De Xanas kloof (Ruta de las Xanas)

Kort alternatief voor de beroemde Cares kloof route

Onze waardering:

De meest bekende kloofwandeling in Asturië is de wandeling door de Cares kloof. Maar gezien de lengte van de wandeling (24 km retour) en de leeftijd van onze kinderen zochten we naar een alternatief. De Xanas kloof ligt welliswaar niet in het Picos de Europa gebergte, maar herbergt een soortgelijk landschap. Daarnaast is deze wandeling een stuk korter (7 km retour) en een stuk minder druk. In de volksmond wordt het ook wel de kleine Cares kloof genoemd. De wandeling is bij het grote publiek niet bekend en dat zorgt ervoor dat je niet al te veel bezoekers tegenkomt.

De wandeling begint bij de recreatieplaats in het dorpje Villanueva. Vanaf daar kun je twee routes lopen, waaronder de ruta de las Xanas. Vanaf de recreatieplaats loop je via de trap omhoog die naar de weg leidt. Je volgt de weg tot een informatie bord aan de rechterkant. Hier begint de ruta de las Xanas. Al vrij snel loop je de Xanas kloof in. Je loopt door tunnels en uitgehouwen rotsen langs de rand van de kloof. Je wordt verwend met mooie uitzichten. Naarmate je verder loopt worden de uitzichten mooier en is ook het uitzicht naar de andere kant prachtig. Uiteindelijk loop je nog een stukje door het bos naar het dorp Pedroveya. Vanaf hier kun je dezelfde route terug lopen of een je kunt verder lopen naar het dorpje Dosango en de ruta de las Xanas combineren met de ruta de Valdolayes.

Route en parkeren Xanas kloof

De Xanas kloof is het beste met de auto te bereiken. Wij hebben zelf gekozen onze auto te huren via Sunny Cars (All in verzekering, geen eigen risico).

De parking voor de Xanas kloof ligt aan de AS-228 richting het dorpje Proaza. Vanaf Oviedo reis je  via de A63 via Trubia in de richting van Proaza. De parkeerplaats wordt vanaf de kant van de weg aangegeven met Desfiladero de las Xanas. Als je Google Maps gebruikt als navigatiesysteem zoek dan op Parking de la Ruta de las Xanas en je rijd er rechtstreeks naar toe.
[mappress mapid="111"

Overnachten dichbij de Xanas kloof

In de buurt van de Xanas kloof ligt het dorpje Proaza. Dit ligt op ongeveer vijf minuten rijden van de Xanas kloof en op de route van de wandel- fietsroute Senda del Oso. Je vind hier verschillende soorten accommodaties. Op ongeveer een half uur rijden van de Xanas kloof ligt de hoofdstad van Asturië "Oviedo". Dit is een leuke bezienswaardige stad. Je vind hier verschillende appartementen en hotels.

is de Xanas kloof kindvriendelijk?

Ondanks dat de route op de heenweg steeds vals plat is, is de route prima te lopen met (kleine) kinderen. Ze moeten wel van wandelen houden. Laat ze niet rennen, er liggen veel losse stenen en je loopt langs de rand van kliffen. De paden zijn meestal breed genoeg om met zijn tweeën naast elkaar te lopen. Maar daarnaast is een afgrond. Laat ze dus niet alleen lopen.

De paden zijn niet toegankelijk met een buggy. Neem voor hele kleine kinderen een buik- of rugdrager mee. Wijzelf gebruiken de piggyback rider. Dit is een soort rugdrager waar het kind op kan staan. Deze neemt nauwelijks plaats in een koffer.

Eten en drinken

Er is een bar bij de recreatieplaats. Deze was echter niet open toen wij deze wandeling deden.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Het is een rotsig pad met veel losse steentjes.