Kgalagadi Transfrontier Park

Zuid-Afrikaans wildpark met toegangspoort in Namibië

Onze waardering:

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt in de Kalahari. Het is een samenvoeging van het Zuid-Afrikaanse Kalahari Gemsbok Park en het Botswaanse Gemsbok National Park. Het grenst aan Namibië en is ook bereikbaar vanuit Namibië (bij Mata Mata).

Kgalagadi Transfrontier Park is een erg toegankelijk wildpark. Door de lage begroeiing kun je over het algemeen ver van je weg kijken. Dat maakt het makkelijker om wildlife te spotten. Daarnaast is het park relatief onbekend, waardoor het niet overlopen wordt door toeristen. De meeste toeristen rijden met eigen vervoer (4WD of hoge auto) door het park. Uiteraard is het ook mogelijk om met een gids dit park in te gaan. Je kunt er uren rijden over de onverharde wegen. Het Botswaanse gedeelte mag alleen met een 4WD of georganiseerd worden bezocht.

Tijdens ons bezoek hebben we heel veel dieren gezien. Ze zijn ook niet echt bang. We zijn tijdens één van onze ritten langs een leeuw gereden die op de weg lag te slapen. Ook hebben we veel grote kuddes dieren voorbij zien trekken. De Big Five kun je er niet vinden. Olifanten, buffels en neushoorns zitten er niet. Maar leeuwen zijn over het algemeen goed te spotten. Daarnaast komen cheeta’s en hyena’s wel veel voor in dit park. En uiteraard is ook de gemsbok (oryx) goed vertegenwoordigd.

Waar ligt het Kgalagadi Transfrontier Park?

Botswana

Kgalagadi Transfrontier Park bezoeken

Kgalagadi kan een leuke start zijn van je trip naar Namibië. Wij zijn onze reis gestart in Upington in Zuid-Afrika. Vanaf hier zijn we naar de ingang van het Kgalagadi Transfrontier Park bij Twee rivieren gereden. Wij zijn twee dagen en twee nachten in het Kgalagadi Transfrontier Park gebleven. Vervolgens zijn we door het park naar Namibië (grensovergang bij Mata Mata) gereden.

Zit je in Namibië dan kun je Vanuit Mata Mata het park bezoeken en er eventueel overnachten zonder douane verplichtingen, zolang je maar in en uit rijdt via Mata Mata. Je mag het kgalagadi niet uitsluitend als doorreis naar Zuid Afrika of Botswana gebruiken. In dat geval ben je verplicht minimaal twee nachten in het park te overnachten.

Wil je ook vanuit Zuid Afrika naar Namibië of andersom? Denk dan aan het volgende:

  • Meld je bij de immigratiedienst van Twee rivieren (zowel bij entree als aankomst in Zuid Afrika).
  • Je mag alleen de grens over als je minimaal twee dagen in een accommodatie in het park overnacht hebt.
  • Heb je een auto gehuurd? Houd er dan rekening mee dat er een toeslag kan gelden bij autohuur, omdat je de grens oversteekt.

Accommodaties Kgalagadi Transfrontier Park

In en om het park liggen diverse overnachtingsplaatsen van zeer luxe tot zeer basic. Er is niet veel accommodatie in het park zelf. In het park vind je voornamelijk de basic restcamps en de dure Xaus lodge. Zoals al vermeld mag je alleen de grens over via het park als je minimaal twee dagen in een accommodatie in het park overnacht hebt. Dit geldt niet als je het park weer via dezelfde kant eruit rijdt. Als je wat meer luxe wenst is dit de goedkoopste optie. Kom je vanuit Zuid Afrika vind je accommodatie vlak bij de ingang van het park in het plaatsje Askham waaronder de Kgalagadi Lodge. Reis je vanuit Namibië dan is de vlak bij de Mata Mata ingang in Namibië gelegen Kalahari Farmstall een goede optie.

Lees ook onze andere artikelen over Namibië