Wandelen in de Jura

Heerlijk wandelen door reculées, langs watervallen en meren

De Jura is een prachtige regio om te wandelen. In dit middelgebergte laat de natuur zich op veel verschillende manieren zien. Bos, rotspartijen, watervallen, meren, grotten en kloven. Het is er allemaal. Er valt dus veel natuurschoon te ontdekken tijdens de wandelingen. Een aantal hiervan staan op onze bezienswaardighedenpagina. Hieronder geven we tips voor het wandelen in de Jura, zodat je goed voorbereid op pad kan. 

Wat Is er te zien?

Wandelen in de Jura is zeer divers. De Jura is bekend om haar watervallen en grotten. Maar de kloven, reculées (ketelvalleien) en vreemde aardvormen zijn minstens net zo mooi. En laten we de prachtige oude slaperige Franse dorpjes, zoals Baume-les-Messieurs niet vergeten. Er is voor ieder wat wils. Of je nu lange of korte wandelingen maken, met of zonder kinderen.

Is het kindvriendelijk?

Je kunt prima wandelen met kinderen in de Jura. Klauteren over rotsen, pootjebaden bij een waterval of meer, picknicken in de natuur; onze kinderen vonden het fantastisch. Hou er wel rekening mee dat de paden vaak smal en niet geasfalteerd zijn. Bovendien loop je in de bergen, dus de paden zijn niet vlak. Ga je met kleine kinderen op pad? Dan is een buik- of rugdrager onmisbaar. De wandelwagen kun je thuis laten. 

Wandelgidsen

De meeste wandelpaden in de Jura zijn goed gemarkeerd. Maar hoe weet je welke wandelingen er zijn? En waar je het beste kunt starten? En welke route het beste is? Een wandelgids kan uitkomst bieden. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van de Duitstalige Rother wandelgids Französischer Jura. Een zeer fijne compacte wandelgids met veel informatie per wandeling. Zo staat er niet alleen een uitgebreide omschrijving van de wandeling in, maar ook een plattegrond, het begin- en eindpunt, alternatieve startpunten, parkeerplaatsen, informatie over openbaar vervoer en eetgelegenheden, etc. Zoek je een Nederlandstalige wandelgids, dan is ANWB actief Jura wellicht een optie. In deze reisgids vind je wandel-, fiets- en autoroutes. 

Eten en drinken

Bij de populairdere bezienswaardigheden zijn vaak wel restaurants aanwezig. Meestal vind je deze aan het begin of het einde van een route. Zorg dus dat je zelf wat te eten en te drinken bij je hebt. Het is overigens geen straf om te picknicken onderweg. Je komt op prachtige plekken waar je heerlijk kunt genieten van je stokbroodje.

Schoenen en kleding

De wandelpaden in de Jura zijn glooiend en niet geasfalteerd. Daarnaast zijn de paden langs het water regelmatig glad. Goede wandelschoenen zijn dan ook een vereiste. (Half)hoge wandelschoenen geven de meeste steun.

In de Jura ben je nooit zeker van het weer. Qua klimaat lijkt het op Nederland. Check daarom altijd vooraf het weerbericht om te bepalen welke kleding je nodig hebt. Ga je een grot bezoeken? Neem dan een extra vest mee.

Wellicht overbodig, maar check jezelf altijd op teken als je in de natuur bent geweest. Ook als je een lange broek en shirt gedragen hebt.