Ponta de Sao Lourenco | Mooiste kustwandeling Madeira

Heerlijk wandelen over een heel mooi schiereiland

Onze waardering:

Ponta de Sao Lourenco

Een van de mooiste wandelingen op Madeira is die op het schiereiland Sao Lourenco. Het is in ieder geval de mooiste kustwandeling. Het schiereiland is niet zo heel groot en vanaf het begin van de wandeling zie je al een groot deel hiervan. Het schiereiland zelf is al heel mooi, maar ook de kustlijn die er langs ligt is erg mooi. Er liggen diverse mooie rotsformaties langs deze kust. Iedere hoek herbergt weer een nieuwe kijk op het vulkanische landschap en de wandeling verveelt nooit.

De start van de wandeling is bij de parkeerplaats. Je volgt daar het stenen pad naast het informatiebord. Er is maar een pad en deze leidt uiteindelijk tot een huisje van de natuurbeheerders (Casa da Sardinha). Bij het huisje is er nog de optie om de laatste heuvel op te is klimmen. Dit is het lastigste punt van de wandeling, maar het loont wel. Het uitzicht vanaf hier op het schiereiland is prachtig. Daarna loop je onderlangs weer terug om vervolgens weer op hetzelfde pad terug te keren.

Het pad golft omhoog en dan weer omlaag. Het zijn echter geen lange klimmen. Het is bijvoorbeeld minder intensief dan de wandeling bij de Pico do Arieiro. Je loopt voornamelijk over rotspad en trappen. De afgronden waar je langs oploopt, zijn veelal beveiligd. Soms is er geen afzetting of is deze kapot. De wandeling is ongeveer 8 kilometer lang retour. De Rother wandelgids Madeira beschrijft deze wandeling in detail.

Excursies naar Ponta Sao Lourenco

Er zijn ook diverse tours/activiteiten naar en bij Ponta de Sao Lourenco. Dat varieert van een eilandtour, tot boottochten tot een privé wandeling. Ook een uitkomst als je niet in het bezit bent van een huurauto.

Route en parkeren Ponta Sao Lourenco

Neem op de VR1 na Machico de afslag naar Ponta Sao Lourenco. Volg de borden en rijdt naar de parkeerplaats Baia D’Abra. Voer deze naam in Google maps in voor je navigatie. Bij São Lourenço zijn redelijk wat parkeerplaatsen. Zeker als je vroeg komt, zijn er voldoende parkeerplaatsen. Anders kun je de auto naast de kant van de weg parkeren.

Is Ponta Sao Lourenco kindvriendelijk?

Op zich is dit een kindvriendelijke wandeling. Voor kleine kinderen is het een flinke afstand waar ook nog behoorlijk in geklommen moet worden. Daarnaast loop je langs kliffen op. De wandeling is niet toegankelijk voor buggy’s of wandelwagens. Neem een rug- of buikdrager mee voor de allerkleinsten.

Eten en drinken

Op de route is niets de verkrijgen. Neem voldoende water mee. Er is geen schaduw en het kan flink heet worden. Op de parkeerplaats stond ten tijde van ons bezoek wel een bestelbusje met wat chips, drank en ijsjes en een fruitkraampje.

Bij Casa da Sardinha zijn picknickplekken en iets verderop bij de zee ook nog een paar. Toiletten zijn er helaas niet.

Kleding en schoenen

Zorg voor goede wandelschoenen en zonneprotectie.

Stranden in de buurt van Ponta Sao Lourenco

Zowel in Cannical (Prainha) als Machico liggen zandstranden. Deze kun je eventueel combineren met de wandeling bij São Lourenço.

Lees ook onze andere artikelen over Madeira