Westkust Iglesiente | Wandelen langs de mooie westkust van Sardinië

Rotsformaties, fjorden en hoge kliffen langs de westkust van Sardinië

Onze waardering:

Westkust Iglesiënte

De westkust van Iglesiente ligt tussen Massua en Buggerru en is misschien wel het mooiste onbekende stuk van Sardinië. Het is een aaneenschakeling van rotsformaties, fjorden en hoge kliffen. Een aantal zijn makkelijk te bereiken met de auto. Voor sommige moet een flinke wandeling worden gemaakt.

Pan di Zucchero (suikerbrood)

De Pan di Zucchero rijst op uit de zee bij het dorpje Massua. De rots is 133 meter hoog. Hij is al vanaf de weg te zien. Er zijn meerdere fotostopplekken langs de SP83 (Nebida – Buggerru). Als je hem dichterbij wilt bekijken, rijdt dan richting het strand van Massua. Van daaraf is hij ook goed te zien. Wil je ook de natuurlijk boog in de rots zien dan loopt er een wandelroute vanaf het strand van Massua in de richting van Buggerru (Sentiero Mineiro del Blu). Tijdens deze stevige wandeling zie je de rots van verschillende kanten. Na een pittige klim kom je bij een uitzichtpunt waar de boog ook te zien is. Dit wandelpad kan helemaal gevolgd worden tot aan Buggerru. Het is een prachtige wandeling die voert langs bijna alle hieronder beschreven bezienswaardigheden.

Canal Grande

Canal Grande is een mooie inham dat alleen met een wandeling of een 4wd te bereiken is. Wandelend zijn er twee manieren om er te komen: de wandeling volgen vanaf Massua langs de Pan die Zucchero (duurt ongeveer 2,5 uur) of wandelen vanaf Cala Domestica (duurt ongeveer 1,45 uur). De wandeling vanaf Cala Domestica is de meest eenvoudige. Je kunt Canal Grande beneden bezichtigen, maar er zijn ook verschillende uitzichtpunten vanaf de hoge kliffen. Vanaf beneden kun je ook de grot van de Zeebaars bekijken. Een bijzondere geërodeerde grot. Voor het uitzichtpunt loop je vanaf Cala Domestica nog een stuk door in de richting van Massua.

Porto Sciusciau

Porto Sciusciau is minder bekend, maar eigenlijk nog mooier dan Canal Grande. Het is een prachtige inham. Deze ligt op een half uur lopen van Cala Domestica op de route naar Canal Grande. Er zijn meerdere uitzichtpunten op Porto Sciusciau.

Cala Domestica

Cala Domestica is een grote inham met een zandstrand en mooie rotsformaties. Via een rotspad kun je een oude toren (Torre Spagnola) bereiken. Vanaf deze kant heb je ook een mooi uitzicht op de inham aan de overkant met prachtige rotsformaties. Aan de overkant bevindt zich een tunnel die leidt naar een klein zandstrandje. Cala Domestica is eenvoudig te bereiken door de afslag te pakken vanaf de SP83 (Buggerru – Nebida). Het kan ook het start of eindpunt zijn voor je wandeling langs (een deel van) de mooie kust tussen Massua en Buggerru. Cala Domestica hoort officieel bij Buggerru. Het is mogelijk nog verder door te wandelen naar Buggeru, maar dit voegt niet heel veel meer toe.

Capo Pecora

Capo Pecora is een landtong met een aparte rotsige bodem en veel zwerfkeien. Sommige zwerfkeien liggen op elkaar gestapeld, alsof een reus torens heeft willen bouwen. Vanaf de landtong heb je uitzicht op mooie kliffen en rotsen en de kust van Buggerru. Als je er naar toe rijdt heb je bovenop de heuvel een mooi uitzicht op de landtong. Om er te komen volg vanuit Buggerru de SP83 en neem dan de SP105. Deze staat goed aangegeven. Capo Pecora is goed te bereiken vanaf Fluminimaggiore. Het is mogelijk ook hier te wandelen. De wandeling kan niet gecombineerd worden met de wandeling naar de hierboven beschreven bezienswaardigheden. De punten liggen te ver uit elkaar.

Hoe kom je er?

Alle startplekken zijn met de auto te bereiken.

Massua 

Massua ligt aan de SP83 (Nebida – Buggerru). De afslag wordt duidelijk aangegeven. Om bij de Pan di Zucchero te komen, volg na de afslag Massua de borden naar het strand. Er is parkeergelegenheid vlak bij het strand. Vanaf daar loop je naar het strand en volg je het wandelpad.

Cala Domestica

Ook de afslag naar Cala Domestica ligt aan de SP83. Deze ligt vlak bij Buggerru. Je rijdt richting de kust en daar is een grote parkeerplaats. Neem vanaf de parkeerplaats de route in de richting van Massau. Loop onder het bruggetje door, het onverharde pad op om bij Canal Grande te komen.

Capo Pecora

De Capo Pecora ligt aan de SP105. Rijdt Buggerru voorbij en volg dan de borden Capo Pecora. Capo Pecora is ook vanaf Flumminimaggiore goed te bereiken. Ook hier is parkeergelegenheid.

Via Roma, 265, 09010 Buggerru CI, Italië

Is het kindvriendelijk?

Niet alle wandelingen zijn geschikt voor kinderen.

Wandelen vanuit Massua

De wandeling vanuit Massua raden we niet aan met kleine kinderen. Ook niet met een buik- of rugdrager. Het eerste deel kan prima, maar na een kwartiertje start een pittige klim waar je soms ook je handen bij nodig hebt. Een bepaald punt kun je zelfs alleen overbruggen door je aan een touw vast te houden. Daarnaast is hij redelijk zwaar, waardoor kinderen vermoeid kunnen raken.

Wandelen vanuit Cala Domestica

Vanuit Cala Domestica is de wandeling eenvoudiger. Het is prima te doen met kinderen die goed kunnen lopen of met een buik- of rugdrager. Je loopt wel op sommige plekken langs hoge onbeveiligde kliffen. Let op deze plekken wel goed op je kinderen.

Capo Pecora

Uitstekend te doen met kinderen die goed kunnen lopen. Gebruik een buik- of rugdrager voor baby's of kleine kinderen. Het pad en de rotsen kunnen glad zijn, dus let wel op!

Eten- en drinken

Massua - Cala Domestica

Er is alleen wat te verkrijgen in de dorpjes langs de autoweg en bij de parkeerplaats van Cala Domestica. Op de wandelingen zijn geen voorzieningen. Als je gaat wandelen neem dan in ieder geval voldoende water mee. Wij hadden voor de tocht Massua - Cala Domestica anderhalve liter water per persoon mee genomen. We hadden graag een halve liter extra gehad. Door de vele vergezichten, vind je altijd wel een geschikte plek om te picknicken.

Capo Pecora

Er is bij Capo Pecora niets te koop.

Kleding en schoenen

Massua - Cala Domestica

Voor wie gaat wandelen houdt er rekening mee dat de begroeiing soms hoog is. Je kunt het beste een stevige dunne lange broek aandoen. Zonnebrand is ook aan te raden aangezien je veelal zonder schaduw loopt.

Capo Pecora

Zonnebrand en schoenen met profiel zijn handig. Er is geen schaduw en het pad en de rotsen zijn soms glad.