Grot van El Castillo (Cueva de El Castillo)

Grot met tekeningen van wel 40.000 jaar oud

Onze waardering:

In Puente Viesgo liggen vier grotten waar tekeningen van Neanderthalers zijn gevonden. De verzamelnaam voor deze grotten is de Monte Castillo grotten. De grot van El Castillo en Las Monedas zijn de twee grotten die hiervan bezocht kunnen worden. Het betreft hier de originele tekeningen en niet zoals in Altimara replica’s.

Wij hebben ervoor gekozen alleen de El Castillo grot te bezoeken. Het betreft hier tekeningen van meer dan 40.000 jaar oud. Er zijn tekeningen te zien in meerdere kleuren van handen en dieren zoals buffels en hindes, maar ook symbolen. Men is er nog niet achter wat de symbolen nu exact betekenen, maar ze zijn wel mooi om te zien. De tekeningen zijn zeer interessant om te zien. Soms zijn ze door de ouderdom wel wat vervaagd.

De grot zelf is ook mooi om te zien. Naast de tekeningen zijn er ruimtes met druipsteen. Heel lang geleden heeft er zelfs een waterval in de grot gestroomd.

De grot is uitsluitend met een Spaanstalige rondleiding te bezoeken. Deze duurt zo’n drie kwartier. Als je een beetje Spaans spreekt is er nog wel wat van te begrijpen en anders is het met name het lampje volgen waarmee de tekeningen worden aangewezen. Zorg wel dat je je tickets van te voren reserveert. Zeker in het hoogseizoen. De grot is op maandag (en buiten hoogseizoen ook op dinsdag) gesloten en ook wordt er siësta gehouden. De rondleidingen worden gehouden in kleine groepen, dus er is maar beperkt plaats. Reserveren kan via de site van Cuevas de Cantabria. Je moet een half uur van te voren aanwezig zijn.

Vanaf de El Castillo grot is het zo’n 10 minuten lopen naar de Las Monedas grot, dus als je de twee grotten wilt combineren houdt hier dan rekening mee. Tickets voor deze grot kun je kopen bij de ticket office van El Castillo (mits beschikbaar) of via de site van Cuevas de Cantabria.

Als je zelf geen vervoer hebt of liever georganiseerd gaat, is dit ook mogelijk. Vanuit Santander, Torrelavega of Puente Viesgo kun je deelnemen aan een georganiseerde tour die zowel de El Castillo als de Las Monedas grot aandoet inclusief vervoer.

Route en parkeren grot van El Castillo

Neem vanaf de snelweg A8 de afslag naar de N-623 richting Burgos. Je komt al vrij snel in Puente Viesgo en daar staat de afslag naar de grot aangegeven. Er is een parkeerplaats op de berg. Vanaf de parkeerplaats moet je nog een stukje omhoog lopen naar de entrance.

s/n, 39670 Puente Viesgo, Cantabria, Spanje

Is de grot van El Castillo kindvriendelijk?

De paden zijn goed aangelegd. Wel zijn er veel trappen. Een buggy is dus niet aan te raden. Met een buik- of rugdrager is de grot prima te bezoeken. Al moet je dan wel af en toe bukken.

Eten en drinken

Bij de grot zelf staan automaten waar je wat snacks en drinken kunt kopen.

Kleding en schoenen

Gewone schoenen volstaan voor een bezoek aan de grot. Zorg wel dat je een jack of jas bij je hebt. Het is een graad of 13 in de grot.