Ponta de Sao Lourenco | Mooiste kustwandeling Madeira

Heerlijk wandelen over een heel mooi schiereiland

Onze waardering:

Wandeling Ponta de Sao Lourenco (PR8)

Een van de mooiste wandelingen op Madeira is die op het schiereiland Sao Lourenco. Het is in ieder geval de mooiste kustwandeling. Het schiereiland is niet zo heel groot en vanaf het begin van de wandeling zie je al een groot deel hiervan. Het schiereiland zelf is al heel mooi, maar ook de kustlijn die er langs ligt is erg mooi. Er liggen diverse mooie rotsformaties langs deze kust. Iedere hoek herbergt weer een nieuwe kijk op het vulkanische landschap en de wandeling verveelt nooit.

De start van de wandeling is bij de parkeerplaats. Je volgt daar het stenen pad naast het informatiebord. Er is maar een pad en deze leidt uiteindelijk tot een huisje van de natuurbeheerders (Casa do Sardinha). Bij het huisje is er nog de optie om de laatste heuvel op te is klimmen. Dit is het lastigste punt van de wandeling, maar het loont wel. Het uitzicht vanaf hier op het schiereiland is prachtig. Daarna loop je onderlangs weer terug om vervolgens weer op hetzelfde pad terug te keren.

Het pad golft omhoog en dan weer omlaag. Het zijn echter geen lange klimmen. Het is bijvoorbeeld minder intensief dan de wandeling bij de Pico do Arieiro. Je loopt voornamelijk over rotspad en trappen. De afgronden waar je langs oploopt, zijn veelal beveiligd. Soms is er geen afzetting of is deze kapot. De wandeling is ongeveer 8 kilometer lang retour. De Rother wandelgids Madeira beschrijft deze wandeling in detail. Het is ook mogelijk deze wandeling met een gids (inclusief vervoer) te maken.

Watertaxi terug vanaf Casa do Sardinha

Het is ook mogelijk om heen te lopen en terug te keren met de watertaxi (naar Marina Quinta do Lorde). Als lopen niet je voorkeur heeft, is het tevens mogelijk om een retourrit te boeken. De watertaxi vaart tussen Marina Quinta do Lorde en Casa do Sardinha.

Breidt de wandeling uit met een boottocht

Als je aangekomen bent bij Casa do Sardinha, kun je ervoor kiezen om Ponta Sao Lourenco nog verder te verkennen met een boottour. Je vaart hier langs Ponta Sao Lourenco op en ziet o.a. haar vuurtoren. Daarnaast doe je ook Ilhéu do Desembarcadouro aan. Het is ook mogelijk om in Marina Quinta do Lorde op te stappen en deze boottocht te maken zonder de wandeling.

Ontdek Ponta Sao Lourenco met de kajak

Een andere manier om Ponta Sao Lourenco te bekijken, is vanaf de kajak. je wordt met de watertaxi vanaf Mirana Quinto do Lorde naar Casa do Sardinha gebracht. Vanaf hier kun je vanaf de kajak Ponta Sao Lourenco vanaf de zee ontdekken. 

Route en parkeren Ponta Sao Lourenco

Met een gehuurde auto kun je gemakkelijk naar het startpunt van de wandelroute rijden. Neem op de VR1 na Machico de afslag richting Ponta Sao Lourenco. Volg de duidelijke aanwijzingen tot je aankomt bij de parkeerplaats Baia D’Abra. Gebruik de naam 'Baia D’Abra' in Google Maps voor nauwkeurige navigatie. In São Lourenço zijn er redelijk wat parkeerplekken, vooral als je vroeg arriveert. Mocht het druk zijn, dan kun je ook langs de weg parkeren.

Caniçal, Madeira, Portugal

Is Ponta Sao Lourenco kindvriendelijk?

Op zich is dit een kindvriendelijke wandeling. Voor kleine kinderen is het een flinke afstand waar ook nog behoorlijk in geklommen moet worden. Daarnaast loop je langs kliffen op. De wandeling is niet toegankelijk voor buggy’s of wandelwagens. Neem een rug- of buikdrager mee voor de allerkleinsten.

Eten en drinken

Op de route is niets de verkrijgen. Neem voldoende water mee. Er is geen schaduw en het kan flink heet worden. Op de parkeerplaats stond ten tijde van ons bezoek wel een bestelbusje met wat chips, drank en ijsjes en een fruitkraampje.

Bij Casa da Sardinha zijn picknickplekken en iets verderop bij de zee ook nog een paar. Toiletten zijn er helaas niet.

Kleding en schoenen

Zorg voor goede wandelschoenen en zonneprotectie.

Stranden in de buurt van Ponta Sao Lourenco

Zowel in Cannical (Prainha) als Machico liggen zandstranden. Deze kun je eventueel combineren met de wandeling bij São Lourenço.

Lees ook onze andere artikelen over Madeira