Waar auto huren Sicilië? | Tips en informatie auto huren Sicilië

In Sicilië is veel te zien en te doen. De meeste bezoekers huren daarom een auto. Je komt zo makkelijker en sneller op de plaats van bestemming dan met het openbaar vervoer. Een auto huren kan via diverse maatschappijen in Sicilië, zoals Sunny Cars of Tui Cars. Maar hoe kies je een verhuurbedrijf? Naast de prijs moet je ook letten op de voorwaarden. Dit uitzoeken kan een lastige en tijdrovende klus zijn. En wat zijn andere dingen waar je op moet letten als je een auto wilt huren in Sicilië?

Rijden in Sicilië

Sicilië kent een goed netwerk aan wegen. Er lopen snelwegen over het hele eiland en als er geen snelwegen zijn dan zijn er goede provinciale wegen. De wegen zijn vrijwel allemaal geasfalteerd. Het onderhoud van de wegen is soms wat achterstallig, dus wees wel voorbereid op soms een kuil in de weg, met name in de plaatsen zijn de wegen vaak slecht. Dit heeft dan weer als positief gevolg dat e niet hard gereden kan worden. Sicilië heeft een aantal tolwegen, bijvoorbeeld bij Palermo en Catania. Zorg dat je kleingeld bij je hebt, aangezien niet alle tolbetaalstations bemand zijn.

Als je een stad gaat bezoeken, probeer dan van te voren al je parkeerplaats te selecteren. Het liefst aan de rand van de stad. De straatjes van de oudere steden zijn vaak smal en wij zijn niet gewend om hier doorheen te rijden.

De rijstijl in Sicilië is minder netjes dan Noord Europa. Bumperkleven, te hard rijden en inhalen over doorgebroken strepen is meer regel dan uitzondering. Het is ook heel normaal dat bij afslagen in de dorpjes/steden men al een beetje oprijdt.  En dan er van uit gaat dat je ze voor laat. Het is dus goed opletten en de ongeschreven regels van het eiland volgen. Houdt er rekening mee dat er wel op snelheid wordt gecontroleerd op Sicilië.

Waar moet je rekening mee houden bij autohuur?

Hieronder een checklist waar je rekening mee moet houden als je een auto huurt:

 • De leeftijd en de kilometerstand van de auto die ze aanbieden;
 • De hoogte van het eigen risico bij schade;
 • De hoogte van het bedrag bij aansprakelijkheidsschade (WA);
 • Is de auto casco allround verzekerd;
 • Zijn de banden, bodem, glas en dak meeverzekerd;
 • Zijn sleepkosten meeverzekerd;
 • Is diefstal altijd meeverzekerd;
 • Extra kosten voor extra bestuurder;
 • Zijn de kilometers ongelimiteerd (je wilt geen kosten per kilometer betalen);
 • Volle tank bij wegrijden en weer inleveren;
 • Moet de auto gewassen en gezogen worden;
 • Minimale leeftijd of minimale tijd bezit rijbewijs.

Geld besparen op kinderzitjes en navigatiesysteem

Autoverhuurbedrijven hebben ontdekt dat kinderzitjes en navigatiesystemen veel geld kunnen opbrengen. Er wordt soms veel geld gevraagd voor het huren van een navigatiesysteem en kinderzitjes. Ook in Sicilië. Daarnaast kan het gebeuren dat een kinderzitje ter plekke toch niet beschikbaar is of dat je naar een ander kantoor moet rijden om het  op te halen.

Neem je kinderzitjes mee

Kinderzitjes kun je meestal gratis inchecken bij de vliegtuigmaatschappij. Check hiervoor de site van de vliegmaatschappij. Zitverkleiners kunnen als handbagage mee (eventueel bij incheck mee laten gaan met de koffers). Kinderzitjes lever je in bij de bagageband voor speciale goederen, nadat je het zitje hebt ingecheckt. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als alle andere niet-standaard bagage. Het is wel even wat meer gedoe, maar het kan je veel geld besparen.  Neem niet het nieuwste kinderzitje mee en doe er een hoes omheen. Het komt met ander spullen in het ruim te zitten en een krasje zit er snel op.

Neem je eigen navigatiesysteem mee of download een navigatie app

Als je een eigen navigatiesysteem hebt, neem die dan mee. Er worden soms woekerprijzen gevraagd voor het navigatiesysteem. Er zijn ook diverse apps die je op je telefoon kunt installeren en offline kunt gebruiken. In Google maps kun je een gebied opslaan en offline (vooraf downloaden) een maand gebruiken. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van Google Maps.

Waar Auto huren Sicilië

Het huren van een auto kan meestal wel in de plaatsen op Sicilië zelf. Er is dan wel een kans dat de gewenste auto al verhuurd is en dat je genoegen moet nemen met een andere of duurdere auto. Zeker als je deze op een van de luchthavens van Sicilië wil ophalen. Daarnaast is het altijd lastig ter plekke uit te vinden wat er nu precies verzekerd is en wat het eigen risico is. Wij hebben er daarom voor gekozen om onze auto van te voren te vanuit Nederland te reserveren. Het van tevoren regelen van een huurauto heeft als voordelen dat je de gewenste auto huurt, dat je in het Nederlands alles kunt afspreken en alle voorwaarden in het Nederlands kunt controleren. Aanbieders van autohuur in Sardinië zijn onder andere:

Sunny Cars

Sunny Cars biedt autohuur zonder zorgen. Ze bieden een uitgebreide All in dekking (zelfs banden, glas en bodem). Daarnaast betalen zij het eigen risico bij schade terug. Sunny Cars is niet de verhuurder zelf. Via Sunny Cars huur je bij erkende maatschappijen (zoals Enterprise, Sixt, Hertz, etc.). Bij welke maatschappij je huurt is afhankelijk van de auto die je selecteert. Gratis annuleren kan tot een uur voor huuraanvang. Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars autoverhuur en huren meestal hier onze auto.

TUI Cars

TUI Cars is nog wat korter actief op de Nederlandse markt. De huurauto's zijn vrijwel altijd inclusief een all-in verzekering zonder eigen risico (check dit nog wel even). De dekking is iets minder uitgebreid dan bij Sunny Cars. Sleepkosten zijn bijvoorbeeld hier niet meeverzekerd. En bij schade worden administratiekosten in rekening gebracht. Via Tui cars huur je bij erkende maatschappijen (zoals Enterprise, Hertz en Sixt, etc.). Bij Tui Cars kun je standaard gratis annuleren tot 24 uur van te voren. Ook met TUI Cars hebben we goede ervaringen.

EasyTerra

Een derde optie is EasyTerra. EasyTerra hanteert de laagste prijs garantie. Zij bieden echter geen volledige All Risk verzekering. Sleepkosten zijn bijvoorbeeld niet verzekerd en ook banden, glas en bodem is niet standaard verzekerd. Maar het is wel mogelijk een groot deel van de risico's te verzekeren en het eigen risico af te dekken voor de onderdelen. EasyTerra biedt meerdere opties aan, waar je zelf bepaald welk risico je neemt. Let dus goed op wat je boekt. Annuleren is gratis tot  48 uur van te voren.

Auto huren luchthaven SicilIë

De meeste bezoekers zullen hun huurauto ophalen op de luchthaven. Voordeel is dat de je meteen de flexibiliteit hebt van een huurauto en geen transfer hoeft te regelen. Er zijn vier internationale vliegvelden op Sicilië: Palermo, Catania, Trapani en Comiso. Op al deze vliegvelden is het mogelijk een auto op het vliegveld zelf op te halen. Zorg dat je bij de zoekterm wel het woord luchthaven erbij vermeld.