Kgalagadi Transfrontier Park

Zuid-Afrikaans wildpark met toegangspoort in Namibië

Onze waardering:

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt in de Kalahari. Het is een samenvoeging van het Zuid-Afrikaanse Kalahari Gemsbok Park en het Botswaanse Gemsbok National Park. Het grenst aan Namibië en is ook bereikbaar vanuit Namibië (bij Mata Mata).

Kgalagadi Transfrontier Park is een erg toegankelijk wildpark. Door de lage begroeiing kun je over het algemeen ver van je weg kijken. Dat maakt het makkelijker om wildlife te spotten. Daarnaast is het park relatief onbekend, waardoor het niet overlopen wordt door toeristen. De meeste toeristen rijden met eigen vervoer (4WD of hoge auto) door het park. Uiteraard is het ook mogelijk om met een gids dit park in te gaan. Je kunt er uren rijden over de onverharde wegen. Het Botswaanse gedeelte mag alleen met een 4WD of georganiseerd worden bezocht.

Tijdens ons bezoek hebben we heel veel dieren gezien. Ze zijn ook niet echt bang. We zijn tijdens één van onze ritten langs een leeuw gereden die op de weg lag te slapen. Ook hebben we veel grote kuddes dieren voorbij zien trekken. De Big Five kun je er niet vinden. Olifanten, buffels en neushoorns zitten er niet. Maar leeuwen zijn over het algemeen goed te spotten. Daarnaast komen cheeta’s en hyena’s wel veel voor in dit park. En uiteraard is ook de gemsbok (oryx) goed vertegenwoordigd.

Kgalagadi Transfrontier Park bezoeken

Vanuit Mata Mata kun je het park bezoeken en er eventueel overnachten zonder douane verplichtingen, zolang je maar in en uit rijdt via Mata Mata. Je mag het kgalagadi niet uitsluitend als doorreis naar Zuid Afrika of Botswana gebruiken. In dat geval ben je verplicht minimaal twee nachten in het park te overnachten.

Kgalagadi kan een leuke start zijn van je trip naar Namibië. Wij zijn onze reis gestart in Upington in Zuid-Afrika. Vanaf hier zijn we naar de ingang van het Kgalagadi Transfrontier Park bij Twee rivieren gereden. Wij zijn twee dagen en twee nachten in het Kgalagadi Transfrontier Park gebleven. Vervolgens zijn we door het park naar Namibië (grensovergang bij Mata Mata) gereden.

Wil je ook vanuit Zuid Afrika naar Namibië of andersom? Denk dan aan het volgende:

  • Meld je bij de immigratiedienst van Twee rivieren (zowel bij entree als aankomst in Zuid Afrika).
  • Je mag alleen de grens over als je minimaal twee dagen in een accommodatie in het park overnacht hebt. Meer informatie vind je op de website van SanParks.
  • Heb je een auto gehuurd? Houd er dan rekening mee dat er een toeslag kan gelden bij autohuur, omdat je de grens oversteekt.

Waar ligt het Kgalagadi Transfrontier Park?

Mijn locatie
Bereken route

Accommodaties Kgalagadi Transfrontier Park

In het park liggen diverse overnachtingsplaatsen van zeer luxe tot zeer basic. Wij hebben zelf overnacht in Twee rivieren Rest Camp. Het huisje was redelijk basic, maar wel voorzien van een keukentje. Op het Rest camp is ook een restaurant en een kleine supermarkt. We hadden zelf al inkopen gedaan in Upington. Er liggen meer restcamps in Kgalagadi, waaronder bij Mata Mata. Je kunt dus ook van Restcamp naar Restcamp rijden. Wil je meer luxe, kies dan voor de Xaus Lodge (minimaal verblijf 2 dagen).