Orbaneja del Castillo en de Ebro Canyon

Leuke oude stad met waterval midden in de Ebro Canyon

Onze waardering:

Ongeveer anderhalf uur rijden van de Cantabrische kust ligt de Ebro Canyon. Dit is de grootste canyon van Spanje. De Ebro canyon ligt niet meer in de provincie Cantabrië, maar in Castillië y Leon. De canyon wordt gemarkeerd door riggels en soms staan er mooie rotsformaties bovenop en dat maakt hem erg mooi. Je kunt wandelen in deze canyon, maar het leuke is ook dat in de canyon diverse dorpjes liggen. Daarnaast zijn er ook diverse watervallen te vinden van de Ebro rivier.

Orbaneja del Castillo

Het leukste plaatsje in de canyon is Orbaneja del Castillo. Deze plaats is bekend omdat onder het plaatsje een grote waterval stroomt. Dit maakt het samen met de oude huizen een leuke plaats om te bezoeken. Om de plaats heen zie je mooie rotsformaties met zelfs een natuurlijke boog bovenop de Ebro Canyon. Je kunt wat door het plaatsje lopen en genieten van de straatjes en als je wat hoger het dorp inloopt, heb je mooie uitzichten op de Ebro Canyon.

Tobazo waterval

Niet heel ver van Orbaneja del Castillo ligt het dorpje Villaescusa de Ebro. Hier leidt een korte wandeling naar de bijzondere Tobazo waterval (cascada del Tobazo). Houdt er wel rekening mee dat in de zomer deze minder imponerend is dan bijvoorbeeld in de lente. Ook hier is weer de Ebro canyon het decor.  

Ebro canyon

Orbaneja del Castillo is ook goed te combineren met een bezoek aan het uitzichtpunt “Mirador Del Canon Del Ebro”. Deze vind je op de weg naar Pesquera del Ebro. Vanaf hier kijk je recht in een van de mooiste stukken van de Canyon. Vanaf de parkeerplaats leidt een kort pad naar twee uitzichtpunten.

Het is ook mogelijk om in de Ebro canyon te wandelen. De meest bekende wandeling start in Valdelateja. Dit is de Ruta del canon del Ebro,

Route en parkeren Orbaneja del Castillo en Ebro canyon

Neem vanaf de snelweg A8 de afslag naar de N-623 richting Burgos. Volg deze weg tot de afslag Orbaneja del Castillo. Als je hebt dorp nadert, zijn er diverse parkeerterreinen. P4 is voor grote voertuigen. P3 ligt het dichts bij het dorp. Loop een klein stukje langs de weg en je komt uit bij de waterval onder aan het dorp.

Een kilometer of zes verderop aan dezelfde weg vind je Villaescusa de Ebro. Parkeren kun je bij de parkeerplaats aan de rivier.

Voor het uitzichtpunt rijd je weer terug naar de N-623. Hier neem je de afslag naar Pesquera del Ebro. De mirador wordt aangegeven. De parkeerplaats ligt op een zanderige verhoging aan de linkerkant van de weg. Daal via het zebrapad af naar beneden en daar liggen de uitzichtpunten.

Cantabria, Spanje

BU-V-5143, 09146 Pesquera de Ebro, Burgos, Spanje

Burgos, Spanje

Is Orbaneja del Castillo en Ebro canyon kindvriendelijk?

Orbaneja del Castillo, Cascada de Tobazo en Mirador del canon del Ebro zijn met kinderen goed te doen. Gebruik voor kleine kinderen een buik- of rugdrager.

Eten en drinken

In Orbaneja del Castillo kun je prima eten. Met name in de restaurants. Zij bieden een soort van dagmenu aan waar je voor een vast bedrag een driegangenmenu krijgt inclusief een fles wijn en/of water. Wij hebben bij restaurant El Rincon gegeten. Dit was erg goed. Er is ook een tapas bar waar je een snelle snack kunt halen.

Kleding en schoenen

Normale schoenen voor Orbaneja del Castillo en de Mirador del Ebro volstaan. Cascada de Tobazo kan ook met normale schoenen, maar wandelschoenen zijn beter.