Santillana del Mar en het museum van Altimara

Middeleeuws dorpje aan de kust van Cantabrië en de beroemdste rotstekeningen van Spanje

Onze waardering:

Santillana del Mar

Santillana del Mar is het bekendste dorp aan de Cantabrische kust. Het heeft mooie middeleeuwse huisjes en gebouwen. Het bezienswaardige deel ligt gecentreerd en ligt tussen de hoogtepunten Plaza Mayor en de Plaza del Abad Francisco Navarro. Bij het toeristische informatiepunt aan het begin van het dorp kun je een plattegrond van  het dorp halen. Het dorp is zeer toeristisch. Vrijwel ieder gebouw heeft een toeristische functie. Vooral in de twee straten die de highlights bevatten. Dit heeft wel zijn weerslag op het dorp. Er zijn veel bezoekers, vooral in de ochtend.

Het bezienswaardige deel is dus niet zo groot. Als je niet geïnteresseerd bent in de winkeltjes en niet van plan bent om wat te gaan eten in de restaurants, dan hoeft een bezoek niet zo heel lang te duren. Het is echter wel leuk om wat te gaan eten in Santillana del Mar. De meeste restaurants hebben een traditionele binnentuin en dat is wel een bijzondere ervaring. De restaurants bieden over het algemeen een a la carte menu en een dagmenu aan. Het dagmenu bestaat uit een driegangenmenu + een fles wijn of fles water voor een vaste prijs. De prijzen liggen wel wat hoger dan elders, maar een dagmenu is nog steeds niet heel duur. Wij vonden het eten op andere plekken echter wel iets beter.

Museum van Altimara

Vlak bij Santillana del Mar ligt het museum van Altimara. De grot van Altimara bevat de mooiste tekeningen van neanderthalers. Om de tekeningen in deze grot te beschermen worden er per jaar maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. De wachtlijst is inmiddels opgelopen tot enkele jaren. Om bezoekers toch nog iets te bieden is een replica gemaakt van de grootste ruimte. Deze is in het museum te bezoeken. Als je toch originele tekeningen wilt bekijken zijn er in de omgeving diverse andere grotten te bezoeken. Wij hebben zelf gekozen om het minder bekende Cueva de el Castillo te bezoeken.

Route en parkeren Santillana del Mar

Neem vanaf de snelweg A8 de afslag naar Santillana del Mar. Volg vervolgens de CA-136. Santillana del Mar wordt goed aangegeven. Er zijn parkeerplaatsen op diverse plekken. Je hebt parkeerplaatsen aan de Calle Castio. Meer parkeerplaatsen vind je aan de Av. del Acalde Antionio Sandi. Er is een pleintje met parkeerplaatsen (waar ook restaurants zitten). In deze straat kun je echter ook parkeren op een grasveld en dit is vele malen rustiger.

Is Santillana del Mar kindvriendelijk?

Er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot kindvriendelijkheid. Het dorp is te bezoeken met een buggy, maar het ligt wel bezaaid met klinkers. Iets minder hobbelig is een rug- of buikdrager.

Eten en drinken

Er zijn heel  veel restaurants en barretjes. Zowel in als buiten het toeristische centrum. Santillana del Mar kent veel binnentuinen. De terrasjes vind je daar ook.

Kleding en schoenen

Geen bijzonderheden.