Walvissen en dolfijnen spotten in Madeira

Op zoek naar wildlife in Madeira

Onze waardering:

Walvissen en dolfijnen spotten in Madeira

Rond het eiland Madeira is er veel leven in de zee te vinden. Er zijn veel verschillende soorten dolfijnen en walvissen. Daarnaast vind je er schildpadden en zeehonden. Welke dieren er te vinden zijn is afhankelijk van het seizoen. Er zijn diverse tourorganisaties op diverse plaatsen die een tour aanbieden om dolfijnen en walvissen te spotten in Madeira.

Deze tours kun je onderverdelen in relaxtours en wildlife tours.

Relaxtours

Meestal ga je bij een relaxtour met grotere boten het water op om dolfijnen te spotten, een beetje te zwemmen en vaar je langs de kust om het een en andere van de kust te zien. Deze tochten duren vaak wat langer (2,5 tot 3 uur).

Wildlife tours

Daarnaast heb je de wildlife tours. Deze zijn gericht op het vinden dolfijnen, walvissen, schildpadden en zeehonden en gaan ook verder de zee op. Deze tours worden vaak aangeboden in een zodiac of speedboot. Wij hebben zelf voor deze variant gekozen. Ze gaan uiteraard niet te ver de zee op. Een tour duurt meestal twee uur en dan moeten ze en stil hebben gestaan bij de dieren en weer terug zijn in de haven.

Tijdens de tour is de kans op het zien van dolfijnen het grootst. Deze zijn veel aanwezig in de wateren rond Madeira. Walvissen, schildpadden en zeehonden zijn zeldzamer en hier heb je wat geluk nodig om ze te zien.

Wij hebben onze tocht gemaakt met magic dolphin. Deze zit in de haven van Funchal. Tijdens de tocht hebben we twee maal een groep gevlekte dolfijnen en een groepje tuimelaars mogen bewonderen. Het water was rustig en daardoor hadden we goed zicht op de dieren.

Zorg dat je ook een dag kiest waar het niet te ruig weer is. Des te harder de wind, des te slechter kunnen ze spotten.

Is het kindvriendelijk?

Er is een policy dat ze kinderen onder de zes niet meenemen op een zodiac of speedboot. Hier wordt echter nog wel eens van afgeweken. Als je kind snel misselijk wordt, is een pilletje hiertegen wellicht geen overbodige luxe.

Eten en drinken

Aan boord is niets te verkrijgen. In de plaatsen zelf zijn uiteraard wel restaurants en bars te vinden.

Kleding en schoenen

Afhankelijk van het seizoen kan het wat fris zijn op de boot. Zorg voor iets warms.