Watervallen van Hérisson

Zeven watervallen in een prachtige wandeling

Onze waardering:

De topattractie van de Jura zijn de watervallen van Hérisson. Dit prachtige natuurgebied is vernoemd naar de gelijknamige rivier. De rivier telt naast verschillende stroomversnellingen maar liefst zeven watervallen:

 • Saut Girard
 • Moulin Jeunet
 • Saut de la Forge
 • Chateau Garnier
 • Le Gour Blue
 • Le Grand Saut
 • l’Eventail

Le Grand Saut (60m) en l’Eventail (65m) zijn de hoogste twee watervallen van Hérisson. L'Eventail vonden wij het mooist. Een plattegrond is te vinden op de de website van de watervallen.

Hoe kom je bij de watervallen van Hérisson?

Alleen Saut Girard, de meest noordelijke waterval, is vanaf een uitzichtpunt aan de D75 te bekijken. Wil je de watervallen van Hérisson zien? Dan moet je er naartoe wandelen. Er loopt een rotspad langs de rivier die op sommige stukken onderbroken wordt door ijzeren vlonders of een trap. Je loopt grotendeels in de schaduw. Op sommige stukken is de wandeling lastig door de vochtige, gladde ondergrond en klim- en klauterpartijen. Maar over het algemeen is het goed te doen. .

Er zijn drie parkeerplaatsen vanwaar je de wandeling kunt starten:

 • Parkeerplaats Ilay, vlakbij de Saut Girard waterval en de Fromagerie aan de D75;
 • Parkeerplaats Bonlieu, neem de afslag in het centrum van Bonlieu bij het bord Cascades du Hérisson en rijdt over een smalle weg naar de parkeerplaats;
 • Parkeerplaats Doucier, bij de waterval l’Eventail (betaald).

Je kunt er voor kiezen één of meerdere van de watervallen te bezoeken, de volledige wandeling te maken of alle watervallen te bezoeken met tussendoor een autorit.

Volledige wandeling

De volledige wandeling duurt ongeveer 3 tot 4 uur en loopt langs alle watervallen. Je volgt het wandelpad langs de rivier vanaf één van de parkeerplaatsen. Het maakt niet zo veel uit waar je de wandeling start aangezien je toch op en neer moet lopen. Het is een prachtige wandeling die geen moment verveeld.

Alle watervallen zien met behulp van auto

Je kunt alle watervallen bekijken zonder dat je 3 tot 4 uur hoeft te wandelen.

 • Bezoek l’Eventail vanaf de parkeerplaats bij Doucier. Je loopt vanaf de parkeerplaats in vijf minuten naar de waterval. Vergeet niet om ook nog even omhoog te lopen, Je komt dan uit bij het begin van de waterval met mooi uitzicht over de omgeving. Wij vonden deze waterval het mooist. Zeker doen dus!
 • Bezoek de middelste watervallen vanaf de parkeerplaats bij Bonlieu. Loop eerst in ongeveer 20 minuten heen en terug naar Moulin Jeunet. Je kunt vervolgens helemaal naar de Grand Saut lopen. Dit duurt ongeveer een uur heen en terug.
 • Rijdt vervolgens naar het uitzichtpunt aan de D75 om de Saut Girard te bekijken.

Er komt ongeveer 20 minuten aan autorijtijd bij. Uiteraard kun je ook één of meerdere van deze routes lopen.

Het is de topattractie van de Jura. Je vindt dan ook overal bewegwijzering naar de Cascades du Hérisson. 

Doucier, Frankrijk

Is het kindvriendelijk?

De wandeling gaat over heuvelachtig rotspad. Het is in principe prima te doen met kinderen. Wat is er nu leuker voor een kind dan een beetje klauteren en in het water spelen aan de voet van een waterval? De gevaarlijkste punten zijn afgezet met hekwerken. Voor de allerkleinsten heb je een rug- of buikdrager nodig. Het pad is niet toegankelijk voor wandelwagens en buggy's.

Eten en drinken

Bij de parkeerplaats Bonlieu is een Brasserie gevestigd. Bij Doucier is in het bezoekerscentrum het een en ander te verkrijgen. Maar veel leuker is het om te picknicken aan de voet van een waterval. Er zijn mooie plekken genoeg te vinden.

Kleding en schoenen

Zorg dat je schoenen draagt met een goed profiel. De trappen en stenen kunnen glad zijn. Bij sommige watervallen kun je ook pootjebaden. Neem een handdoek mee voor het afdrogen. 

Overig

 • Je hoeft geen toegang te betalen voor het bezoeken van de watervallen van Hérisson. Wel betaal je parkeergeld voor de parkeerplaats bij de waterval l'Eventail (Doucier).
 • In het bezoekerscentrum bij Doucier (Maison des Cascades) vind je achtergronden en informatie over de Hérisson.
 • De paden kunnen gevaarlijk zijn bij veel regenval. Ga daarom op een droge dag en bij voorkeur als het de dag ervoor ook niet geregend heeft.