Fuente Dé kabelbaan (Picos de Europa)

Wandelen tussen de toppen van het Picos de Europa gebergte

Onze waardering:

De kabelbaan van Fuente Dé (teleférico de Fuente Dé) is de populairste attractie van Cantabrië. Op een heldere dag weten veel bezoekers de weg te vinden naar de toppen van de Picos de Europa. Het is met recht een van de mooiste bestemmingen in Cantabrië. De uitzichten zijn vanaf dat je uitstapt boven op de berg fantastisch. Dit is overigens ook een van de weinige bestemmingen in Noord Spanje waar we veel Nederlanders tegenkwamen. Check voordat je gaat even de webcam van Fuente Dé. Het is namelijk niet altijd helder en als er mist hangt zie je niets. Dit zou zonde zijn van je tijd en reis er naar toe.

De kabelbaan opent om 9.00 uur en sluit om 20.00 uur. Bij bijzondere omstandigheden, zoals storm kan de kabelbaan gesloten worden. Ook is de kabelbaan gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 en 6 januari.

Afhankelijk van het seizoen moet je wel rekening houden met lange wachttijden bij de kabelbaan. Er kunnen per rit 20 personen mee. Zeker in het hoogseizoen weten veel bezoekers Fuente Dé te vinden. Dit kan er toe leiden dat je zowel bij de ticket office als bij de kabelbaan lang moet wachten. Hierbij geldt dat als je heel vroeg komt je nog kans hebt om wat minder lang te hoeven wachten. Wij waren er in het hoogseizoen om 10.00 uur en hebben een uur in de rij gestaan voor de tickets en een uur gewacht voordat we met de kabelbaan mee konden. Het was het wachten echter wel dubbel en dwars waard. Ook merkte we boven niets van de drukte. Als je eenmaal je tickets hebt dan kun je op de picknickplaatsen of in de bar wat eten en/of drinken of even in de winkeltjes kijken. Houdt wel goed de nummers bij de kabelbaan in de gaten. Hier worden de nummers getoond die daarna aan de beurt zijn. Dit wordt ook omgeroepen, maar is soms slecht verstaanbaar. Pas als je nummer bijna aan de beurt is, hoef je naar de lift toe te lopen.

Wandelen Fuente Dé

De kabelbaan brengt je naar 1.823 meter hoogte. Eenmaal boven vind je spectaculaire uitzichten. Het plateau waar je wordt afgezet, biedt al fantastische bergtoppen en uitzichten. Sommige bezoekers houden het hier bij. Andere gaan een (deel) van de vele wandelingen maken. De bekendste wandelingen zijn 24. Puertos de Áliva (14,5 km/4 uur 15 min) en 23. Horcados Rojos (11,4 km/4 uur 25 min). 24. Puertos de Áliva is de eenvoudigste en meest gelopen route. Je kunt er ook voor kiezen een deel van deze wandeling te lopen naar hotel Aliva en weer terug. Je bereikt hotel Aliva na ongeveer een uur lopen. Wij hebben deze route gelopen en deze is echt mooi.

De wandelroutes zijn bij diverse tourist offices te verkrijgen. Er zit er een in Potes, maar er zijn ook diverse tourist offices langs de weg van de kust naar Fuente Dé. Ook de Rother wandelgids “Picos de Europa” biedt veel wandelingen in de Picos de Europa, waaronder een aantal vanaf Fuente Dé. Check van te voren welke wandeling je gaat lopen. Niet alle wandelingen komen weer terug bij de kabelbaan en je hoeft dan geen retour ticket te kopen.

Als je eenmaal terug bent bij de kabelbaan moet je ook hier weer even wachten voordat je terug kunt. Dit duurde wel minder lang dan naar boven. Je sluit in de rij aan en wacht tot je aan de beurt bent.

Route en parkeren Fuente Dé

De beste manier om Fuente Dé te bezoeken is met de auto. Zeker als je meer van Noord Spanje wil zien. Zelf hebben wij ook voor deze optie gekozen.

Informatie over autohuren in Noord Spanje vind je in onze blog: Waar Auto huren Noord West Spanje?.

Vanaf de Cantabrische of Asturische kust neem vanaf de snelweg A8 de afslag Unquera en vervolgens rijd je door de prachtige Hermida kloof naar Potes. Volg na Potes de N-621, daar neem je de afslag naar Fuente Dé (CA-185). Fuente Dé is het eindpunt van deze weg. De parkeerplaatsen zie je direct liggen.

Cantabria, Spanje

Overnachten Fuente Dé

Er zitten twee hotels vlak bij de kabelbaan, namelijk:

Ideaal voor als je hier in de natuur wilt gaan wandelen. Je kunt ook overnachten aan de bovenkant van de  kabelbaan bij Hotel Aliva. Je wordt dan door de medewerkers van het hotel opgehaald bij de kabelbaan en naar het hotel gebracht vanwaar je verschillende prachtige wandelingen kunt maken.

Op 4 minuten rijden van Fuente Dé ligt het agrarische dorpje Espinama. In Espinama vind je diverse accommodaties. Zoek je meer vertier naast de natuur dan is Potes een goede uitvalbasis voor Fuente Dé.  Hier vind je restaurants, winkeltjes en terrasjes. Daarnaast is Potes ook zeer bezienswaardig. Potes ligt op ongeveer 25 minuten rijden en kan prima dienen als uitvalbasis voor dit deel van de Picos de Europa. Je vind verschillende accommodaties in en nabij Potes.

Is Fuente Dé kindvriendelijk?

Dit is afhankelijk van de route die je loopt. Het uitzichtplatform is prima te doen met jonge kinderen. De kabelbaan vinden ze soms spannend maar meestal leuk. Voor kinderen die wandelen leuk vinden, geen moeite hebben met de afstand en het niet erg vinden wat te klimmen is (een deel van) de route naar hotel Aliva een optie.  De overige wandelingen zijn pittig voor jonge kinderen. Wil je de kinderen vervoeren dan is een buggy niet aan te raden. Een rug- of buikdrager is een betere optie.

Eten en drinken

Bij de entree van de kabelbaan vind je een bar en een restaurant. Het restaurant is echter niet altijd open. Boven op de berg bij de kabelbaan is ook een bar waar je wat te eten en drinken kunt krijgen. Op de route van wandeling 24. Puertos de Áliva ligt na ongeveer een uur lopen hotel Aliva. Hier kun je ook wat te eten en drinken krijgen.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Voor een bezoek an het plateau volstaan ook normale schoenen. Check van te voren even hoe warm het wordt. Bij de ticketoffice wordt ook aangegeven hoe warm het boven is. De temperaturen verschillen nogal per dag en de temperatuur boven is aanmerkelijk lager dan beneden.