Wandelen in Sardinië

Sardinië - Westkust - Porto Sciusciau

Je kunt geweldig wandelen in Sardinië. Vooral aan de bergachtige oost- en westkust vind je prachtige wandelgebieden. De natuur is ruig en je komt weinig andere wandelaars tegen. Er zijn veel mooie natuurwonderen te ontdekken tijdens de wandelingen. Een aantal hiervan staan op onze bezienswaardighedenpagina. Je vind er nog meer in de wandelgidsen. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat wandelen in Sardinië. Soms zijn de paden niet goed gemarkeerd. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er nauwelijks voorzieningen onderweg zijn.  Op deze pagina geven we tips voor het wandelen in Sardinië, zodat je goed voorbereid op pad kan.

Navigatie

De wandelroutes in Sardinië zijn niet altijd goed gemarkeerd. Je kunt daardoor de weg kwijt raken.  Het is ons ook een keer overkomen. We dachten een pad te volgen, maar uiteindelijk bleek het nergens toe te leiden.

Dankzij een navigatie-app zijn we toch weer op het juiste pad terecht gekomen. Een belangrijke tip is dan ook: neem een wandelgids en iets van navigatie mee. Wij gebruikten de Komoot app in combinatie met de Rother wandelgids Sardinië. Deze app werkt op GPS, online en offline. voor de offline kaarten moet je wel betalen. Als je de Komoot app voor de eerste keer download kun je de eerste kaart gratis downloaden. Daarna moet je betalen. De kaarten die wij gebruikt hebben voor onze wandelingen in Sardinië zijn:

  • Carbonia-Iglesias
  • Medio Campidano
  • Nuoro

De GPS-coördinaten van de wandelingen die in de Rother wandelgids staan, kun je downloaden via de website van uitgeverij Elmar. De instructie hiervoor staat ook in de Rother wandelgids. Download de wandelingen die je wilt maken. Ga vervolgens naar de website van Komoot. Log in en upload de wandelingen. Vanaf dat moment kun je de wandelroutes offline gebruiken.

Eten en vooral drinken

De meeste wandelroutes in Sardinië kosten wel wat tijd. Je kunt zo uren onderweg zijn. Je loopt op afgelegen plekken midden in de ruige natuur. Dit betekent wel dat er onderweg bijna niets te verkrijgen is. Op sommige routes zijn waterplaatsen en soms aan het begin van de wandeling vind je nog een toilet. Onderweg tref je geen voorzieningen. Zorg dan ook dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Vooral drinken is erg belangrijk. Om je een idee te geven: op onze wandeling langs de Westkust van Iglesiente hebben we twee liter water per persoon meegenomen en opgedronken. En we waren blij dat we in de auto nog een anderhalve liter fles hadden liggen.

Schoenen en kleding

Je loopt meestal over ruig, bergachtig terrein. Goede wandelschoenen zijn dan ook een vereiste. (Half)hoge wandelschoenen geven de meeste steun.

Ondanks de warmte is het toch aan te raden om tijdens de wandeling een lange broek te dragen. Het kan voorkomen dat de paden overwoekerd zijn door planten. Daarnaast vliegen er soms paardenvliegen en die kunnen steken. Wil je helemaal preventief te werk gaan, dan kan een shirt met lange mouwen dus ook geen kwaad.

Wellicht overbodig, maar check jezelf altijd op teken als je in de natuur bent geweest. De teken in Sardinië zijn nauwelijks besmet met het borrelia-virus (Lyme), maar dragen wel andere ziektekiemen bij zich.

Lees ook onze andere blogs over Sardinië