Overnachten en accommodaties Madeira

Een overnachtingsplek zoeken in Madeira is afhankelijk van het doel van je vakantie in Madeira. Ga je voor een relax vakantie en kies je voor een van de vele resorts. Of ga je er graag op uit of heb je liever wat meer rust en kies je voor een appartement/vakantiehuis. In Madeira zijn er niet zo heel veel stranden. Ze zijn wel goed bereikbaar en ook zijn er plaatsen waar een (zand)strand is. Kies je voor een plaats zonder strand, boek dan bij voorkeur een accommodatie met zwembad.

Het wegennet in Madeira is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Voorheen moest je over smalle bergwegen en steile heuvels om naar de andere kant van het eiland te komen. Er loopt nu een snelweg door grote delen van Madeira. Hierdoor zijn veel highlights van het eiland makkelijker vanaf een plek te bereiken.

Als je weet wat voor accommodatie je zoekt, dan reist nog de vraag in welke plaats(en) je dan moet gaan zitten In principe zijn er over het hele eiland accommodaties te vinden in vrijwel iedere plaats. Het beste is echter dicht bij de kust te gaan zitten omdat het in het binnenland regelmatig mistig is. Daarnaast is het zuiden minder grillig dan het noorden. Hieronder vind je de meest bezochte overnachtingsplaatsen van Madeira.

Overnachten Madeira

Funchal

De hoofdstad van Madeira is Funchal. Hier vind je verreweg de meeste accommodaties. Vanuit Funchal zijn vrijwel alle attracties en bezienswaardigheden binnen een uur te bereiken.

Funchal is langgerekt en het heeft veel overnachtingsplekken langs de kust. Het  is geen must om midden in het oude centrum te zitten. Ook in de buitenwijken van Funchal vind je veel restaurants en winkels.. Het oude centrum is vanaf heel Funchal gemakkelijk met de bus te bereiken.

Funchal heeft verschillende mogelijkheden om in de zee te zwemmen. Verwacht hier geen mooie stranden. Tegen betaling kun je gebruik maken van aangelegde vaak betonnen stranden. Aan de rand van Funchal ligt Praia Formosa. Dit strand is gratis te bezoeken en is een kiezel/zand strand. De meeste bezoekers kiezen echter voor het zwembad van de accommodatie.

Wij hebben gekozen voor Funchal als uitvalbasis om alle attracties en bezienswaardigheden  in Madeira te doen.  We hebben zelf overnacht in het zeer betaalbare My Cozy Spot. Dit appartement bevat twee slaapkamers en is onderdeel van een wooncomplex. Het wooncomplex heeft een prima zwembad en ligt op 10 minuten lopen van Praia Formosa.

Calheta

Calheta is de populairste plaats in het westen van Madeira. Het heeft twee aangelegde zandstranden die tegen over elkaar liggen. Deze liggen in het onderste deel van het dorp. Hier vind je ook wat winkels en restaurants.

Calheta kan ook als uitvalbasis dienen voor diverse activiteiten in Madeira. Zo liggen de natuurlijke baden van Porto Moniz en de grotten van Sao Vicente op ongeveer drie kwartier rijden. En is het minder dan een half uur rijden naar de 25 fontes en de Risco waterval.

Machico

Machico is een leuk stadje en heeft een mooi zandstrand. Dit zandstrand is aangelegd met zand uit de Sahara. Machico zelf is een leuk dorp. Zeker het deel dicht bij het strand. Hier vind je ook leuke restaurantjes. Het ligt op ongeveer een half uur rijden van Funchal en dicht bij het vliegveld. Dit is ook meteen het grootste nadeel van Machico. Het vliegveld ligt maar enkele honderden meters naast het strand. Er is dus wel geluidsoverlast.

Machico leent zich uitstekend voor het verkennen van de het oosten van Madeira. Zeker als je de beschikking hebt over een huurauto. Ponta de Sao Lourenco, Santana en Funchal liggen op minder dan een half uur rijden. Het populaire zandstrand Prainha is ongeveer een kwartier rijden.

Porto Moniz

Porto Moniz is de populairste plaats in het noorden van Madeira.  Het is een echte toeristenplaats met veel restaurants. De plaats is bekend om de natuurlijke baden van Porto Moniz. Dit zijn pools in de zee die zijn ontstaan door ophoping van lava. Niet ver van Porto Moniz vind je het plaatsje Seixal. Seixal heeft een mooi zwart zandstrand, vanwaar je uitkijkt op de mooie groene bergen met watervallen.

Vanuit Porto Moniz kun je ook de Grotten van Sao Vicente en 25 Fontes en Risco waterval bezoeken. Daarnaast zijn er diverse wandelingen te maken zoals de Pr15 - Ribeira da Janela.