El Soplao grot (Cueva El Soplao)

Kristalvormige druipstenen in de mooiste druipsteengrot van Noordwest Spanje

Onze waardering:

De El Soplao grot ligt in de Saja-Nansa regio en is een populaire attractie in Cantabrië. Dit is geen doorsnee druipsteengrot. Uiteraard zijn er mooie (vaak witte) stalagmieten en stalactieten. Maar je wordt niet overweldigd door de grote hoeveelheid bij elkaar. De grot is namelijk met name bekend om de kristalvormige druipstenen. Deze hebben wel iets weg van koraal. En hiervan zitten er soms wel heel veel bij elkaar. Daarnaast zijn er veel druipstenen die wel iets op mensen lijken. Wij hebben al veel druipsteengrotten gezien, maar deze is toch echt anders. Wij vonden het in ieder geval prachtig.

Je start met een korte treinrit in omgebouwde oude mijnwagonnetjes. Het waren namelijk mijnwerkers die deze grot ontdekt hebben. Na aankomst op het perron in de grot begint de rondleiding. Deze is helaas uitsluitend in het Spaans. De gids geeft wat uitleg en dan wordt er bij ieder interessant punt een audio en lichtshow gestart. Daarbij worden de interessante formaties goed belicht. De grot is immens, maar het toegankelijke deel is niet heel groot. Je wandelt ongeveer 1,5 kilometer van punt naar punt in de grot. Onderweg wordt niet gestopt. Foto’s en video’s maken is verboden in de grot. Hier wordt streng op gelet. De tour duurt van begin tot eind ongeveer 50 minuten tot een uur.

Voor degene die iets meer spektakel willen en meer van de grot willen zien is er ook de adventure tour. Je daalt dan verder af in de minder toegankelijke delen van de El Soplao grot. Je moet hier wel minimaal twaalf jaar voor zijn. Deze tour duurt 2,5 uur en voor alle materialen wordt gezorgd.

Je tickets kun je het beste online kopen via de website van El Soplao.  Je kunt ook tickets aan de kassa kopen, maar in het hoogseizoen zijn deze op de dag zelf waarschijnlijk niet meer te verkrijgen. Voor het online kopen van kaarten heb je wel een creditcard nodig. Bij het ticketbureau staat een automaat. Als je daar je creditcard instopt, wordt deze gelinkt aan je reservering en worden je tickets geprint. Zorg dat je minimaal een half uur van te voren je tickets hebt geprint. Je reservering wordt tot een half uur voor aanvang vastgehouden.

Route en parkeren El Soplao grot

Als je komt uit de richting Santander, neem dan afslag 258 vanaf de snelweg A8. Na de afslag staat Cueva El Soplao aangegeven. Vanaf Asturië neem vanaf de snelweg A8 afslag 272 of 269. Je kunt ook Cueva El Soplao in google maps aangeven.

Is de El Soplao grot kindvriendelijk?

Cueva El Soplao is goed met kinderen te doen. Het pad is van beton en soms wat trappen. Dus makkelijk lopen. Deze trappen zorgen ervoor dat het met een buggy wat lastiger is, maar het kan wel. Een buik- of rugdrager is een beter idee.

Eten en drinken

Bij de El Soplao grot is een restaurant aanwezig. Je kunt hier wat snacks en drinken krijgen en dagelijks zijn er drie maaltijden beschikbaar.

Kleding en schoenen

Het pad door de grotten is niet moeilijk. Gewone schoenen zijn voldoende. In de grot kan het wel koud zijn. Zorg voor in ieder geval een jas en wellicht ook een lange broek.