hoort, maakt het helemaal af. Des te stormachtiger des te hoger de blowholes spuiten. In de winter kunnen ze de dertig meter halen.

De zee was relatief rustig bij ons bezoek, maar toch hebben wij voldoende “geisers” omhoog zien komen. Je ziet ze niet allemaal direct dus soms word je verrast door een blowhole die ineens achter je spuit. De blowholes zijn niet gemarkeerd, volg daarom uitsluitend de paden. Bij stormen moet je extra opletten, de “bufones” zijn dan heel krachtig. Check van te voren wanneer het eb en vloed is via deze link. Je hoeft niet exact op het tijdstip te komen dat de vloed het hoogst is. Als het water hoog genoeg staat, gaan ze al.

Je kunt ook een wandeling langs deze kust maken vanaf Playa de Guadamia tot aan het strand van Cuevas del Mar. Deze wandeling staat beschreven in de Rother wandelgids Picos de Europa.

Route en parkeren Bufones de Pria en Playa de Guadamia

Playa de Guadamia en de Bufones de Pria liggen bij het plaatsje Llames de pria. Neem vanaf de snelweg A8 afslag 312 Pria/Nueva. Vanaf daar worden de bufones de Pria met borden aangegeven. Deze weg leidt ook naar Playa de Guadamia. In het plaatsje Garana vind je de eerste parkeerplaats voor de Bufones. Je moet dan vanaf daar nog wel een klein kwartier lopen om bij playa de Guadamia te komen. Je kunt ook proberen dichterbij te parkeren in Llames of bij het strand van Guadamia zelf. Er is hier echter niet heel veel parkeergelegenheid en de wegen zijn smal.

Asturias, Spanje

Asturias, Spanje

Zijn Playa de Guadamia en Bufones de Pria kindvriendelijk?

Playa de Guadamia is zeer kindvriendelijk. Kinderen vermaken zich hier prima. Natuurlijk moet je met hele kleine kinderen wel blijven opletten bij de pooltjes. Die kunnen vrij diep zijn. Als je naar de zee loopt is het wel verstandig even mee te lopen.  

De Bufones de Pria kunnen ook met kinderen bezocht worden. Laat ze wel op de paden lopen. De Bufones kunnen overal liggen. Ook tussen een stukje begroeiing. Ze zijn groot genoeg om in te kunnen vallen. Laat ze ook niet te dicht bij de bufones komen. Zeker niet als het stormachtig is.

Eten en drinken

Bij Playa de Guadamia zit een bar waar je wat te eten en drinken kunt krijgen. Richting en in Llames vind je nog meer eet- en drinkgelegenheden.

Kleding en schoenen

Goede schoenen voor het bezoek aan de bufones. Voor Playa de Guadamia zijn geen bijzonderheden. Denk voor beide aan zonbescherming.