Pico Ruivo | Wandelen naar de hoogste top van Madeira

Genieten van het mooiste uitzichtpunt op de bergen van Madeira

Onze waardering:

Wandelen naar Pico Ruivo Madeira

De Pico Ruivo is de hoogste top van Madeira (1.862 meter). Het leuke is dat je helemaal naar de top van de Pico Ruivo kunt wandelen. Het uitzicht vanaf de top is erg mooi. Je kijkt uit op alle andere hoge toppen van Madeira: de Pico de Arieiro, de Pico Gato en de Pico das Torres.

De eenvoudigste en snelste route naar de Pico Ruivo

Er zijn meerdere manieren om hier te komen. De meest toegankelijke is de PR 1.2 te volgen vanuit Achada do Teixeira. Dit is de route die wij hebben gelopen. Hier vind je een grote parkeerplaats waar een wandeling van 2,8 kilometer (enkele weg) je helemaal naar de top van Madeira brengt.

Deze route loopt over aangelegd pad en biedt fantastische vergezichten over het hele eiland. Zowel op alle hoge toppen inclusief de Pico de Ruivo zelf als de zee. De route wordt gemarkeerd als eenvoudig. Al zitten er wel stijgingen en dalingen in. Het laatste stuk naar de top is wel een flinke klim. Volg vanaf de parkeerplaats het pad naast het informatiebord de heuvel op. Daarna is het gewoon het pad volgen. De complete wandeling wordt beschreven in de Rother wandelgids Madeira.

De mooiste wandeling naar de Pico Ruivo

Een andere manier om bij de Pico Ruivo te komen is de route wandelen vanaf de Pico de Arieiro (PR1). Hier loop je vanaf de Pico de Arieiro via de andere hoge toppen naar de Pico de Ruivo. Dit is een intensieve wandeling, maar wel een hele mooie. Deze wandeling beschrijven we in ons blog over de Pico de Arieiro. Het is mogelijk deze wandeling met gids te maken vanuit Funchal inclusief transfers.

Check van te voren even de weersomstandigheden. Het is er regelmatig mistig en dan mis je al het moois. Probeer ook zo vroeg mogelijk te gaan. Vaak komt de mist in de middag op. In de winter is dit gebied vaak bewolkt en winderig en wordt het afgeraden hier te wandelen.

Route en parkeren Pico Ruivo

Achada do Teixera kan bereikt worden vanaf Santana. De route wordt vanaf daar bewegwijzerd. Het handigste is Achada do Teixera in je navigatiesysteem in te voeren. Er is een grote onverharde parkeerplaats bij de start van de wandeling. Deze loopt echter gedurende de dag vol en dan moet je parkeren langs de weg.

Vereda Achada do Teixeira - Queimadas, Queimadas, Madeira, Portugal

Is Pico Ruivo kindvriendelijk?

De PR 1.2 wandeling is goed te doen met kinderen. Hij wordt gemarkeerd als eenvoudig. Er zitten wel steile stukken in en met name de laatste klim is een pittige. Let wel goed op bij de afgronden. Deze zijn niet gezekerd. De wandelpaden zijn breed en goed aangelegd. Een buggy of wandelwagen is niet te gebruiken. Neem voor de allerkleinsten een rug- of buikdrager mee.

Eten en drinken

Er is geen bar of restaurant op de route (PR 1.2). Ook niet op de parkeerplaats. Neem je eigen picknick mee. Er is vlak voor de beklimming van de Pico Ruivo wel een mogelijkheid om je waterflesjes te vullen.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn een must. Er is ook weinig schaduw. Zorg voor goede bescherming tegen de zon.

Santana

Santana staat bekend om haar traditionele Madeira huisjes. Stop even in dit stadje om de huisjes te bekijken.