Waar auto huren Namibië? | Tips en informatie

Auto huren Namibië - Verlaten weg, Sossusvlei, Namibie
Auto huren Namibië - Bijzonder verkeersbord, Twyfelfontein, Namibie
Auto huren Namibië - Een SUV of 4wd is een aanrader

Namibië kun je heel goed zelf met een auto bereizen. De wegen zijn rustig. Er is nauwelijks openbaar vervoer, dus je bent aangewezen op eigen vervoer. Een auto huren in Namibië kan via diverse maatschappijen. Maar hoe kies je een verhuurbedrijf? Naast de prijs moet je ook letten op de voorwaarden. Dit uitzoeken kan een lastige en tijdrovende klus zijn. En wat zijn andere dingen waar je op moet letten als je een auto huurt in Namibië?

Wegen en Rijden in Namibië

De wegen op Namibië zijn met name onverhard. De hoofdwegen worden wel goed bijgehouden en zijn dan ook goed te berijden. Let wel op bij regen en houdt er rekening mee dat er ondanks het onderhoud wel eens een kuil in de weg kan zitten. Rijdt daarom niet te hard. De secundaire wegen zijn hobbelig en vaak alleen geschikt voor 4WD. Toch kun je onverhoopt wel eens op zijn stuk weg terecht komen. Het gebeurde ons ook. We hadden het gelukkig snel in de gaten en zijn direct omgekeerd. Ondanks dat het niet onplezierig rijden is, staat Namibië wel op nummer 1 als het gaat om schaden aan ruiten, banden, bodem of dak. Dit heeft met de gravelwegen te maken. Wil je dit risico niet lopen, huur dan een auto waar schade aan glas-banden-bodem-dak is meeverzekerd.

Je rijdt in Namibië vaak lange stukken tussen de bezienswaardigheden. Dit is geen straf. Het zijn mooie ritten met uitgestrekte en afwisselende landschappen. En soms kom je wildlife tegen zoals een gemsbok of struisvogel. Namibië is wel een verlaten land. Buiten de steden zie je nauwelijks auto's rijden. Onderweg kom je niet veel tankstations tegen, dus tank op tijd. Wij hadden over het algemeen goed bereik met onze mobiele telefoon. Voor de zekerheid kun je overwegen een satelliettelefoon te huren.

Je kunt het beste een hoge auto huren. Een 4WD wordt aangeraden (met name in de Namibische zomer) en anders een SUV. Een hoge sedan behoort ook nog tot de mogelijkheden, maar wordt in de Namibische zomer (onze winter) zeker niet aangeraden omdat dan de kans op regen iets groter is en de wegen wat slechter kunnen worden.

Waar moet je rekening mee houden bij auto huren Namibië?

Hieronder een opsomming waar je in ieder geval op moet letten:

 • De leeftijd en de kilometerstand van de auto die ze aanbieden;
 • De hoogte van het eigen risico bij schade;
 • De hoogte van het bedrag bij aansprakelijkheidsschade (WA);
 • Is de auto casco allround verzekerd;
 • Zijn de banden, bodem en glas meeverzekerd;
 • Is diefstal altijd meeverzekerd;
 • Extra kosten voor extra bestuurder;
 • Zijn de kilometers ongelimiteerd (je wilt geen kosten per kilometer betalen);
 • Volle tank bij wegrijden en weer inleveren;
 • Moet de auto gewassen en gezogen worden;
 • Minimale leeftijd of minimale tijd bezit rijbewijs.

Ophalen en terugbrengen

Uiteraard moet je tijdens het ophalen en terugbrengen ook goed blijven opletten. Controleer in ieder geval altijd of de auto schade heeft en dat ze dit hebben aangetekend op het huurcontract. Daarnaast is het verstandig de banden en het reservewiel te controleren en te kijken of alle elektronica werkt. Controleer bij het inleveren ook altijd de rekening en laat je niet afschepen met de "kosten vallen wel mee".

Kinderzitjes en navigatiesysteem

Kinderzitjes kun je bij een autoverhuur maatschappij reserveren. Geef dit bij je reservering aan. Verhuurmaatschappijen berekenen hier echter wel een flink bedrag voor. Daarnaast kan het helaas gebeuren dat kinderzitjes ter plekke toch niet beschikbaar zijn. Ook de kwaliteit van het kinderzitje is niet altijd even goed. Als je zeker wilt zijn van een goed kinderzitje, neem dan je eigen kinderzitje mee. Deze zijn eenvoudig in te checken bij een vlucht en worden gezien als kinderspullen. Ze zijn dus meestal gratis mee te nemen. Check dit bij je vliegmaatschappij. Je hebt dan een goed kinderzitje en het is ook een stuk goedkoper. Doe er wel iets omheen. Dan wordt het niet smerig en blijft het een geheel.

Ook het bijboeken van een navigatiesysteem kan de verhuurprijs fors doen stijgen.  Als je zelf in het bezit bent van een navigatiesysteem en de kaart van het land zit erin, neem deze dan ook zelf mee. Of je gebruikt Google Maps als je over genoeg data beschikt.

Waar auto huren Namibië

Het huren van een auto kan meestal wel in de plaatsen in Namibië zelf. Er is dan wel een kans dat de gewenste auto al verhuurd is en dat je genoegen moet nemen met een andere of duurdere auto. Zeker als je deze op de luchthaven van Windhoek wil ophalen. Daarnaast is het altijd lastig ter plekke uit te vinden wat er nu precies verzekerd is en wat het eigen risico is. Wij hebben er daarom voor gekozen om onze auto van te voren te vanuit Nederland te reserveren. Het van tevoren regelen van een huurauto heeft als voordelen dat je de gewenste auto huurt, dat je in het Nederlands alles kunt afspreken en alle voorwaarden in het Nederlands kunt controleren. Wij kiezen altijd voor een volledige verzekering zonder eigen risico. Het zou zonde zijn als de vakantie verpest wordt door een schade aan de auto. Bedrijven die deze vorm van autohuur aanbieden zijn:

Sunny Cars

Sunny Cars biedt autohuur zonder zorgen. Ze bieden een uitgebreide All in dekking (zelfs banden, glas en bodem). Daarnaast betalen zij het eigen risico bij schade terug. Sunny Cars is niet de verhuurder zelf. Via Sunny Cars huur je bij erkende maatschappijen (zoals Enterprise, Sixt, Hertz, etc.). Bij welke maatschappij je huurt is afhankelijk van de auto die je selecteert. Gratis annuleren kan tot een uur voor huuraanvang. Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars autoverhuur en huren meestal hier onze auto.

TUI Cars

TUI Cars is nog wat korter actief op de Nederlandse markt. De huurauto's zijn vrijwel altijd inclusief een all-in verzekering zonder eigen risico (check dit nog wel even). De dekking is iets minder uitgebreid dan bij Sunny Cars. Sleepkosten zijn bijvoorbeeld hier niet meeverzekerd. En bij schade worden administratiekosten in rekening gebracht. Via Tui cars huur je bij erkende maatschappijen (zoals Enterprise, Hertz en Sixt, etc.). Bij Tui Cars kun je standaard gratis annuleren tot 24 uur van te voren. Ook met TUI Cars hebben we goede ervaringen.

EasyTerra

Een derde optie is EasyTerra. EasyTerra hanteert de laagste prijs garantie. Zij bieden echter geen volledige All Risk verzekering. Sleepkosten zijn bijvoorbeeld niet verzekerd. Maar het is wel mogelijk een groot deel van de risico's te verzekeren en het eigen risico af te dekken voor de verzekerde onderdelen. EasyTerra biedt drie vormen van autohuur:

 • Budget - Hier zit alleen een basisverzekering bij zonder afdekken eigen risico;
 • Worry-free - Naast de basisdekking is hier ook het eigen risico afgedekt voor de verzekerde onderdelen en soms zit er ook een uitgebreide dekking bij.
 • Premium - Zoals Worry-free maar dan met hoog gewaardeerde verhuurders.

Let goed op de voorwaarden want deze wijken per auto af.