Walvissen en dolfijnen spotten in Madeira

Op zoek naar wildlife in Madeira

Onze waardering:

Walvissen en dolfijnen spotten in Madeira

Rond het eiland Madeira is er veel leven in de zee te vinden. Er zijn veel verschillende soorten dolfijnen en walvissen. Daarnaast vind je er schildpadden en zeehonden. Welke dieren er te vinden zijn is afhankelijk van het seizoen. Er zijn diverse tourorganisaties op diverse plaatsen die een tour aanbieden om dolfijnen en walvissen te spotten in Madeira.

Deze tours kun je onderverdelen in relaxtours en wildlife tours.

Relaxtours

Meestal ga je bij een relaxtour met grotere boten het water op om dolfijnen te spotten, een beetje te zwemmen en vaar je langs de kust om het een en andere van de kust te zien. Deze tochten duren vaak wat langer (2,5 tot 3 uur).

Wildlife tours

Daarnaast heb je de wildlife tours. Deze zijn gericht op het vinden dolfijnen, walvissen, schildpadden en zeehonden en gaan ook verder de zee op. Deze tours worden vaak aangeboden in een zodiac of speedboot. Wij hebben zelf voor deze variant gekozen. Ze gaan uiteraard niet te ver de zee op. Een tour duurt meestal twee uur.

Tijdens wildlife tours is de kans op het zien van dolfijnen het grootst. Deze zijn veel aanwezig in de wateren rond Madeira. Walvissen, schildpadden en zeehonden zijn zeldzamer en hier heb je wat geluk nodig om ze te zien.

Aanbieders walvissen en dolfijnen spotten in Madeira

Walvissen en dolfijnen spotten is een hoofdattractie en er zijn diverse aanbieders die tours aanbieden. Een aantal daarvan hebben stands in de havens van de diverse toeristische plaatsen. Het is ook mogelijk online een groot aantal aanbieders te bekijken en vergelijken en vooraf online je tickets te boeken via GetYourGuide.

Wij hebben onze tocht gemaakt met Magic dolphin. Deze zit in de haven van Funchal. Aangezien ons hoofddoel dolfijnen spotten was en je in een speedboot minder deining hebt dan in een catamaran hebben wij gekozen voor een wildlife tour met speedboot.  Tijdens de tocht hebben we twee maal een groep gevlekte dolfijnen en een groepje tuimelaars mogen bewonderen. Het water was rustig en daardoor hadden we goed zicht op de dieren.

Zorg dat je ook een dag kiest waar het niet te ruig weer is. Des te harder de wind, des te slechter kunnen ze spotten.

Is het kindvriendelijk?

Er is een policy dat ze kinderen onder de zes niet meenemen op een zodiac of speedboot. Hier wordt echter nog wel eens van afgeweken. Als je kind snel misselijk wordt, is een pilletje hiertegen wellicht geen overbodige luxe.

Eten en drinken

Sommige tours bieden snacks en drinken aan tijdens de tour (niet altijd inclusief). Op speedboten is meestal niets te verkrijgen. In de plaatsen zelf zijn uiteraard wel restaurants en bars te vinden.

Kleding en schoenen

Afhankelijk van het seizoen kan het wat fris zijn op de boot. Zorg voor iets warms.