Playa de las Catedrales (As Catedrais Beach)

Het mooiste strand van Noord West Spanje

Onze waardering:

De kustlijn van Noord West Spanje is erg mooi. Er zijn veel mooie rotsformaties te vinden. Playa de las Catedrales (het strand van de kathedralen) is de allermooiste. Deze vind je in Galicië net over de grens van Asturië bij het plaatsje Ribadeo. Je vind er metershoge natuurlijke bogen die de naam van het strand eer aan doen. Daarnaast zijn er ook diverse grotten en mooie rotsformaties te vinden. Dit alles in combinatie met strand, zee en verschillende poeltjes maakt het geheel zeer bezienswaardig. Je kunt de Playa de las Cathedrales op twee verschillende manieren bezoeken, vanaf het strand en vanaf de kliffen.

Wandelen op het strand van Playa de las catedrales

Het meeste zie je vanaf het strand. Veel van de mooie bogen liggen tegen de kliffen en die zie je niet van bovenaf. Daarnaast kun je dichter bij komen en helemaal rond lopen waardoor je ook de “verborgen formaties” kunt zien en je kunt de grotten inlopen. Het is geen strand om te recreëren. Er mag niet gezwommen worden in de zee, dit is gevaarlijk. Wel is het toegestaan je handdoekje neer te leggen en even te picknicken. Laat geen rotzooi achter. Dit wordt gecontroleerd en kan een boete opleveren. 

Het mooiste stuk van het strand vind je als je bij de toegang rechtdoor loopt. Eerst staat er een mooie natuurlijke boog midden op het strand. Als je dan vervolgens verder loopt richting de kliffen, kom je bij de “kathedraal bogen” en mooie doorkijkjes. Je kunt nog verder lopen naar een volgend strand waar ook weer mooie bogen en rotsformaties staan.

Ook het stuk aan de andere kant van de trap bij de ingang is mooi. Hier vind je weer mooie grotten en als je helemaal naar het einde loopt (via de waterkant) krijg je ook mooie natuurlijke bogen te zien.

Playa de las Catedrales is alleen toegankelijk als het eb is. Kijk dus even goed naar de getijde tabel. Deze kun je checken op de site van tides4fishing. Via de site van ascathedrias kun je een PDF downloaden met daarop de tijden dat het strand te bezoeken is. Selecteer hiervoor guided visit application.

Toestemming voor wandelen op het strand

De toegang tot Playa de las Catedrales is gratis. Om het natuurgebied te beschermen is de toegang tot het strand gemaximeerd. Van juli tot en met september en met Pasen moet toestemming worden gevraagd aan de lokale overheid om op het strand te mogen komen. Dit klinkt heel gewichtig. In de praktijk moet je gewoon via internet een formulier invullen met naam en paspoortnummer van iedere bezoeker en als de limiet nog niet is verstreken dan krijg je automatisch toestemming. Je kunt vervolgens bij de toegang de ontvangen PDF op je mobiel tonen en je kunt doorlopen. Toestemming kun je vragen via de site van Xunta de Galicia. Wacht niet te lang met aanvragen. Het is een populaire bestemming.

Wandelen over de kliffen van Playa de las Catedrales

Als je geen toestemming hebt om op het strand te lopen of het is vloed als je er bent dan kun je playa de las catedrales toch bezoeken. Er loopt een gemarkeerd wandelpad over de kliffen. Hier staan diverse uitzichtpunten die ook zeker de moeite waard zijn.

Route en parkeren Playa de las Catedrales

Met de auto

Als je niet in Ribadeo verblijft is de makkelijkste route om bij Playa de las Catedrales te komen via afslag 516 vanaf de snelweg (A8). Vanaf daar wordt de bestemming aangegeven. Het is ook mogelijk om via het centrum van Ribadeo te rijden en dan via de N-634 er naar toe te rijden. Je kunt de auto kwijt op meerdere parkeerplaatsen. Des te eerder je bent des te dichter bij kun je parkeren. Wij hebben zelf voor deze optie gekozen omdat we met een huurauto Noordwest Spanje ontdekt hebben. De auto hebben we gehuurd via Sunny Cars (volledig verzekerd, geen eigen risico).

Met het openbaar vervoer/taxi

Verblijf je in het Ribadeo. Dan is er ook de mogelijkheid om met het openbaar vervoer of taxi te nemen. In het hoogseizoen rijdt een bus 4 maal per dag tussen Ribadeo en Foz. De vertrektijden zijn afhankelijk van eb en vloed. Ze rijden niet heel frequent dus zorg dat je op tijd bij de halte bent. Vanuit Ribadeo kun je ook de trein nemen. Je moet dan uitstappen bij de halte Esteiro en dan nog een minuut of 15 lopen. Meer informatie en over trein en bus en de vertrektijden vind je op de site van het toeristenbureau van Ribadeo.

Ribadeo, Lugo, Spanje

Overnachten dichtbij Playa de Las Catedrales

De plaats die het meest gebruikt wordt als uitvalbasis voor Playa de las Catedrales is Ribadeo. Dit dorp ligt op ongeveer 15 tot 20 minuten rijden. In dit leuke toeristische dorp zijn verschillende appartementen en hotels, winkeltjes en restaurants te vinden. Daarnaast vind je hier het strand van Esteiro. Wil je op loopafstand zitten van Playa de las Catedrales dan is hotel Playa de las Catedrales een prima optie.

Is Playa de las Catedrales kindvriendelijk?

Kinderen vinden het heel erg leuk. Vooral de poeltjes die zijn blijven staan zijn onweerstaanbaar voor kinderen. Doe ze wel een zwembroek aan want ze kunnen de poeltjes niet weerstaan. Het is een groot strand dus verlies ze niet uit het oog. Ook de wandeling over de kliffen is prima te doen met kinderen. Al moet je wel zorgen dat ze niet te dicht bij de rand komen.

Eten en drinken

Er is een restaurant bij de ingang van het strand.

Kleding en schoenen

Blote voeten is de beste manier om het strand te verkennen. Er is geen schaduw dus protectie tegen de zon is een must. Als je boven over de kliffen gaat wandelen zijn schoenen aan te raden.