Damaraland

Twyfelfontein, wildtrackings en de hoogste bergen van Namibië

Onze waardering:

Wat is er te zien in Damaraland?

Damaraland begint ten Noorden van Swakopmund en loopt helemaal door tot Etosha. Het is een prachtige ruige woestijnachtige regio, met (rode) rotsen en bergen. Ook lopen er diverse dieren rond zoals gemsbokken, struisvogels en leguanen. De naam is afkomstig van het volk dat hier leeft, de “Damara”. Hieronder vind je een beschrijving van wat er allemaal te zien is in dit uitgestrekte gebied.

De “Namibische bergen”

De eerste bezienswaardigheden die je tegenkomt in Damaraland zijn de twee hoogste bergen van Namibië: de Spitzkoppe en de Brandberg.

De Spitzkoppe is het hoogste punt van een groep rotsen op anderhalf uur rijden van Swakopmund. Je vindt hier prachtige rotsformaties, die je met een gids kunt bezoeken. Er zijn diverse wandelingen in het gebied en ook klimmers komen hier aan hun trek. De Spitzkoppe kun je bezoeken op weg naar de andere bezienswaardigheden in Damaraland. Maar een dagexcursie vanuit Swakopmund is ook een optie.

De Brandberg ligt vlak bij Uis. Dit is de hoogste berg van Namibië. Bij zonsondergang licht deze berg rood op en daar heeft het ook zijn naam aan te danken. Het is zeer geliefd bij klimmers. Daarnaast zijn hier rotsschilderingen te vinden, waaronder de beroemde White Lady. Deze kun je met een gids kunt bezoeken.

Twyfelfontein

Een van de hoofdattracties van Damaraland zijn de Bushman Paintings (rotstekeningen) in Twyfelfontein. Deze tekeningen staan op de Unesco werelderfgoedlijst. De tekeningen zijn in rots gekerfd en dus niet geschilderd. Bij aankomst kun je een ticket kopen en word je door een gids door de rotsen geleid, waar je diverse tekeningen van met name dieren vindt. Een bezoek duurt ongeveer een uur.

Dicht bij Twyfelfontein (in Kunene) vind je de Orgelpijpen (organ pipes). In een kleine kloof vind je rotsen die tot een serie zuilen zijn geërodeerd. Je vindt de organ pipes langs de weg als je vanaf Twyfelfontein in de richting van Burnt mountain rijdt. Het is een kleine site, die leuk is om erbij te doen.

Zo'n 50 minuten rijden van Twyfelfontein in de richting van het plaatsje Khorixas ligt het Versteende Woud (Petrified Forest). Je loopt hier met een gids door een kleine site waar je verschillende (delen) van versteende bomen ziet. De bomen zijn al miljoenen jaren oud. Ook zijn hier de beroemde Welwitschia planten te zien. Een bezoek duurt ongeveer 45 minuten. Let op dat je de officiële borden 'Petrified Forest' volgt om bij het Versteende Woud te komen. Er staan meerdere bordjes Petrified Forest langs de kant van de weg (geen officiële bordjes). Deze bordjes zijn van de verkopers die stukjes Petrified Forest proberen te verkopen. Onze foto's van het versteende woud vind je op onze Facebookpagina.

Vingerklip

Op anderhalf uur rijden van het versteende woud vind je de Vingerklip. De 35 meter hoge rots lijkt op een vinger omringd door tafelbergen. Je kunt naar deze rots wandelen Je wordt dan beloond met een prachtig uitzicht over verschillende tafelbergen in de omgeving.

Grootberg: Woestijnolifant- en neushoorntracking

Voor ons was het echte hoogtepunt in Damaraland het bezoek aan de Grootberg Lodge in Palmwag. Je verblijft hier in huisjes op een plateau met een grandioos uitzicht. Je kunt vanuit hier diverse excursies ondernemen, zoals woestijnolifanten- en zwarte neushoornstrackings en wandelingen op het plateau. De trackings zijn een groot avontuur. Je rijdt hier dwars door de bush en gaat uiteindelijke wandelend op zoek naar deze zeldzame dieren. Er zijn overigens meer lodges in Damaraland die trackings organiseren, maar de ligging van de Grootberg Lodge is fenomenaal.

Waar vind je Damaraland?

Namibië

Namibië

Namibië

Namibië

overnachten en Accommodaties Damaraland

Bij alle bezienswaardigheden in Damaraland liggen ook een of meerdere lodges. Wij hebben gekozen om op twee plekken te gaan zitten in Damaraland. De Grootberg Lodge in Palmwag hebben we gekozen omdat deze bekend staat om hun goede trackings en grandioze uitzicht vanaf de kamers (boek minimaal twee dagen). De lodge ligt bovenop een berg en is alleen te bereiken met een 4WD. Heb je die niet? Dan wordt je onderaan de berg opgehaald door de 4WD van de lodge. De Twyfelfontein Country Lodge in Twyfelfontein hebben we gekozen vanwege zijn centrale ligging. Beide lodges zijn mooi aangelegd en hebben een zwembad. Houd er rekening mee dat Damaraland erg groot is. Probeer niet alles op een dag te doen, want dat gaat niet lukken.

Lees ook onze andere artikelen over Namibië