Pico do Arieiro | Uitzichtpunt en mooiste wandeling van Madeira

Pico do Arieiro – Prachtig uitzichtpunt en wandelen naar Pico Ruivo

Onze waardering:

Pico do Arieiro

De Pico do Arieiro (1.818 meter) is de drie na hoogste top van Madeira. Je kunt deze top met de auto bereiken en dat maakt het een populaire attractie. Het is ook absoluut een van de mooiste attracties van Madeira. De uitzichten zijn weergaloos. In combinatie met de prachtige bloemen is het een echte must see.

Je kunt hier alleen voor het uitzicht bij de ingang gaan of de wandeling (PR1) volgen naar de hoogste  top “Pico Ruivo”. Zorg dat je zo ver mogelijk voor het middaguur hier bent. Tegen de middag wordt het mistig en zie je veel minder. Check voor het wegrijden altijd even de webcam bij het uitzichtpunt om te zien of er zicht is.

Uitzichtpunt Pico do Arieiro

Het uitzichtpunt vind je vlak na de ingang achter de parkeerplaats. Als je door de poort van het gebouw loopt, vind je een mooi uitzichtpunt. Je kunt hier 180 graden rond kijken.

Wandelen Pico do Arieiro

De meeste bezoekers kiezen ervoor om na het uitzichtpunt ook (een deel van) de PR1 te lopen. Deze loopt van de Pico do Arieiro langs de Pico do Torres naar de Pico de Ruivo. Dit zijn de drie hoogste bergtoppen van Madeira. Het is de mooiste wandeling van Madeira. Je hebt de keuze uit een wandeling van 7 kilometer (enkele weg) of van 5,6 kilometer (enkele weg). De wandeling gaat over goed begaanbaar pad, maar is wel intensief. Het is steeds klimmen en dalen.

Onderweg vind je diverse uitzichtpunten. Ongeveer 20 minuten van het begin van de wandeling vind je het buizerdnest (ninho da manta). Als je niet te ver wilt lopen, zou dit een mooi eindstation kunnen zijn.

Aangezien wij met kleine kinderen reizen hebben wij ervoor gekozen om een deel van de wandeling te lopen. Wij zijn tot net na de eerste tunnel gekomen. Dit is wel echt de moeite waard. Het ene na het andere vergezicht dient zich aan. De ene nog mooier dan de andere. De complete route staat beschreven in de Rother wandelgids Madeira. De Pico Ruivo kun je ook bereiken via PR 1.2 vanuit Achada do Teixera. Lees hiervoor ons blog over de Pico Ruivo.

Transfer Pico do Arieiro

Als je geen auto hebt of je wil niet heen en terug lopen, bestaat de optie om een transfer te regelen. Er zijn diverse aanbieders die transfers aanbieden. Vaak word je afgezet bij Pico do Arieiro en opgehaald bij Achada do Teixera. Dit ligt dicht bij Pico Ruivo. Dus dan hoef je niet terug te lopen. Let bij het boeken van de transfer of deze ook start van de plaats waar je wil starten. Er worden transfers aangeboden vanuit Funchal, Câmara de Lobos en Caniço. Maar niet alle aanbieders bieden al deze vertrekplaatsen aan. Deze informatie vind je onder het kopje "inclusief ophaalservice" op de website van de boekingssite.

Er worden ook wandelingen met gids aangeboden.

Indien wandelen niet jouw voorkeur heeft maar je toch het uitzichtpunt van Pico do Arieiro wil zien, overweeg dan deel te nemen aan een eilandtour. Pico do Arieiro wordt vaak opgenomen in dergelijke tours, waarbij soms ook ontbijt wordt aangeboden.

Route en parkeren Pico do Arieiro

Vanuit Funchal rijd je naar Monte. Vanaf daar volg je de bergweg naar de Pico do Arieiro. Een navigatiesysteem is geen overbodige luxe. De straatjes van Funchal zijn een doolhof. Google Maps kent Pico do Arieiro. Probeer wel zo veel mogelijk de borden te volgen. Google Maps vind soms een kortere weg, maar deze zijn wel een stuk avontuurlijker.

De top wordt gemarkeerd door een grote witte bol. Daar vind je ook de parkeerplaatsen. Het zijn er in het hoogseizoen te weinig voor alle bezoekers. Als je vroeg bent, vind je er nog wel een. Anders moet je op zoek naar een parkeermogelijkheid langs de weg.

Ribeiro Frio, Madeira, Portugal

Is Pico do Arieiro kindvriendelijk?

Het uitzichtpunt is zonder problemen te bezoeken met kinderen. Al is deze niet buggy proof. De wandeling is intensief. Ondanks dat de wandeling over goed begaanbaar pad gaat en de gevaarlijke passages zijn gezekerd, kunnen kleine kinderen moeite hebben met de steile beklimmingen en dalingen. Ook de wandeling is niet buggyproof. Zorg voor een buik- of rugdrager.

Eten en drinken

Bij de ingang bij het uitzichtpunt vind je een restaurant, waar van alles te verkrijgen is.

Kleding en schoenen

De Pico de Arieiro ligt op bijna twee kilometer hoogte. In de winter ligt hier sneeuw. Het is dus een stuk kouder dan aan de kust. Daarnaast staat er ook meer wind. Zorg dat je altijd iets warmers bij je hebt. Daarnaast zijn goede wandelschoenen aan te raden.

De wandelroute voert daarnaast door tunnels. Zorg dat je een zaklamp bij je hebt. Bij de eerste heb je die nog niet echt nodig. Maar de tunnels erna wel.

Lees ook onze andere artikelen over Madeira