25 Fontes en Risco waterval | Levada wandeling Madeira

Levada wandeling langs prachtige watervallen

Onze waardering:

25 Fontes en Risco waterval

Een van de mooiste Levada wandelingen in Madeira is die naar de 25 Fontes en de Risco waterval. Eigenlijk zijn het twee wandelingen, namelijk de PR6 naar de 25 Fontes en de PR6.1 naar de Risco waterval. Ze hebben beide hetzelfde startpunt, namelijk de parkeerplaats bij Rabaçal. Ze zijn goed te combineren.

Hier moet je de keuze maken of je vanaf de parkeerplaats gaat wandelen of dat je hier het busje pakt dat je van en naar het restaurant/boswachtershuisje brengt. Dit busje is niet gratis, maar scheelt je een uur lopen (totaal heen en terug) over het saaiste stuk van de wandeling. Het busje vind je net achter de slagboom bij de parkeerplaats.

PR6.1 Risco waterval

De wandeling naar de Risco waterval wordt aangeduid met PR6.1. Het is een eenvoudige wandeling. Je loopt hier over breed bospad zonder noemenswaardige hoogteverschillen naar een mooi uitzichtpunt op de mooiste waterval van Madeira. De waterval is 100 meter hoog en als er veel water is erg spectaculair. Wij hadden geluk dat er tijdens ons bezoek in de zomer (3e week van juli) de waterval nog vol stroomde. Vanaf het restaurant is het 1,2 kilometer/30 minuten (enkele weg) lopen naar de Risco waterval. De eerste 300 meter voert over hetzelfde pad als die van de 25 fontes. Dan volgt de splitsing.

PR6 25 Fontes

De wandeling naar 25 Fontes is 2,6 kilometer/1 uur (enkele weg) vanaf het restaurant. Deze is wel wat lastiger. Je loopt hier deels over bospad en deels over smalle levada’s. Op gevaarlijke punten zijn deze levada’s wel afgeschermd. Daarnaast zit in deze wandeling wel wat meer stijging en daling. Zeker in het begin. De wandeling is erg mooi. Je ziet ook tijdens deze wandeling de Risco waterval en je hebt een paar mooie doorkijkjes. Uiteindelijk kom je bij de 25 Fontes. Hier stromen meer dan 25 bronnen in een poeltje.

Beide wandelingen worden beschreven in de Rother wandelgids Madeira.

Excursies naar 25 Fontes en de Rabacal Vallei

Als je geen auto ter beschikking hebt of de voorkeur geeft aan georganiseerde reizen, worden er verschillende tours aangeboden. Deze zijn vaak te boeken inclusief vervoer. Een breed scala aan tours is te vinden op GetYourGuide.

Route en parkeren Rabaçal

Rabaçal is het beste te bereiken met de auto. Wij hebben ervoor gekozen de auto vooraf in Nederland te huren via Sunny Cars (volledig verzekerd, geen eigen risico). Rabaçal is op meerdere manieren te bereiken. Meestal word je via de encumeada-pas naar Paul da Serra geleid. Echter tijdens ons bezoek was de weg via de encumeada-pas naar Rabaçal afgesloten. Wij zijn uiteindelijk via Arco da Calheta omhoog gereden.

Er is een grote parkeerplaats waar de afdaling naar Rabaçal begint. Iets verderop ligt nog een parkeerplaats. Bij de grote parkeerplaats heb je keuze om naar beneden te lopen of tegen betaling een busje te nemen die je naar het startpunt van de wandelingen brengt. Het busje scheelt een uur wandelen.

25 Fontes, Sítio do Pinheiro, Madeira, Portugal

Zijn de 25 fontes en Risco waterval kindvriendelijk?

De PR6.1 naar de Risco waterval is goed te doen met (kleine) kinderen. De PR6 naar de 25 Fontes is minder geschikt met kleine kinderen. Er zijn gevaarlijke passages en ze moeten goed kunnen balanceren.

Beide wandelingen zijn niet geschikt voor buggy’s en wandelwagens. Neem een rug- of buikdrager mee voor de allerkleinsten.

Eten en drinken

Bij de start van de wandelingen na de afdaling vanaf de parkeerplaats is er een restaurantje waar je wat eten en drinken kunt krijgen. De gebakjes zijn home-made en erg lekker.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn een must. Zeker voor de PR6 naar 25 Fontes. De route kan erg glad zijn. Zorg ook voor goede zonnebrand. Je loopt deels in de zon.