Rio Ason waterval (Nacimiento de Rio Ason)

Prachtig uitzicht en leuke wandeling naar de mooiste waterval van Cantabrië

Onze waardering:

Rio Ason waterval (Nacimiento de Rio Ason)

De Rio Ason waterval is de mooiste waterval van Cantabrië. Hier valt een waterval zeker 70 meter loodrecht naar beneden van een gigantische klif. In totaal is de waterval ongeveer 110 meter hoog. Het is de oorsprong van de Ason rivier. Je vindt de waterval in de buurt van het dorpje Ason. Met name in de lente is deze erg mooi. Richting de zomer blijft er steeds minder van over. De waterval is op twee manieren te bekijken, vanaf het uitzichtpunt en vanaf de voet van de waterval.

Mirador de Nacimiento de Rio Ason (uitzichtpunt)

Het uitzichtpunt vind je in een haarspeldbocht op de bergweg tussen Ason en La Gandara (CA-265). Het staat duidelijk aangegeven met een groot bord. Je kijkt hier recht op de waterval en de omliggende kliffen. Je kunt de auto parkeren in de haarspeldbocht op iets wat lijkt op een parkeerplaats. Je hoeft hier dus niet voor te wandelen. Wat verder naar boven heb je nog een weergaloos uitzicht op de waterval. Dit is echter geen officieel uitzichtpunt.

wandelen naar de Rio Ason waterval

Vanuit Ason kun je naar de voet van de waterval wandelen.  Deze wandeling is ongeveer zeven kilometer lang. Je kunt hem nog iets verkorten door kort voor Ason (gezien vanuit de richting La Gandara) naar beneden te rijden. Volg hiervoor de borden PR-S14. Je komt bij een brug over de Ason rivier. Parkeer hier je auto of iets ervoor (bij het kerkje). Wandel de brug over en blijf de PR-S14 volgen. Deze wordt gemarkeerd door de geel/witte strepen.

Het is een eenvoudige wandeling over bospad, waar je wel twee maal het water moet oversteken via rotsen in het water. Wil je niet te lang over de tocht doen, blijf dan de PR-S14 volgen. Ook bij een splitsing waar staat Cascada en Cascada (PR-S 14) moet je de PR-S 14 blijven volgen. De andere route gaat via een avontuurlijk klauter pad naar de waterval. Houdt er wel rekening mee dat je wat nat kunt worden onderaan de waterval.

Route en parkeren Rio Ason waterval

Je kunt parkeren in het dorpje Ason of de weg naar beneden volgen (zie beschrijving onder kopje wandelen Rio Ason) en daar aan de kant parkeren.

Is het kindvriendelijk?

Voor jonge kinderen kan dit een lange wandeling zijn. Op zich is het geen heel moeilijke wandeling, maar het parcours is wel glooiend. Het kan even lastig zijn de kinderen over de rotsen in het water te krijgen. Het parcours is niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Neem een buik- of rugdrager mee.

Eten en drinken

In het dorpje Ason zijn restaurants. Onderweg is niets te krijgen. Neem je eigen eten en drinken mee.

Kleding en schoenen

Je loopt deels in de schaduw, deels in de zon. Zonprotectie is dus wel nodig. Daarnaast zijn goede wandelschoenen aan te bevelen. Omdat het in een kloof ligt, kan het er best warm worden. Hou daar rekening mee bij je kledingkeuze.