Wandelen op Madeira

Wat zijn de mooiste wandelingen op Madeira?

Madeira is een echt wandeleiland. Het landschap is heel divers en de natuur is er prachtig. Zowel in het binnenland als aan de kust zijn er mooie wandelingen te maken. En uiteraard vind je hier de Levada wandelingen, wandelingen langs kleine kanaaltjes. De wandelingen zijn over het algemeen goed gemarkeerd. Met name de PR wandelingen. Dit zijn 26 hoofd wandelingen die je over het hele eiland vind.

De PR wandelingen zijn ook de mooiste wandelingen van Madeira. Hieronder beschrijven wij de wandelingen die we zelf gemaakt hebben. Een uitgebreidere beschrijving van deze bestemmingen vind je op onze bezienswaardigheden pagina.

Wandelen Madeira

PR1 – Vereda do Arieiro

De pico de Arieiro is de op twee na hoogste top van Madeira. Je kunt met de auto deze top bereiken. Gelijk bij het bezoekerscentrum vind je al een spectaculair uitzicht. De mooiste wandeling van Madeira begint hier. Je loopt hier vanaf Pico de Areiro via Pico de Torres (de op een na hoogste berg) naar de hoogste piek Pico Ruivo. De uitzichten zijn weergaloos mooi en dat in combinatie met de mooie kleuren van de bloemen geeft prachtige plaatjes. Hou er wel rekening mee dat in de middag de mist komt opzetten. Probeer dus zo vroeg mogelijk te starten. Deze wandeling golft op en neer en is behoorlijk zwaar. Je kunt deze ook gedeeltelijk lopen en de Pico de Ruivo via een andere wandeling bereiken (zie PR 1.2)

  • Startpunt: bezoekerscentrum Pico de Arieiro
  • Afstand: 7 km enkele weg (3,5 uur)

PR 1.2 Verada do Pico Ruivo

De Pico Ruivo is de de hoogste piek van Madeira. Een eenvoudige wandeling voert van de parkeerplaats van Achada do Taxeira naar de top van de Pico Ruivo. Een erg mooie wandeling die alleen op het laatst intensief is. Je loopt dan via trappen naar de top. Onderweg zie je onder andere de Pico de Arieiro liggen en je kijkt uit op de heuvels richting de zee. Ook hier moet je rekening houden met de opkomende mist.

  • Startpunt: parkeerplaats Achada do Taxeira (via Santana)
  • Afstand: 2,8 enkele weg (1,5 uur)

PR6/PR 6.1 25 Fontes/Risco waterval

De PR6 en de PR 6.1 worden vaak tegelijk bezocht. De PR 6.1 voert naar de mooiste waterval van Madeira, de Risco waterval. Dit is een eenvoudige wandeling die je met het hele gezin kunt maken. Je loopt over bospad naar de waterval. De PR 6 voert naar de 25 fontes. Dit is een levada wandeling. Je loopt over bospad en vervolgens over de randen van de levada naar de 25 fontes waterval. Hier komen verschillende stromen water naast elkaar naar beneden. Deze wandeling is wel wat lastiger dan de 6.1 en loopt langs afgronden. Niet erg geschikt voor kleine kinderen.

  • Startpunt: Parkeerplaats Rabacal
  • Afstand: 4,6 km enkele weg, 4 uur (PR6 en PR 6.1)

PR 8 Vereda da Ponta de Sao Lourenco

Dit is de mooiste kustwandeling van Madeira. Een eenvoudig pad voert over een landtong. Je hebt hier spectaculaire uitzichten op de landtong en de rotsformaties in de zee. Het is een leuke wandeling die steeds weer nieuwe uitzichten biedt. Aan het einde bij het huisje van natuurbeheer heb je nog de mogelijkheid om de heuvel op de klimmen voor nog meer mooie uitzichten.

  • Startpunt: parkeerplaats bij Ponta de Sao Lourenco
  • Afstand: 4 km enkele weg (2,5 uur)

PR11 Verada dos Balcoes Ribeiro Frio

Een korte wandeling voert naar het balkon van Ribeiro Frio. Hier heb je uitzicht op de toppen van Madeira. Wil je niet te ver lopen dan is dit een mooie wandeling om toch wat van de bergtoppen van Madeira te zien. Let ook hier op of het niet te mistig is.

  • Startpunt: Ribeiro Frio
  • Afstand: 1,5 km enkele weg (20 min)

Wandelgidsen Madeira

Wil je meer achtergrond bij de wandelingen en weten welke wandelingen er nog meer te maken zijn in Madeira dan is een wandelgids van Madeira een must. Wij hebben zelf gekozen voor de Rother wandelgids Madeira. Hier staan 50 wandelingen in. Naast alle noodzakelijke informatie vind je in de Rother een top 10 van mooiste wandelingen van Madeira, een kaartje per wandeling en een indicatie van de zwaarte van de wandeling (inclusief kindvriendelijkheid).